DBS 剥削員工

782 回覆
1144 Like 52 Dislike
講多d
開名啦
1) 樓主不滿成噤,都唔辭職,
而佢d 同事亦冇人走
反映出事實並冇佢所講的噤差
樓主明顯冇講出事實的全部

2)開晒同事名,其實已涉及私隱
仲話做compliance, CDD, KYV
樓主本身毫無專業操守
開名咪開名,驚閪
? 說話咁management 感覺
樓主請唔請intern 我可以幫吓你
lm
呢個題目開晒名,明顯係借刀殺人
連燈勁多呢類題目

樓主講到噤差,佢又噤不滿,
但不單佢自己唔走,
佢的同事都冇人走

明顯唔係事實的全部!
連燈每隔幾日就有人開借刀題

開名,開公司,甚至貼埋相,同電話

稍為用下腦都知唔係噤簡單
你想噤聲?
我只係路過,見樓主明顯借刀,
仲有一大班打手同五毛圍爐。

黑心成噤,出句聲啫

想噤聲果個似係你同其他打手
你肯定係其中一個高層啦 太明顯啦 唔通你又知道事實的全部? 樓主咪講咗有好多人走囉 你有冇睇清楚啊 你又知事實冇咁差?
冇開全名已經好仁慈
你路過都咁用心良苦啊?你真係好人 你又知佢哋借刀?你又知其他人係打手?點解你會知咁多嘢嘅 會唔會你先係打手啊
1)我唔係做銀行業

2)一睇個題目以披露個人資料為目的,
一睇就知係借刀
淨係開咗英文名加個姓咋喎 fb search下有幾多人 哈
因為早幾日都有類似題目,
有人貼條女的電話,
有人貼條女的相

我只係覺得男人老狗,唔夠膽直接同當時人講,
而選擇係網上公開資料 + 單方面表達自己的不滿(而明顯唔係事實的全部)
做法非常下流及核突
咁而家有冇人貼電話貼相先 就係講咗冇用先至迫不得已 講你都唔明㗎啦 收線
叫羣眾係FB, instagram search 人的照片,
同早2日的直接貼電話,貼相,根本冇分別

最大問題係,這些題目都只是樓主單方面的講法
之後大批人就憑樓主的睇法進行批鬥

’‘但當然出現呢個情況之前我哋已經多次同team heads 及 department head講過其實咁多case會overdue同進度慢嘅原因係因為冇一個standard workflow同太多無謂嘅case種類要做。可惜,佢哋覺得我哋冇理冇knowledge先講呢D原因,所以唔會改。’‘

你冇睇書?
支持Addy Chan同Eunice Tsang 快啲出黎講喇
定你就係
你係邊位高層
1)人地都講到明唔會改,
亦唔同意樓主的意見

樓主亦非常不滿,
噤最簡單就係樓主自己走

2)原來上司只要唔buy手下的意見
手下就可以將上司的個人資料放上網?

利申:非銀行業,只係呢個題目太借刀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞