有冇人對泰國歷史有興趣?

586 回覆
339 Like 11 Dislike
今日熱撚過3月份既泰國
留名待睇
係咪所有歷史post都應該要預佢爛尾
又話final完左
呢幾日捱夜睇乒乓波,成個人都溫溫燉燉

今晚有文
呢幾日捱夜睇乒乓波,成個人都溫溫燉燉

今晚有文

咩乒乓波
上回講到,東吁城既緬甸人,為咗籌集資源人手去奪回佢地既家鄉,於是就打算突襲泰國既大城王國。

佢地從南部既三塔山口進入泰國,並且圍住大城王國既首都—大城。大城國王 Maha Chakraphat 出城同帶兵既將軍單挑,結果挑唔贏,要走佬,緬甸將軍就追住佢嚟劈。Maha Chakraphat 個老婆一早知自己老公打仗唔掂,於是就揸住隻戰象衝出嚟,可憐既泰國王后噉就被緬甸將軍劈死咗。

好彩 Maha Chakraphat 都唔蠢,佢派人向北求援。於是,嗰位一手捧起 Maha Chakraphat 上王位既造王者,北方貴族 Phirenthep,就率領大軍南下勤王。結果,緬甸人退兵。

三塔山口

紅筆係緬甸人侵襲既路徑,藍筆係南下勤王既路徑
就去泰國黎學下野
但係開頭d post死晒圖
多謝樓主分享 宜家人在泰北睇特別投入 加油
聽日去曼谷
留名學野
睇黎已經無下文
想知 佢地一開始因為乜歷史文化原因 有咁多變性人 國人嘅接受程度又咁高
但佢又係佛教國家
連墮胎都犯法
留個名
想知 佢地一開始因為乜歷史文化原因 有咁多變性人 國人嘅接受程度又咁高
但佢又係佛教國家
連墮胎都犯法

依樣我都想知
lm
Lm
live左
緬甸國王兵敗返國之後,就迷上咗葡萄酒,呢樣由葡萄牙商人所販賣既美妙飲品。宮廷既人覺得呢個酒鬼已經唔再適合做緬甸人既王,於是就合謀隊冧咗佢,嗰陣時係1550年。緬甸國王死咗之後,班貴族就自立門戶啦。正如我之前所講噉,東南亞貴族只會向人效忠,而唔係向土地或爵位效忠。舊王死咗,貴族係唔會自動向新王效忠,所以繼承王位呢家嘢響東南亞係件非常複雜既事。

不過,天命最終都係眷顧莽應龍(Bayinnaung)。「莽應龍」呢個名,響緬甸話係解「國王既大哥」,雖然佢都只係大國王三個月咁上下。死鬼國王冇親兄弟,但係莽應龍佢係死鬼國王個奶媽個仔,亦係死鬼國王個老婆個細佬,更加係死鬼國王個細妹個老公,噉都稱唔上係「國王既大哥」,仲有邊個稱得上?

緬甸國王係有一個仔,但係太細個,所以就一早內定好由莽應龍繼位,之但係班貴族唔安分,結果莽應龍足足平咗四年既亂,搞到班貴族貼貼服服,之後先搞加冕大典,時間已經係1534年。

嗰陣時莽應龍已經38歲,佢決心要做到佢姐夫做唔到既事:征服北緬,征服泰國,征服一切!

莽應龍
但佢又係佛教國家
連墮胎都犯法

泰國人冇咩接受唔到,除非你殺人放火,姦淫擄掠啫

墮胎算係殺人,所以除非有好好既原因,否則係唔得既
樓主終於出現了
對歷史真係完全一無所知想問下

係唐朝班人落去而家既泰國之前,個地方係冇乜歷史記載?係唐代之前係咩人統治?
好驚走數 樓主出多d好多人睇緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞