有冇人對泰國歷史有興趣?

586 回覆
339 Like 11 Dislike
垃圾國家 唔駛講歷史都係玩降頭戰

兩邊軍隊互落降頭

就算打杖都係幾百人既小戰爭

開始之前,我要試下出唔出倒梵文 IAST

kaś cit kāntāvirahaguruṇā svādhikārapramattaḥ śāpenāstaṅgamitamahimā varṣabhogyeṇa bhartuḥ /
yakṣaś cakre janakatanayāsnānapuṇyodakeṣu snigdhacchāyātaruṣu vasatiṃ rāmagiryāśrameṣu //
泰國近代外交好高明下

成為少數未被殖民亞洲國家不在話下
二次大戰時,明明在軸心一邊,但戰後可以完全無被盟國追究
聽著秦文歌等睇

我比較對泰國流行樂壇同埋泰國職業足球有興趣。
第一章 土地問題

泰國人既祖先,以前係住響雲南、廣西一帶既。後來就發生咗「五胡亂華」、「安史之亂」等事,大量支那人開始南下避難。長江以北,稻米一年只可以收割一次,但係長江以南,氣候溫和,稻米一年可以收割三次。再加上唐朝失去對絲綢之路既控制,大部份海外貿易轉到海上,於是長江以南就越嚟越發,好多支那人就唔返中原,響長江以南長住,賴死唔走啦。

噉大家都知道支那人係幾咁鍾意繁殖,寧願餓死仔女都要再生多幾件。泰國人既祖先頂佢地唔順,就決定沿湄公河(Mekong)南下,睇下有冇新方向。

最粗嗰條就係湄公河

結果佢地就遇上咗當地既原居民,即係高棉人(Khmer)。高棉人信奉印度教不特止,重要搞種姓制度。高棉皇帝係神靈托世,崇拜皇帝既祭司就係最高種姓,貴族、將軍、官員之類就係係第二種姓,再下面就係工匠,然後係農民,最後係奴隸。所以話,去移民就係去做二等公民。

好彩,成個東南亞都係森林,消息難以互通,所以高棉帝國係冇搞中央集權,只要離開核心外圍就會冇事。於是泰國人既祖先就響老撾北部先行定居,等待機會。

Laotian Muangs 就係老撾北部。綠色同天藍色既國家都係由當地原居民建立。
出錯圖
Good post lm
第一章 土地問題

泰國人既祖先,以前係住響雲南、廣西一帶既。後來就發生咗「五胡亂華」、「安史之亂」等事,大量支那人開始南下避難。長江以北,稻米一年只可以收割一次,但係長江以南,氣候溫和,稻米一年可以收割三次。再加上唐朝失去對絲綢之路既控制,大部份海外貿易轉到海上,於是長江以南就越嚟越發,好多支那人就唔返中原,響長江以南長住,賴死唔走啦。

噉大家都知道支那人係幾咁鍾意繁殖,寧願餓死仔女都要再生多幾件。泰國人既祖先頂佢地唔順,就決定沿湄公河(Mekong)南下,睇下有冇新方向。

最粗嗰條就係湄公河

結果佢地就遇上咗當地既原居民,即係高棉人(Khmer)。高棉人信奉印度教不特止,重要搞種姓制度。高棉皇帝係神靈托世,崇拜皇帝既祭司就係最高種姓,貴族、將軍、官員之類就係係第二種姓,再下面就係工匠,然後係農民,最後係奴隸。所以話,去移民就係去做二等公民。

好彩,成個東南亞都係森林,消息難以互通,所以高棉帝國係冇搞中央集權,只要離開核心外圍就會冇事。於是泰國人既祖先就響老撾北部先行定居,等待機會。

Laotian Muangs 就係老撾北部。綠色同天藍色既國家都係由當地原居民建立。

12世紀既時候,泰國人既祖先試過進攻,但係唔成功。去到西元1238年,終於得米。泰國歷史傳統上就係由呢度開始。
可見“永嘉之亂”係東亞等同歐洲民族大遷移
留名睇 東亞史睇得多
留名
嘩,又屈泰國人。自古係中國人
嘩,又屈泰國人。自古係中國人

嘩,打開你隻屎眼 睇清楚啦屌

樓主唔洗理佢 繼續啦
留名
港泰混血留名
高汁留名
[/red]

樓主唔洗理佢 繼續啦

泰國人既祖先,以前係住響雲南、廣西一帶既。
有追王者天下,所以都感興趣
留名學野

利申:老豆同我去到泰國成日都俾泰國人誤認為泰國人
高棉人同而家柬埔寨人有冇關係?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞