DBS 剥削員工

782 回覆
1144 Like 52 Dislike
呢間野真係出名閪
識人係公司OT到要call白車
係, 都係要轉工, 通常去到最worst case真係個個走晒冇人做野管理層先會正視問題, 你自己諗下係咪想捱到果陣
不過宜家個市堅差, 建議做住搵

利申:試過類似情況
唔撚係嘛
全部contractor?
兩個option,一係成班夾埋人頭齊齊遞信,backlog咁多突然無一班人作為leader個班其實要交代都好頭痕
另一個真係按章工作,非contract既perm staff要炒人唔易,就算炒佢都係有條件搵一兩個開刀
backlog多就係佢地既春袋,一樣,攬炒or nothing
打工係一個鬥大既遊戲,如果你支team大家都係年輕人無咩家庭負擔又信得過就考慮下
manager表面大緊你其實佢背後仲大壓力,尤其cdd佢地隨左head of compliance仲要對埋business個邊即係rm呀,deposit team個班,影響其實好撚大,佢背後咁q多stakeholder其實你地存在與否就係個春袋
走啦
CDD好似飽和左 好多都無head count
其實cdd真係好慘
炒哂當然可以再請過 問題係等人洗既時候 d人走哂
請人唔洗vetting咩 中間有斷空白期
老細個老細見到d case 繼續snowball落去
不過同意最後有犧牲 但呢d工唔係好工既話咪唔鬼do
DBS 算9數啦
玻佬銀行中DBS好似都幾閪
P牌都幫你推
幫你推
另一間仲閪d喎
玻資應該係世上唯一衰過港資
唔知做咩係常態
做AML仲正 大家喺度召喚報警L 冇咁大鑊就封人account 趕客
日日喺度寫report 叫埋啲唔關事嘅人叫佢解釋呢樣嗰樣 又唔見搵到堅料

例如華為嗰啲sanctioned countries交易咪又係捉唔到 係啲美國佬醒先睇到咋

係大家淨係做個樣囉 幾時有正經過 所以Ching 講得好啱
(CDD我見過有啲用vendor 個system做 name hit checks 啲底嚇死人 合埋眼做)
有三間架喎
現實情況好多人鬧完之後因為驚無左份工都係唖忍多
得後生冇家室負擔既員工先會走
班管理層都知, 所以先食硬你地
The HKMA and the banking industry launch the Banking Talent Programme
https://www.hkma.gov.hk/eng/news-and-media/press-releases/2020/06/20200604-3/

hkma資助各銀行請fg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞