有冇人對泰國歷史有興趣?

586 回覆
339 Like 11 Dislike
終於追到live。

話説早年去柬埔寨做生意,同當地第一大財團泰文龍合作,佢地個老闆叫許明盛有過5個月既接觸。

佢係非常討厭週邊國家,猶其係泰國。

好記得有一次,同佢係佢既夜總會睇泰拳,佢一到場就發好大既脾氣,因為佢話:Boxing係我地柬埔寨既傳統,俾泰國人搶左去,夾硬改左叫Thai Boxing。就係咁,佢成場比賽就取消左。

因為佢當年有份擁護洪森,甚至乎兩個基本上係結拜兄弟咁滯,所以佢既親中立場好影響到柬埔寨。

金邊最繁華既一條街,全部都係泰文龍既物業,個條街叫毛澤東大道。

講咁多,其實我想知點解柬埔寨會對泰國咁敵視
終於追到live。

話説早年去柬埔寨做生意,同當地第一大財團泰文龍合作,佢地個老闆叫許明盛有過5個月既接觸。

好記得有一次,同佢係佢既夜總會睇泰拳,佢一到場就發好大既脾氣,因為佢話:Boxing係我地柬埔寨既傳統,俾泰國人搶左去,夾硬改左叫Thai Boxing。就係咁,佢成場比賽就取消左。

因為佢當年有份擁護洪森,甚至乎兩個基本上係結拜兄弟咁滯,所以佢既親中立場好影響到柬埔寨。

金邊最繁華既一條街,全部都係泰文龍既物業,個條街叫毛澤東大道。

柏威夏寺主權問題

Wat Mahathat

柱之男
終於追到live。

柏威夏寺主權問題

一陣我Google下先
上回講到,英國同荷蘭將會響17至18世紀壟斷歐亞貿易。依家我地可以睇下泰國佔據咗幾大既地理優勢。

泰國地圖
上圖最值得留意既係下面嗰條虛線,標上「portage」既字樣。呢條係一條運貨路綫,由印度洋港口 Mergui 運到暹羅灣(Gulf of Siam)。呢條路綫既存在,何以令貨物無需經過馬六甲或者雅加達。

馬六甲海峽,同埋雅加達對出既巽他海峽,非常狹窄,水又淺,冇完整海圖係好難航行。由於近陸地既關係,海盜活動亦都係好猖獗。雖然係噉,但係正所謂「人為財死,鳥為食亡」,為咗南洋既香料貿易,中國日本既絲綢、瓷器、金銀,點都要試下。所以作為來往印度洋同中國海既交通要道,馬六甲海峽同巽他海峽有好大既戰略價值。

亦正因為係噉,馬六甲好早就畀葡萄牙殖民,但係葡萄牙嗰種粗劣既殖民方式實在冇效率。相反,到1641年荷蘭人打敗葡萄牙,佔領馬六甲既時候,南洋基本上係荷蘭一言堂。假如唔想將隻商船駛入荷蘭水域,噉樣泰國既陸路商道基本想係唯一選擇。
加油
g持
上回講歐洲海商,今日講日本。

搞貿易呢,cash 係好重要既,總冇理由成日以物易物,更冇理由攞絲綢瓷器嚟出糧畀員工㗎嘛。噉喺17世紀呢,cash 都係不外乎D 金啊,銀啊。

但係就有個問題,就係:靠船運金銀,好唔安全㗎嘛。海盜會打劫,班水手會叛變,又或者架船遇難沉沒,都好有可能。所以從歐洲運金銀來亞洲呢種事,唔可以經常做。噉點算呢?而家日本就出場啦。

日本石見銀山,全盛時期既白銀產量佔全球白銀產量既三分之一。就係靠呢座銀山,物產上不及其它國家既日本依然受到歐洲海商既歡迎。因為某D外交問題,日本商船禁止駛入明朝同朝鮮既海港,所以歐洲海商既歡迎係好重要。

日本商船,又稱「朱印船」,主要同荷屬台灣,葡屬澳門,西屬馬尼拉,越南,柬埔寨貿易,當然重有泰國。

國際貿易為泰國帶來難以想像既財富,同時又帶來另一D嘢,例如移民。

響1612年,又有一個日本人來到泰國首都大城,住響已經有幾百個日本人聚居既大城日本人町。佢就係山田長政。

山田長政
樓主加油
樓主 加油
樓主唔擺低「聽日有文」四個字就冇心機出文喇

聽日有文

聽日有文

聽日有文

有人搵我?
Lm
1605年,納黎宣大王駕崩,由佢細佬,「白王子」厄迦陀沙律(Ekathotsarot)繼位。佢叫白王子,係因為佢比佢大佬皮膚白,而歷史上既納黎宣大王,亦的確曾經有「黑王子」呢個花朵既。

厄迦陀沙律佢個名響梵文既意思係「十一架車」,而佢在位既期間,開始大肆招攬外國僱傭兵,始終大城咁多外國人,唔好好利用就浪費喇。到1620年,厄迦陀沙律駕崩。自從佢大仔響1607死左之後,白王子冇冊立其他人做繼承人,不過佢二仔就自動請纓,就登基。冇人知點解白王子唔冊立二仔做太子,不過二仔細細個就盲左一隻眼,或者就係原因。

因為白王子冇冊立二仔做太子,白王子既側妃個仔,本來響寺廟做左八年和尚,突然覺得係個篡位既好機會。啊,其實都唔算篡位,畢竟係白王子既血脈。於是,白王子既側妃個仔,慫恿左一堆貴族同班日本人,衝左入王宮,隊冧左二仔,隊冧埋所有忠於二仔既貴族。

呢班日本人覺得參與宮廷鬥爭始終太危險,於是就脅持泰國僧王(類似教宗,不過係信佛既),逃出大城。而白王子既側妃個仔,就順利登基,自號「宋曇」(Songtham)。呢個名響泰文係解「虔誠」,始終佢做左八年和尚吖嘛。

宋曇自此就開始好睇重日本人,因為佢地勇武,功夫好,又識用火槍(當時火槍響日本都幾普及吓),人工又低過歐洲傭兵,當然「唔係」因為幫手篡位既緣故啦。響呢個歷史背景之下,山田長政就有好多機會發揮啦。

「白王子」厄迦陀沙律
有咩中文書可以做泰國史入門
1605年,納黎宣大王駕崩,由佢細佬,「白王子」厄迦陀沙律(Ekathotsarot)繼位。佢叫白王子,係因為佢比佢大佬皮膚白,而歷史上既納黎宣大王,亦的確曾經有「黑王子」呢個花朵既。

厄迦陀沙律佢個名響梵文既意思係「十一架車」,而佢在位既期間,開始大肆招攬外國僱傭兵,始終大城咁多外國人,唔好好利用就浪費喇。到1620年,厄迦陀沙律駕崩。自從佢大仔響1607死左之後,白王子冇冊立其他人做繼承人,不過佢二仔就自動請纓,就登基。冇人知點解白王子唔冊立二仔做太子,不過二仔細細個就盲左一隻眼,或者就係原因。

因為白王子冇冊立二仔做太子,白王子既側妃個仔,本來響寺廟做左八年和尚,突然覺得係個篡位既好機會。啊,其實都唔算篡位,畢竟係白王子既血脈。於是,白王子既側妃個仔,慫恿左一堆貴族同班日本人,衝左入王宮,隊冧左二仔,隊冧埋所有忠於二仔既貴族。

呢班日本人覺得參與宮廷鬥爭始終太危險,於是就脅持泰國僧王(類似教宗,不過係信佛既),逃出大城。而白王子既側妃個仔,就順利登基,自號「宋曇」(Songtham)。呢個名響泰文係解「虔誠」,始終佢做左八年和尚吖嘛。

宋曇自此就開始好睇重日本人,因為佢地勇武,功夫好,又識用火槍(當時火槍響日本都幾普及吓),人工又低過歐洲傭兵,當然「唔係」因為幫手篡位既緣故啦。響呢個歷史背景之下,山田長政就有好多機會發揮啦。

「白王子」厄迦陀沙律

凱撒沙律係咪佢d friend
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞