有冇人對泰國歷史有興趣?

586 回覆
339 Like 11 Dislike
比人捉左去切JJ?
老夫嚟緊考final啦 切你老豆條JJ
《摩訶婆羅多》中的《薄伽梵歌》:「漫天奇光異彩,猶如聖靈逞威,祇有千隻太陽,始能與它爭輝。現在我成了死神,世界的毀滅者。」

原子彈之父第一次睇試爆個陣留低嘅感想。

同時我第一次見到依句係玩文明帝國 應該係完成曼哈頓計劃定開發到原子彈會出現嘅台詞
樓主表示聽日有文出
樓主表示聽日有文出

日等夜等終於等到你
puushhhh
高棉皇帝闍耶跋摩二世稱帝之後,高棉帝國開始瘋狂擴張。實際上,高棉帝國好有優勢,因為本身高棉帝國可以支撐到好多人口。秘訣就係在於高棉帝國擁有全東南亞最大淡水湖 —— Tonle Sap。歷代高棉皇帝都會調動大批民夫,響 Tonle Sap 附近興建水利工程,以方便灌溉農田。糧食產量提高,自然有多啲軍隊打仗。當時高棉帝國嘅首都吳哥(Angkor),就係響 Tonle Sap 附近。

Tonle Sap 一帶地圖。吳哥嘅位置響現時嘅暹粒(Siem Reap)

但係東南亞嘅君主,個個都深受印度教荼毒,都希望「以理服人」,甚少做出滅族殖民嘅行為。君主征服咗一個地方,會要求地方交糧食同奴隸作為税,然後就冇後續喇,甚至連安插地方官呢啲事都唔會做,因為空降地方官一定被地方勢力玩殘。結果,造成咗一個噉嘅情況:

地方勢力只會效忠君主個人,而唔係國家、國家首都或者王室。

地方勢力只會效忠君主個人,而唔係國家、國家首都或者王室。

地方勢力只會效忠君主個人,而唔係國家、國家首都或者王室。好重要所以講三次。

舉個虛構例子,陳大文征服咗清邁,清邁開始向陳大文交稅。後來陳大文駕崩,陳小文繼位,清邁唔再向陳小文交稅,因為清邁只向陳大文稱臣,冇向陳小文稱臣。

另外,同一個地方有可能先後畀兩個人征服,噉點呢?噉嗰個地方,為咗唔再被人打,會同時效忠兩個人,向兩個人交税。呢種情況響兩個強權之間嘅邊界好常見。

實際上,到19世紀以前,東南亞冇出現一個中央集權國家。每一個地方領主都係一個土皇帝。

13世紀開始,高棉皇帝改信佛,唔再稱自己為神王。佢地嘅號召力因此而降低,導致 Tonle Sap 附近嘅水利工程開始荒廢,再加上氣候轉變,高棉糧食產量節節下跌,國力開始衰弱。

結果響公元1351年,響現今曼谷以北一百公里,有個地方領主決定自立門戶,唔再交税畀高棉。

大城王國(Ayutthaya Kingdom),建國。

第二章完
19世紀之前都冇統一王國,咁暹羅國、占婆呢堆都只係表面中央,實則地方各自為政既勢力?
真係少有嘅高汁post
push
十三世紀氣候轉變係點轉變?
留名
十三世紀氣候轉變係點轉變?

落雨少咗
講下二戰啦不如
即係sukhothai 玩完後
泰國其實已亡國
變成各種地方小勢力
向高棉進貢
直至大城建國同鄭姓王朝
真正既泰國先建立?
高汁留名
樓主去左邊
樓豬呢
留名
我都識越南史
高汁留名
有冇人對越南歷史有興趣?
https://lihkg.com/thread/249278/page/1?ref=ios
- 分享自 LIHKG 討論區 騎劫
final完未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞