有冇人對泰國歷史有興趣?

586 回覆
339 Like 11 Dislike
上回講到,泰王那萊1633年出世,1656年登基。

登基既時候,那萊先廿三歲,自然野心勃勃好想打人。五年之後,機會出現啦。

話說清兵入關之後,民間湧現好多反清復明運動,而聲勢最為浩大既,當屬「南明」,因為南明有明朝皇室既後裔,正統無可置疑。

但係南明響清兵攻勢之下節節敗退。南明最後一任皇帝朱由榔,響1661年,響得到緬甸國王批准下,由雲南昆明逃入緬甸。

朱由榔、佢帶嚟既文武官員,同埋跟住嚟既清朝官兵,搞到緬甸立立亂,導致緬甸國王民望低下。緬甸國王個細佬甚至以為朱由榔係嚟篡位既,於是搶先一步篡位。為咗息事寧人,新國王將朱由榔綁起,送畀平西王吳三桂。吳三桂最後叫人用弓弦將朱由榔勒死。

對於清朝來講,事情解決左。但係對緬甸來講,未解決!

東南亞傳統,新王繼位,一定有地方叛亂。今次,輪到緬南既孟族城邦。

機會嚟喇,飛雲!趁佢病,攞佢命,一於北伐緬甸啦!
Thanks for the info
樓主不如星期六日加更出多一兩篇啦
樓主患病,因此無限期停止出post 直至另行通知。

保重身體,期待痊癒歸來👍🏻
新讀者留名,終於live

樓主記得好返就繼續更新

泰國歷史真係好少接觸,好有新鮮感
一排無睇,又追番LIVE啦
希望樓主快D好番再出文
樓主快啲病好返嚟
[/red]

樓主唔洗理佢 繼續啦

泰國人既祖先,以前係住響雲南、廣西一帶既。

「中國」係响1912年先出現

中國係指中原一帶 唔係近代中國
星期二出文?
lm
集氣
集氣
集氣
點解咁多變性人???留名學野
上回講到,緬甸大亂,泰王 Narai 乘機攻打緬甸。

呢次征戰,可以話係失敗。雖然 Narai 幾乎橫掃成個緬甸,打到緬甸北部既蒲甘古城,但係到最終,泰國並冇佔領幾多領土,甚至冇得到清邁(當時係緬甸既藩屬國)。噉係因為泰國打唔到緬甸首都。但係,泰國並唔係冇得着,相反,泰國搶到好多戰俘奴隸返去。

實際上,東南亞各國打仗,重點唔係要土地,當然佔領人地既土地係好威水,但係東南亞各國從來唔缺農地。緬甸有伊洛瓦底江,泰國有湄南河(昭拍耶河),而柬埔寨、老撾有湄公河(瀾滄江),土地極其肥沃。當時既人種田,求其將D穀種掟落田,然後響雨季水漲既時候,撐隻船落田收成就可以。東南亞既稻米唔怕水浸,只要唔浸過頂就可以。

東南亞各國最大問題,唔係冇咁多地去養人,而係冇咁多人去養。始終,東南亞各國非常酷熱,疾病橫行,蚊蟲繁多,通街毒蛇,成河鱷魚,人均壽命好低,所以好多城市都好缺人,每逢打仗都要搶人。亦因此,響小型戰爭係好少死人既,畢竟每殺一個人就少咗件戰利品帶番去,大家一般都係「擒賊先擒王」。

當時既歐洲人,好多都認為東南亞既戰爭係細路仔玩泥沙,就係因為打仗好少見血。亞洲咁多國家,歐洲人只係認同日本人係真勇武,其他人都係垃圾。

緬甸蒲甘(Pagan)既「冬瓜佛塔」(Bupaya Pagoda),因為形似冬瓜而命名。
樓主終於返嚟
推,樓主回來了
再推
樓主身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞