有冇人對泰國歷史有興趣?

586 回覆
339 Like 11 Dislike
支持
留名
《吠陀經》有四部。同粵劇一樣,分開唱、做、唸、打。

第一部,即係最原始嗰部,叫《梨俱吠陀》(Ṛgveda),記載咗1028首詩,呢D詩都係讚頌印度教既神。

第二部叫《娑摩吠陀》(Sāmaveda),入面既内容同《梨俱吠陀》差唔多,不過入面就有埋樂譜,方便人將詩歌唱出來。

第三部叫《夜柔吠陀》(Yajurveda),入面係文章,教導舉行宗教儀式(通常係獻祭或拜神)既步驟。

第四部叫《阿闥婆吠陀》(Atharvaveda),入面主要係巫術咒語,驅魔儀式等等。想打風、打人、打妖魔鬼怪都可以幫倒手。

《吠陀經》響羅馬建城前已經出現,絕對稱得上歷史久遠,所以同其它古老既多神宗教一樣,都係以崇拜自然風物為主,例如水神伐樓拿(Varuṇa)、風神伐由(Vāyu)、死神閻摩(Yama)等等。不過,最重要既神有兩個:

一,火神阿耆尼(Agni)。當時印度人用火焚燒祭品畀神明,所以火就係神同人溝通既橋樑,亦因為噉,火亦係祭司既象徴。

二,雷神因陀羅(Indra)。同宙斯一樣,佢係天界眾神之首。響佛經入面,又被稱為帝釋天。

因陀羅既武器叫「金剛杵」(Vajra),有掌控雷霆之力。

曼谷市徽上面既因陀羅

《吠陀經》既年代,印度重未有文字,但係《吠陀經》所用既語言係非常古老而複雜既吠陀梵語(Vedic Sanskrit)。吠陀梵語絕對係煩過梵蒂岡,例如話,英語動詞最多有 8 種形式(be, being, been, am, are, is, was, were);梵蒂岡用既拉丁文,動詞有大約100種形式;古希臘文,即係蘇格拉底、柏拉圖嗰種,動詞有大約400種形式;而吠陀梵語既動詞有1000種形式。

《吠陀經》作為宗教經典,需要一字不漏噉傳承落去,但係隨住時間流逝,日常生活所用既口語已經冇吠陀梵語咁複雜。於是為咗更深入了解《吠陀經》,就有三樣嘢誕生:

1,式叉(śikṣā)。呢個係研究梵語讀音既學科。研究發現,梵語有34個聲母,14個韻母。式叉學者對呢D聲母韻母既讀音都有描述。

2,梵書(Brāhmaṇa)。呢D「書」會用比較簡單既梵語去解釋《吠陀經》既内容。

3,《聲明論》(又譯《八篇書》,Aṣṭādhyāyī)。呢個作品有3959句,涵蓋吠陀梵語九成既文法。呢九成既文法就係經典梵語(Classical Sanskrit)既基礎。自此以後,梵語文法再冇演變過。值得一提既係,波你尼仙人作《聲明論》既時候,印度依然重未有文字。

《聲明論》定立何謂標準梵語之後,梵語走出印度河谷,成為印度全境包括斯里蘭卡同孟加拉既通用語言。族群之間既對話,導致文明同貿易既發展。印度既第一種文字,婆羅米文(Brāhmī script)。

隨住見識既增長,《吠陀經》已經不合時宜。一來《吠陀經》讚頌既風神水神實在太過原始,二來《吠陀經》既用語太過古老,難以普及。

於是印度教開始荒廢《吠陀經》,轉而著重奧義書、往世書,同埋兩部偉大史詩。

婆羅米文石刻
一切都係為左Veda
一切都係為左Veda

高達00?
留名
泰國,東南亞最正國家
人一開始征服自然,就會開始質疑宗教。例如話,我而家有能力起一間唔會被風吹冧嘅樓,噉我重有咩需要拜風神呢?喺呢個moment,要爆啦——之前講咁多大話都要被人督爆啦,祭司以後搵唔到食啦,點算好?聰明嘅祭司,開始探討嗰D當時嘅科學解答唔倒嘅問題,例如人死後會去邊,又例如世界係點樣開始,又會點樣完結。

奧義書就係呢個時期嘅產物。奧義書開始討論《吠陀經》嘅哲學內涵,宇宙嘅終極真理。點解要信教?係因為人需要解脫(mokṣa),永遠離開輪迴(saṃsāra)。點樣解脫?每個教派都有唔同講法,不過大家都認同嘅係,追求解脫同追求物欲(artha)愛欲(kāma)並唔衝突。呢個係其中一個印度教同佛教唔同嘅地方。

問題來啦,要拜咩神先可以解脫?唔通拜風神,雷神就可以解脫?當然唔得,所以要推銷D新嘅神等人拜。兩大史詩嘅出現就好合時啦。
lm
留名學野
冇興趣,j歷史不如j現在
想知秦國芒果同榴蓮有咩心得
冇興趣,j歷史不如j現在
想知秦國芒果同榴蓮有咩心得

你呢啲去幾多次旅行都唔會增廣見聞
不過秦國啲生果確係正
半個泰仔留名學野
所謂兩大史詩,一部叫《摩訶婆羅多》(Mahābhārata),另一部叫《羅摩衍那》(Rāmāyaṇa)。

「摩訶婆羅多」意思係偉大既婆羅多王既後裔。《摩訶婆羅多》比《羅摩衍那》喺印度較受尊重,一來《摩訶婆羅多》比《羅摩衍那》長四倍,二來《摩訶婆羅多》比《羅摩衍那》更深入噉討論印度教哲學同世界觀,三來印度人自稱係婆羅多王後裔,亦自稱印度做「婆羅多王後裔既共和國」(Bhārat Gaṇarājya),四來《摩訶婆羅多》記載咗神嘅話語。準確來講,係黑天(Kṛṣṇa,英文慣稱Krishna)嘅話語。記載咗神嘅話語嗰段史詩被尊稱為《薄伽梵歌》(Bhagavad Gītā),係印度教惟一記載咗神嘅話語嘅經書。

《摩訶婆羅多》總長一百八十萬字,同嗰D支那網絡小説一樣死唔斷氣。因為實在太難背誦,所以只有一D零碎故事從印度傳入東南亞。

例如話,去過曼谷新機場都會見過呢舊嘢:

佢地揸住條巨龍做緊乜?聽日再講。
lm
留名
我愛泰國
係外交好少少
但比緬甸打爆之後就再扯唔起
仲要有6000萬人
有油田同有稀有金屬都搞到咁廢
發展工業強軍,再開條運河己經屌打馬六甲
以泰國得天獨厚既地理優勢同資源都只有保持獨立呢個成就
我個人覺得非常垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞