有冇人對泰國歷史有興趣?

586 回覆
339 Like 11 Dislike
留名
冇啦
吓,泰王國咁就完喇

Hi細佬
第二章 原始社會

西元1300年前後,藍甘杏大王突然失蹤。之後,佢既王國就散晒,就好似亞歷山大大帝死後既馬其頓。

實際情況比馬其頓更加差。馬其頓分裂之後,起碼分裂出來既國家都繼續追隨馬其頓(希臘)文化。相反,藍甘杏大王死後,以前既素可泰王國領土,通通都當素可泰透明。佢地繼續講佢地自己既語言,拜佢地自己既神,就好似藍甘杏從未存在過一樣。

點解會噉呢?我地係時候要了解下東南亞人自古以來既行事方式啦。
西元0年左右,印支半島有五大原生族群。驃人(Pyu)掌控緬甸,孟族(Mon)掌控既地方等同現今泰國中部同北部,越南人(Viet)掌控北越,高棉人(Khmer)掌控湄公河流域,即係現今泰國東北、老撾、柬埔寨同南越。另外重有馬來人。

原生族群分布

西元200年左右,同馬來人有共同祖先既占族(Cham)由婆羅洲遷移到南越,並建立占婆國(Champa)。

Hi細佬

你都對泰國有興趣?
咁我搞柬埔寨好了
追到live 好好睇 學到嘢
strong post lm
留名~
得罪講句,呢班原居民雖然稱唔上野蠻,但係亦都唔算文明開化。好彩,鄰近一早有人先行一步,建立燦爛文明。對越南人來講,鄰近文明就係支那,所以佢地隨住時間流逝變得越來越支那,同佢地既東南亞鄰居漸行漸遠。

對於其他東南亞族群來講,鄰近文明就係印度。所以話,要認識泰國,以至緬甸、柬埔寨既歷史,必須認識古印度文化。

要認識古印度文化,不可避免要講印度教,而印度教既開端就係《吠陀經》(Veda)。泰國歷史既真正開端,其實唔係藍甘杏,亦唔係斯里因陀羅迭耶,而係《吠陀經》。
睇到live左
留名
石碑啲字好似現代高棉文 寮文
(雖然泰文都好似係由上面嘅文演化出嚟)
連登真係學到好多嘢
泰國近代外交好高明下

成為少數未被殖民亞洲國家不在話下
二次大戰時,明明在軸心一邊,但戰後可以完全無被盟國追究

同奧地利一樣
強調自己受害者身份俾下駝地就甩左身
口語睇得好舒服
追到live好開心,留名學野,希望樓主加油
泰國兵馬俑好壯觀
Live!! 巴打講得好生動
好易記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞