有冇人對泰國歷史有興趣?

586 回覆
339 Like 11 Dislike
lm
Btw 樓主,係邊度可以搵到咁多東南亞史嘅Source 我自己都好有興趣

對我來講,主要係睇書,DK Wyatt 同埋 Chris Baker

網上有得免費睇 the kingdom and people of Siam ,係由第四任港督寶靈爵士所寫
Btw 樓主,係邊度可以搵到咁多東南亞史嘅Source 我自己都好有興趣

對我來講,主要係睇書,DK Wyatt 同埋 Chris Baker

網上有得免費睇 the kingdom and people of Siam ,係由第四任港督寶靈爵士所寫

高質post lm

莽應龍真係勁,佢一帶兵上泰北,就將嗰度既叛亂都壓制曬,並且將搞風搞雨既瀾滄王趕到離泰北好遠既老撾郊區。

之後莽應龍就返去佢既王都,嗰年係1565年,一班被莽應龍搞到亡國既撣邦人響王都搞暴動,結果成個都城都要重建。個天或者真係眷顧莽應龍,響重建都城既期間,佢所征服既地方都冇咩大單嘢發生。

另一方面,亡國既 Maha Chakraphat 一早已經被押送入王都,佢又唔似陳後主咁荒淫無度既,佢就決定剃光頭出家為僧。噉就過咗三年,去到1568年。有一日,Maha Chakraphat 同莽應龍講,佢想返去大城,睇下自己既故鄉,拜下自己故鄉既佛。

莽應龍就噉放咗 Maha Chakraphat 返去。算唔算放虎歸山呢?就唔算既,始終Maha Chakraphat 同裘千丈一樣,講大話就叻,打交就算吧啦。

莽應龍
push
pish
Live左
泰國近代外交好高明下

成為少數未被殖民亞洲國家不在話下
二次大戰時,明明在軸心一邊,但戰後可以完全無被盟國追究

泰國係大戰時純粹為自保先同日本結盟,無侵略野心
lm
Maha Chakraphat 返到大城,就即刻宣布要脫離緬甸獨立,並且同瀾滄王塞塔提臘聯手攻擊依然忠於莽應龍既彭世洛城主 Phirenthep。當時係雨季,莽應龍難以派大軍打泰國,只可以派隊輕兵馳援彭世洛。

彭世洛既「印支十字路口」(Indochina intersection) ,昭示彭世洛作為交通要道既地位,睇地圖就知道彭世洛大致就嚮緬甸首都同老撾首都中間
lm
加速
繼續比啲力
live左
臨近香港淪陷二十週年,我真係唔係好想寫嘢

唔緊要,歷史流流長,樓主可以慢慢寫

但都唔好隔咁耐先po一次呀
樓主
渣ga

但都唔好隔咁耐先po一次呀

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞