有冇人對泰國歷史有興趣?

586 回覆
339 Like 11 Dislike
Btw fb睇到條片
泰國女女其實都好靚 質素唔會輸港女

但整容都多

有無睇個條 囡囡因爲無榴連食所以喊個條?

有 泰妹性格黎

佢好正
知唔知乜水?條仔係真係佢男友?

泰國黎講算普通女仔啦
Btw fb睇到條片
泰國女女其實都好靚 質素唔會輸港女

但整容都多

有無睇個條 囡囡因爲無榴連食所以喊個條?

有 泰妹性格黎

佢好正
知唔知乜水?條仔係真係佢男友?

泰國黎講算普通女仔啦

可能我係中學雞 中意pure d ..
咁你知唔知咩名? 可加密
今日都係冇文出

今日都係冇文出

故呀!我要故呀
今日都係冇文出

留名
嘩,又屈泰國人。自古係中國人

咁樣反證左泰國人自古土地比支人食撚左囉

自古當然唔係中國人
但祖先有漢人血統不爭事實

調轉嚟講 畀大中華史觀洗晒腦

離開廣西嘅泰人就係逃避漢人嘅古百越人

冇逃避嘅被同化﹐就係今日南中國漢人

冇逃避又冇同化﹐就係壯族人

今日粵語﹐壯語嘅音韻結構極為類似

因為粵語人就係被漢化嘅古越人

同泰人有部分共同祖先

而泰人就係混咗當地土著南亞語人﹐然後印度化咗

自古當然唔係中國人

同泰人有部分共同祖先

幫你宣傳返

[本土史學] 南粵史綱要
https://lihkg.com/thread/5537/page/1?ref=web
鏡頭一轉,來到緬甸。

1300年以前,全緬甸都屬於蒲甘王國。蒲甘王國既首都就係蒲甘(Pagan)。以當時,雲南係屬於大理段氏,大理段氏就威水啦,除咗有段譽同一燈大師等武林高手,並且一直唔買宋朝既賬。由於緬甸同中原之間隔住個獨立既雲南,所以緬甸一直都未見識過中原人既厲害。

後來大理國落入蒙古鐵騎之手,忽必烈就順便要蒲甘王國納貢。蒲甘國王同忽必烈講:你咩新鮮蘿蔔皮?我識你老鼠!我都未聽過咩蒙古,肯定係D小國!憑你都夠膽叫我納貢?大宋皇帝都未叫我納貢……(下刪三百字)

結果忽必烈就打到成個緬甸裂開,蒲甘王國就裂開做東南西北四份。東邊嗰一份,響緬甸歷史稱為撣邦(Shan States),就唔係屬於緬甸人,而係當地既民族,傣族(Tai),而傣族被緬甸人稱為撣族(Shan)。南邊嗰份都唔係緬甸人既,而係當地人,孟族(Mon)。

響東面既撣邦,響1527年,攻破北緬既首都 Ava,大量緬人逃向南方,但係撣邦步步進逼,最後緬人得返一個南方城市,東吁(Taungoo)。

後來,夾響北方撣邦同南方孟族既緬甸人,決定進攻較弱既南方孟族王國。就快亡國既緬甸人爆發小宇宙,戰勝咗南方孟族王國,但係之後既西伐同北伐都失敗。為咗積蓄更多北伐既資本,緬甸人就打起鄰近國家既主意。

例如泰國。

蒲甘王國

分裂既緬甸
係咪泰始王一統六國
玩開eu 4 都知東南亞好玩,睇見個地圖似足1444年開局,又勾起舖癮
以為講秦國 出返去先

自古當然唔係中國人

同泰人有部分共同祖先

正確
lm
竟然live左!
好睇,但好陌生
印度神話部分啲名勁難記
但幾好笑
垃圾國家 唔駛講歷史都係玩降頭戰

兩邊軍隊互落降頭

就算打杖都係幾百人既小戰爭

係咪好似aoe僧侶咁?

live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞