有冇人對泰國歷史有興趣?

586 回覆
339 Like 11 Dislike
想知 佢地一開始因為乜歷史文化原因 有咁多變性人 國人嘅接受程度又咁高
但佢又係佛教國家
連墮胎都犯法

泰國人冇咩接受唔到,除非你殺人放火,姦淫擄掠啫

墮胎算係殺人,所以除非有好好既原因,否則係唔得既

係噃!認為墮胎殺生噃
樓主
一日一篇唔夠喉呀
lm
[/red]

樓主唔洗理佢 繼續啦

泰國人既祖先,以前係住響雲南、廣西一帶既。

「中國」係响1912年先出現

正確

中國 根本近百年先用
不嬲叫China cina 支那

其實唔係 但係你又錯唔曬 因為中國呢個詞語以前唔算常用 但係絕對唔係冇人用
漏奶咩撚關係
漏奶咩撚關係

我批呀批你個波
是日打風,所以冇文
lm
樓主知唔知咩叫chaiyanuparb?
是日打風,所以冇文

今日呢?
Lm
過咗九年,就響公元1563年,莽應龍已經征服咗成個緬甸,同埋清邁周邊地區。莽應龍既勢力範圍已經同大城王國既北方城市彭世洛好接近,但係大城國王 Maha Chakkraphat 並唔想出兵,因為出兵好麻煩,並且要好多錢。

就響湄公河中游,現今老撾一帶,就有一個瀾滄王國。頭先講到莽應龍征服咗清邁周邊,自然就包括金三角,金三角就係湄公河沿岸,亦即係話,呢個瀾滄王國,同樣受到莽應龍既威脅。所以呢,大城王國就同瀾滄王國結盟,瀾滄王國會出兵協防,而大城王國會出一個叫Thepkasatri 既公主,等瀾滄王族既高貴血脈可以開枝散葉。

偏偏 Maha Chakkraphat 呢條昏君竟然臨時轉軚,唔出 Thepkasatri 公主,改為另一個公主。瀾滄王 Setthathirath 就非常之唔忿巢,就同大城王講,大家冇 friend 子做喇,食自己啦!

就響呢個敏感時刻,彭世洛城就被莽應龍攻陷咗。彭世洛城主 Phirenthep 當年有份捧 Maha Chakkraphat 上王位,佢竟然連援兵都唔帶來彭世洛,城主對呢條昏君好失望,於是就決定一心一意追隨莽應龍。

彭世洛城破,Maha Chakkraphat 終於知衰,佢叫 Thepkasatri 公主即刻去瀾滄王國,帶埋一大堆嫁妝去賠罪。點知,響旅程既途中,彭世洛城主帶兵搶走咗公主,結果大城王同瀾滄王結唔到姻親,更加結唔成盟。

當緬甸人兵臨城下既時候,大城王就知道大勢已去,佢打開城門,行咗出嚟,向莽應龍投降。

莽應龍征服各國既地圖同時間表
佢同柬埔寨好有淵源
留明受教
樓豬係咪已經放棄此post
Lm
第三章 大城崛起

響十四世紀,泰國中部名義上係由 Lavo(羅渦,而家泰文叫 Lop Buri)揸莊,史稱羅渦王國。實際上呢,除咗羅渦之外,響西面嘅 Suphannaphum (而家泰文叫 Suphan Buri)響區内都好有影響力。

後來羅渦嘅王,烏通王(Uthong),同 Suphannaphum 嘅城主結為姻親。為咗住得更近 Suphannaphum,為咗忘記以前向高棉稱臣嘅屈辱歷史,為咗逃避響羅渦流行嘅天花疫症,烏通王就響公元一三五一年,響羅渦東南四十公里建立新嘅都城,叫 Phra Nakhon Sri Ayutthaya。Ayutthaya 呢個名,係來自《羅摩衍那》入面羅摩嘅出生地 Ayodhya,意思係「不可戰勝」。雖然個城改咗個咁吉利嘅名,不過響將來,呢個城會被緬甸人攻破兩次。另外,當地人當時唔會叫座城做 Ayutthaya,而只會叫做 Phra Nakhon,Phra 來自梵語 vara,意思係「偉大」,Nakhon 來自梵語 nagara,意思係「都城」,加埋就係「偉大都城」,簡稱「大城」。因為噉,烏通王就成為大城王國(Ayutthaya Kingdom)嘅開國君主。

可惜,經過一系列瑣屑無聊嘅宮廷政變之後,響1409年,當時嘅Suphannaphum 嘅城主登基,並且趕走咗烏通王嘅後裔。之後,就建立咗 Suphannaphum dynasty,無驚無險噉統治咗個半世紀,直到1548年,Maha Chakkraphat 繼位。

羅渦城内嘅高棉式神廟

泰國中北部地圖

幾型
爛左尾
有人同我講,無論寫幾少,只要keep住個習慣就可以keep住寫。今日有post,不過可能會好少。
上回講到,清邁、彭世洛、大城等地相繼被緬甸軍隊攻陷。泰國全境落入緬甸皇帝莽應龍之手。

莽應龍就叫亡國奴 Maha Chakraphat 個仔做大城國王,叮囑佢每年都要交税畀緬甸,又派一隊兵將亡國既 Maha Chakraphat 帶返緬甸,作為人質。之後佢就響大城一帶徵召民夫,因為響清邁周邊嗰個蘭納王國,得到瀾滄王支持,決定造反。

莽應龍響大城張王座都未坐暖,就要急急腳北上清邁平亂。

瀾滄國王 塞塔提臘(Setthathirath)
等你呀樓豬
On
Btw 樓主,係邊度可以搵到咁多東南亞史嘅Source 我自己都好有興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞