有冇人對泰國歷史有興趣?

586 回覆
339 Like 11 Dislike
lm
留名
去完大城先知有呢個post
有人同我講,無論寫幾少,只要keep住個習慣就可以keep住寫。今日有post,不過可能會好少。

樓主去左邊
有人同我講,無論寫幾少,只要keep住個習慣就可以keep住寫。今日有post,不過可能會好少。

樓主去左邊

要拋西瓜
樓主呢
就黎同戰國有交集時,你卻不見了
虎頭蛇尾

泰國都同戰國有交集?

泰國都同戰國有交集?

朱印船交易,以及日裔大城國太守 - 山田長政
真係好對唔住,咁耐冇出post。

實際上由開post開始我就諗好要點寫,但係一開始我係諗住直接由1600年開始寫起,因為由呢年開始,世界正式進入海上貿易同殖民既時代。

你睇下班南美土著,連鐵器都冇,結果班人見到西班牙人登陸既時候個感受,係等如我地見到「外星人襲地球」既嗰種感受。不過,美洲大多數都係雨林、山同高原,無論係糧食定礦產都唔多。真正造成西方同其他人既龐大差距,其實係同亞洲既貿易。

同亞洲既貿易,帶來極高利潤,例如壟斷印尼貿易既荷蘭東印度公司,每年平均派18%既股息(依家騰訊都係派12%左右),派足百幾年,直到荷蘭因為支援美國獨立而被英國打柒為止。

後來既事大家都知道,西方國家以科技同財富輾壓全世界,以武力掠奪所有比佢地弱既人。如果1800年後既世界係一場遊戲,噉呢個遊戲肯定係地獄難度,而我想講既故事,就係講泰國點樣通關呢個地獄難度既遊戲。

不過因為某D原因,我冇跟從我原本既諗法,反而按照傳統既泰史表述方式,由藍甘杏大王講起,所以我其實一直都搵唔倒嗰種feel,成日便秘寫唔出。

有見及此,聽日我點都就會講完莽應龍既故事,介紹埋 Naresuan 大王。假如我寫唔出,我會copy and paste。總之,聽日一定會完,然後後日開始1600年以後既故事。

講完。
真係好對唔住,咁耐冇出post。

實際上由開post開始我就諗好要點寫,但係一開始我係諗住直接由1600年開始寫起,因為由呢年開始,世界正式進入海上貿易同殖民既時代。

你睇下班南美土著,連鐵器都冇,結果班人見到西班牙人登陸既時候個感受,係等如我地見到「外星人襲地球」既嗰種感受。不過,美洲大多數都係雨林、山同高原,無論係糧食定礦產都唔多。真正造成西方同其他人既龐大差距,其實係同亞洲既貿易。

同亞洲既貿易,帶來極高利潤,例如壟斷印尼貿易既荷蘭東印度公司,每年平均派18%既股息(依家騰訊都係派12%左右),派足百幾年,直到荷蘭因為支援美國獨立而被英國打柒為止。

後來既事大家都知道,西方國家以科技同財富輾壓全世界,以武力掠奪所有比佢地弱既人。如果1800年後既世界係一場遊戲,噉呢個遊戲肯定係地獄難度,而我想講既故事,就係講泰國點樣通關呢個地獄難度既遊戲。

不過因為某D原因,我冇跟從我原本既諗法,反而按照傳統既泰史表述方式,由藍甘杏大王講起,所以我其實一直都搵唔倒嗰種feel,成日便秘寫唔出。

有見及此,聽日我點都就會講完莽應龍既故事,介紹埋 Naresuan 大王。假如我寫唔出,我會copy and paste。總之,聽日一定會完,然後後日開始1600年以後既故事。

講完。

而我想講既故事,就係講泰國點樣通關呢個地獄難度既遊戲。

開新post講返呢個啦
等緊樓主,加油
樓主仲知得多過我呢個半個泰國人
我都係第一次了解我國家多咗
樓豬
上回講到,Maha Chakraphat 兵變,反抗莽應龍統治。

Maha Chakraphat 咁廢,當然兵變失敗。失敗既後果,就係冚家剷。噉邊個來做大城國王呢?就係一直忠於莽應龍既 Phirenthep,佢登基之後,就自號「坦馬羅闍」(Mahathammarachathirat)。

1581年,莽應龍駕崩,傳位於太子莽應里(Nanda Bayin)。莽應龍係少數(可能係唯一一個)受泰國人尊敬既緬甸人,泰國人稱佢為「十方雄主」(Phu Chana Sip Thit)。

1580年既緬甸疆土

之前都強調過,當年既東南亞人只會效忠一個人,唔會效忠國家。中緬邊境既領主恃住有明朝撐腰(以前佢地同時向莽應龍同明朝皇帝進貢),連登基既賀禮都唔送。趁住莽應里帶兵去打既時候,佢既阿叔(莽應龍既細佬)又發動叛亂。於是莽應里就叫大城國王坦馬羅闍派兵幫拖。坦馬羅闍就叫佢個仔納黎宣(Naresuan)去「幫拖」。莽應里響二月落柯打,納黎宣拖到四月先至去到泰緬邊境,阿茂阿壽都知有問題,所以莽應里一早安排佢個仔留守首都,將呢個反骨仔隊冧。點知佢個仔出城打納黎宣打唔贏,只好固守緬甸首都,納黎宣就響首都出面解放奴隸,就係嗰D響以前被緬甸人俘虜既泰國人。

莽應里個阿叔原來就不堪一擊既,好快就打完,結果納黎宣就冇時間再圍城,要撤退啦。緬甸既追兵追唔上。結果泰國就係噉樣,鳩流流噉樣獨立。

後來莽應里再嘗試攻打泰國,全部失敗。

1590年,坦馬羅闍薨逝,納黎宣繼位大城王。

1592年,莽應里之子帶兵攻打大城,納黎宣帶兵迎擊,莽應里之子被殺。

1593年,納黎宣攻打柬埔寨(高棉),戰勝,高棉王被殺,大量戰俘被帶返泰國。高棉被逼再遷都(高棉古都,吳哥,一百年前已被大城攻陷)。

1594年,納黎宣攻打南緬甸,戰勝。

1595年,納黎宣攻打緬甸首都,不果,只因附近領主派兵來援。

1599年,緬甸各大貴族相繼反叛,納黎宣趁機攻打緬甸首都,不果,因為緬甸首都已被緬甸本土叛軍攻陷,納黎宣到達緬甸首都之時,緬甸首都已經係一片焦土。

因為納黎宣帶領泰國獨立,反攻敵國,戰功赫赫,所以後世史學家追封佢為「大王」(Maharaj),為泰國史上七個大王之一。

第三章完

納黎宣向地下倒水,昭告各方土地神,以後同緬甸冇friend做

納黎宣騎馬

50泰銖鈔票
1800年後既世界係一場遊戲,噉呢個遊戲肯定係地獄難度,而我想講既故事,就係講泰國點樣通關呢個地獄難度既遊戲。

來吧

其實1600前都寫得幾好
不過呢個時期既歷史真係太少人識
所以無咩人同樓主交流
樓主加油
終於見到樓主寫文
去完大城再追POST簡直是享受。
有兩個問題問︰
暹羅, 安南呢啲名其實係點黎?因為以前中史一直用呢啲名。
我去大城果陣見到果堆佛教果幾個乜寺乜宮係咪大城王朝(16世紀)之後先起?
又被柬埔寨滅果個時代會唔會講嫁?
去完大城再追POST簡直是享受。
有兩個問題問︰
暹羅, 安南呢啲名其實係點黎?因為以前中史一直用呢啲名。
我去大城果陣見到果堆佛教果幾個乜寺乜宮係咪大城王朝(16世紀)之後先起?
又被柬埔寨滅果個時代會唔會講嫁?

「暹羅,在占城西南,順風十晝夜可至,即隋、唐赤土國。後分為羅斛、暹二國。 暹土瘠不宜稼,羅斛地平衍,種多獲,暹仰給焉。元時,暹常入貢。其後,羅斛強, 並有暹地,遂稱暹羅斛國。」《明史.外國五》
羅斛即係上文既羅渦(Lavo)。「暹」字語源需考證,大部分網絡上既解釋都係錯。

至於安南,唐代已經有「安南都護府」。除咗安南都護府,重有安西都護府 、安北都護府 同埋安東都護府 。噉越南真係響中國南面,加個「安」字好意頭,於是就叫安南。

大城遺跡呢,年代差別都幾大,下面嗰D 大城遺跡見到好明顯既柬埔寨風格,係建於1400年之前既。

Wat Mahathat

大城入面,唔係遺跡既建築,絕大部分都係1800年後新起既。

最後,泰國自從立國起都冇再被柬埔寨滅過。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞