有冇人對泰國歷史有興趣?

586 回覆
339 Like 11 Dislike
係外交好少少
但比緬甸打爆之後就再扯唔起
仲要有6000萬人
有油田同有稀有金屬都搞到咁廢
發展工業強軍,再開條運河己經屌打馬六甲
以泰國得天獨厚既地理優勢同資源都只有保持獨立呢個成就
我個人覺得非常垃圾

馬來西亞仲多油田啦,但我覺得佢更垃圾
泰國南部又有回教分離分子,開運河有啲難度喎
留名
留名支持
正post
啱啱去完泰國
旅行之餘都想了解下呢個國家歷史文化
呢個故事叫「乳海翻騰」,乳海就係牛奶既海洋,圍繞住印度神山須彌山。

話說一班好神同班衰神打仗,打足幾千年,死咗好多神。衰神因為衰啲嘅關係,漸漸就佔咗上風。於是好神就夾計嚟返個大逆轉。班好神就話,不如停戰,一齊合作響乳海度提取不死藥啦。

於是龍王難陀就整斷一座大山,將座山扔入乳海入面。座山上面有好多草藥,眾神希望啲草藥同乳海啲乳溝埋之後,就會有不死藥出嚟啦。

座山實在太難推郁,於是毗濕奴(Viṣṇu)就化身做一隻烏大龜,托住座山,然後再搵龍王婆蘇吉(Vāsuki)蹺住座山。噉樣,班好神就揸住婆蘇吉條尾,衰神揸住婆蘇吉個頭,一推一拉,就推得郁座山啦。毗濕奴雖然化咗肉身,但係佢嘅神魂依然企響山上面,指揮眾神。

諸神用座大山做攪屎棍,攪到乳海翻騰,海入面啲魚蝦蟹就噉攪到死晒。乳海翻騰嘅摩擦力令山上嘅樹燒著,造成大火,燒死山上嘅動物。山附近嘅乳海都變成牛油啦,但係不死藥依然冇影。

再攪多陣,結果從海底攪出咗一隻神牛,一匹神馬,一隻神象。再攪,就攪出一啲寶石,一輪月亮,然後重有一堆仙女攪咗出來。有個仙女叫吉祥天女,毗濕奴搶咗來做老婆。

跟住竟然從海底攪出咗一堆毒汁(亦有傳係婆蘇吉太勞累,嘔咗啲毒汁出嚟),濕婆(Śiva)捱義氣吞晒啲毒汁,佢老婆見倒之後就鍊住老公條頸,唔好等啲毒汁流落個胃,結果濕婆個喉嚨就被毒汁乸到變青色。正所謂苦盡甘來,不死藥出現啦。

不死藥一出現,啲人就爭崩頭啦。響呢個moment,毗濕奴要爆啦——佢使出色誘術,啲衰神掛住望女仔,結果不死藥就被班好神搶曬。班好神依家長生不死,衰神就冇碇企啦。故事完結。

第七代火影示範色誘術
(離題)
聽日day off,時間表大致如下:

星期三:《羅摩衍那》,印度篇完結
星期四:高棉帝國,緬甸,東南亞政制系統
星期五:最後一個做英雄嘅泰王,納黎萱大王

週末就會係那萊大王嘅時間,法國嘅路易十四「太陽王」亦會粉墨登場!
個故事真係咁架
個故事真係咁架

睇wiki,原來真係咁搞笑
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/搅乳海
原來仲有後續
「一個神志較為清醒的阿修羅羅睺眼看甘露要被善神們喝完,於是偷偷變化成善神的模樣,混在隊中喝了一口甘露 。他的行為被日神和月神發現 ,馬上報告給毗濕奴 。毗濕奴在甘露尚未經過羅睺喉嚨的時候,將羅睺的頭砍下 。羅睺的身體馬上死去 ,但他的頭因喝過甘露得以長生不死 。羅睺的頭知道是日神蘇利耶和月神(Chandra)打的小報告,害他功虧一簣,為了報仇,他一直追著日神和月神 。偶爾追上,就把日神和月神吞食入口中,造成日蝕和月蝕 。而當日月從他沒有身體敞開的喉嚨跑出來時,蝕便完結 。」
個故事真係咁架

睇wiki,原來真係咁搞笑
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/搅乳海
原來仲有後續
「一個神志較為清醒的阿修羅羅睺眼看甘露要被善神們喝完,於是偷偷變化成善神的模樣,混在隊中喝了一口甘露 。他的行為被日神和月神發現 ,馬上報告給毗濕奴 。毗濕奴在甘露尚未經過羅睺喉嚨的時候,將羅睺的頭砍下 。羅睺的身體馬上死去 ,但他的頭因喝過甘露得以長生不死 。羅睺的頭知道是日神蘇利耶和月神(Chandra)打的小報告,害他功虧一簣,為了報仇,他一直追著日神和月神 。偶爾追上,就把日神和月神吞食入口中,造成日蝕和月蝕 。而當日月從他沒有身體敞開的喉嚨跑出來時,蝕便完結 。」

咁搞笑
咁點解泰國已經係個佛教國家咁多年
但機場又會有座乳海翻騰雕塑,曼谷市徽又有因陀羅
好撚高汁呀巴打
印度教故事好多都好搞鬼
好好睇
睇完三面娜迦 對印度教好感興趣
btw拉瑪皇朝同奴隸制度會唔會講下
啱啱無聊睇下發現 原來大鵬金翅鳥係泰國皇權象徵
好想瞭解下點解會有個華裔做左泰國皇帝
樓主
睇完三面娜迦 對印度教好感興趣
btw拉瑪皇朝同奴隸制度會唔會講下

拉瑪皇朝係泰國歷史精髓,唔會唔講
奴隸制度都會講
《乳海翻騰》呢個故事有樣嘢好值得留意,就係個主角。《乳海翻騰》嘅主角再唔係響《吠陀經》入面萬人景仰嘅火神同雷神因陀羅,而係毗濕奴。呢個唔係巧合嚟,因為隨住印度文明發展,印度冇人再崇拜火神同雷神,改拜所謂嘅「三相神」。三相神係下面三位:

創造之神梵天(Brahmā),騎住隻天鵝

維護之神毗濕奴(Viṣṇu),坐騎係金翅大鵬鳥(不在圖中)

毀滅之神濕婆(Śiva)。呢個像係擺響日內瓦CERN總部,即係發現上帝粒子嘅地方

四面佛根本唔係佛,係梵天

泰國國王現時有四個官印,用來響官方文件上面蓋章。

上方左起第一個印代表濕婆。第二個印章有隻大笨象,因為因陀羅係騎大笨象,所以第二個印代表因陀羅。第三個印章有隻天鵝,就代表梵天。

下方嘅印就有一隻迦樓羅(Garuḍa),又稱大鵬金翅鳥,係代表毗濕奴嘅。呢個印係最重要,因為國王嘅尊號都響上面。平時有啲冇咁重要嘅文件,就噉用呢個大鵬金翅鳥印就可以,無需出動其餘三個印。

點解大鵬金翅鳥會係國王嘅象徵呢?點解唔係天鵝或者大象呢?噉係因為,現時嘅泰王都號稱係拉瑪托世,而拉瑪呢個印度傳奇英雄係毗濕奴化身,所以就用毗濕奴嘅坐騎為象徵。

拉瑪呢個印度傳奇英雄有幾傳奇?成本印度史詩都係講佢嘅。呢本史詩就係《羅摩衍那》。
越睇越有趣

又上wiki了解下,又見到個搞笑故事
點解四面佛有四面?

Wiki:
梵天創造了一個女神,名喚莎塔如帕(Shatarupa)後,卻開始迷戀這位擁有無雙美貌的女神,因莎塔如帕覺得不妥,於是經常轉到梵天的左面、右面、後面甚至飛到上面,以避開梵天的目光。為了方便凝視莎塔如帕,原本一張臉的梵天遂長出五張臉來。

後來梵天冒犯了印度教的另一大主神——毀滅神濕婆,事起因於毗濕奴問梵天誰是創造宇宙的至高無上創造者。梵天答:「他即創造宇宙的至高無上創造者,因為他是創造宇宙的至高無上創造者,所以毗濕奴也該崇拜他」。

梵天的話令濕婆大怒,因為濕婆認為祂才是創造宇宙的至高無上的創造者,憤怒的濕婆化身成為Bhairava(陪臚-意為恐怖的殺戮者)。在盛怒之下,濕婆用額頭上的第三隻眼放射出來的火焰,燒向了梵天朝上方看的那一面,並用左姆指的指甲割下了那顆首級,於是梵天只剩下了現在所常見的四張臉。雖然發生了梵天跟濕婆不和的事,但最終梵天跟濕婆還是和好如初。

點解啲故事咁鍾意斬人個頭
濕婆最出名真係佢碌驚天巨柱
留名 長知識, 極有興趣

另外想問下 象神老豆 係咪 濕婆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞