有冇人對泰國歷史有興趣?

586 回覆
339 Like 11 Dislike
留名 長知識, 極有興趣

另外想問下 象神老豆 係咪 濕婆

斬自己個仔頭
濕婆最出名真係佢碌驚天巨柱

又睇到多啲

From wiki:
https://zh.wikipedia.org/wiki/湿婆

印度教認為「毀滅」有「再生」的含義,故表示生殖能力的男性生殖器林伽是他創造力的象徵,受到性力派和濕婆派教徒的崇拜。

有一天毗濕奴與梵天起了爭論,看誰更值得被崇敬。就在他們爭論不休時,在他們的面前出現了一根火柱,熊熊火焰好似要燒燬宇宙。兩位大神見狀大驚失色,都決定應當去尋找火柱的來源。於是毗濕奴變成一頭巨大的野豬,順著柱子向下探尋了一千年;梵天變成一隻迅飛的天鵝,順著柱子向上亦尋了一千年。但他們都沒有到達柱子的盡頭,於是疲憊不堪地回到原地。當他們回到出發地相見時,濕婆出現在他們面前;此刻他們才發現這根柱子原來是濕婆的「林伽」。於是兩位大神把濕婆奉為最偉大最值得崇敬的神。因此,印度教的濕婆派信徒把濕婆奉為宇宙最高的神,而毗濕奴與梵天兩位大神都在他之下。
樓主係咪未講呢d印度教神話點影響泰國歷史?
大鵬金翅鳥…
原來國師連印度神都拎嚟玩…
大鵬金翅鳥…

根本唔係華夏嘢嚟
留名,講到拉瑪先返嚟睇
呢個post學到好多野
我都想去濕婆修行之地 西藏岡仁波齊峰 睇到個山峰已經感覺好神聖
LM
pish

準備6月學秦文
留名學野,快
pish

準備6月學秦文

邊度學? 工聯會?
大鵬金翅鳥…

呢條on9就算鳩數啦
留名
pish

準備6月學秦文

邊度學? 工聯會?

工聯會麻麻 想去太空人學
加速 加速 推到鄭氏王朝
樓主有無關於泰國史書同印度教既書推薦!!我依家欲擺不能 想知更加多 睇過泰國古裝片真係停唔到 想知緬甸點解咁憎泰國?
樓主有無關於泰國史書同印度教既書推薦!!我依家欲擺不能 想知更加多 睇過泰國古裝片真係停唔到 想知緬甸點解咁憎泰國?

史書呢,英文書來講都係得兩本
遷都曼谷前:Wyatt, David K.
遷都曼谷後:Baker & Phongpaichit
高質
pish

準備6月學秦文

邊度學? 工聯會?

工聯會麻麻 想去太空人學

太空人都貴
四面佛應該叫四面神先岩

史書呢,英文書來講都係得兩本
遷都曼谷前:Wyatt, David K.
遷都曼谷後:Baker & Phongpaichit

英文唔叻 搵下有無中譯先
OP今日有事
OP今日有事

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞