有冇人對泰國歷史有興趣?

586 回覆
339 Like 11 Dislike
好睇,樓主最好冇文都上嚟講聲,等大家唔使等到頸都長

哦,噉今日冇文囉

不過聽日有文

哦,噉今日冇文囉

不過聽日有文

哦,噉今日冇文囉

不過聽日有文

當時泰國南部有三個重要既港口城市,由北至南順序,第一個叫斜仔(Chaiya),第二個叫法王城(Nakhon Si Thammarat),第三個叫北大年(Pattani)。法王城響古書又稱「六坤」,今時今日多數叫「洛坤」,而當年既西方人叫嗰度做 Ligor。

呢三個港口,響一千年前就已經係馬來人既地盤,當時既馬來人國家「三佛齊」響斜仔起寺廟,遺跡到而家仲響度。

隨住大城既財富同影響力與日俱增,呢三個港口都漸漸落入大城既手裡。但係南部本土既馬來人,外來既泰國人,海上來既外國商人,通通聚集響呢三個港口,就經常有D唔係咁和諧既事情發生。

所以,當時既泰王,虔誠者宋曇,就派出佢既心腹日本人軍隊南下,維持下治安同稅收。

法王城既位置
有文
聽日有文
聽日有文

未受過殖民統治嘅亞洲國家
輕輕推一推
山田長政帶住日本人傭兵南下,執行泰王交託既任務。因此,山田長政獲頒侯爵,頭銜為「領軍侯」(Okya Senaphimuk)(「sena」響梵語解「軍隊」,「aphimuk」解「面向」或者「帶領」。 )

響古泰國貴族體系入面,貴族頭銜通常同官職有關,有D頭銜直接就係官職既名稱。至於貴族級別,則有以下七級:

Chao Phraya:公爵

Okya:侯爵

Ok Phra:伯爵

Ok Luang:子爵

Ok Khun:男爵

下面仲有「萬戶」(Muen)同「千戶」(Phan)兩級垃圾貴族。

遷都曼谷以後,貴族頭銜個「Ok」字省略,變成 Chao Phraya、 Phraya、Phra、Luang 同埋 Khun。

可能有人會問,公爵之上,會唔會有王爵。我答你,有,泰國歷史上係有封過王爵既,不過唔係山田長政既時代,而係好耐之後。

泰國第一個王爵
最尾嗰個係Rama I ?
Ok ya
文呢
今日冇 聽日有文
1628年,泰王宋曇駕崩。雖然佢生前已經冊立左繼承人,但係佢臨終既時候,聽左一個親信侯爵既意見,改立另一個仔,戚塔提臘(Chetthathirat),做繼承人。

呢件事導致朝堂分裂。後來,嗰個宋曇既親信,聯絡到山田長政,合力將支持原本嗰個繼承人既貴族全部清洗。其中一個早登極樂既貴族,就係南方公。

顧名思義,南方公統領晒泰國南方所有既領土,而按照泰國傳統,南方公要兼顧埋國家軍事既管理。(自然,有南方公就有北方公,統領晒泰國北方所有既領土,亦按照泰國傳統,兼顧埋國家財政同民生既管理。)南方公、北方公基本上係泰國最高既爵位,宰相一職通常都係佢地是但一個做。

既然南方公死咗,自然要有個新既。泰王戚塔提臘理所當然噉,冊封嗰個一手捧佢上王位既親信侯爵做南方公喇。呢個新南方公,就噉得到左國家軍權。

朱千雪
朱千雪係關鍵
後來,新南方公個老母去賣鹹鴨蛋,班官員貴族都去參加喪禮。戚塔提臘想開會,但係班官員去喪禮,就唔同泰王開會,泰王自然好嬲,就搵南方公去照肺。泰王問佢,老母過身啫,使唔使叫齊班一品大員,而家你老母係咪緊要過國家?新南方公返到去,突然覺得泰王係響度暗示佢謀反,出左身冷汗之後,決定與其被泰王清算,不如先下手為強,反正自己已經係公爵,又主宰國家軍事,夠晒威水疊馬。於是就有隊兵衝左入王宮,隊冧左泰王戚塔提臘。

跟住,南方公就「請」泰王戚塔提臘個細佬(得11歲)做泰王,自己就做攝政王。後來有人講,話泰王係王,攝政王又係王,一個王宮兩個王,好容易分裂朝廷㗎嘛。南方公就諗,係喎,自己做到呢個地步,功高蓋主,遲早泰王肯定清算我,不如先下手為強。結果南方公就殺咗泰王同佢D異母兄弟,殺埋D堂兄弟,自己登基做泰王。結果,按照荷蘭東印度公司駐泰國代表既講法,厄迦陀沙律既後代通通清算晒,得返嗰個眼盲泰王既仔。(因為當年忠於眼盲泰王既貴族一早已經被宋曇清算晒,佢已經不足為懼。)呢個新泰王覺得自己以前個花朵唔夠響,於是就改名,叫「黃金宮殿」,響泰文,就係:

巴啦刹燙(Prasat Thong)。

荷蘭東印度公司債券,當時值51333荷蘭盾(約萬幾兩白銀)
聽日就會講山田既結局
聽日就會講山田既結局

啲泰國人名好難記
就響泰國大城上演「六國大封相」既時候,泰國南方既法王城,突然宣布獨立。有追post都應該知道東南亞D城邦好鍾意趁新王繼位既時候獨立,好正常既。

大城朝廷就派左好熟悉南方局勢既山田,去平息叛亂。打完之後,山田爆曬缸,要留響法王城養傷,之後就聽到巴啦剎燙自立為王既消息。山田好嬲,打算康復之後返大城質問下新泰王。

之後,附近既斜仔城,佢地既城主去拜訪山田,因為如無意外,山田會做法王城城主。斜仔城主見山田受傷,就獻上一份藥膏。

1630年,山田長政被毒殺於法王城。

成日覺得曼谷有陣日本除,原來源於16xx 年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞