DBS 剥削員工

782 回覆
1144 Like 52 Dislike
我明 我個陣都經歷過
頭2個月係冇人打黎搵你interview,理都唔撚理你
不過我見宜家其實都多左好多人出post請人
會唔會試下可以轉一轉行幫下D唔夠人手既黃店
又或者有D part time頂住先
之後再做返呢行都唔太大問題
中間一定辛苦嫁啦 但係諗清楚佢地咁落去你仲要捱幾耐先完
到最後D假會唔會真係俾返你地呢?
第2輪爆發又黎 係咪仲等落去?

防止MON PO撚 你我有責#bye#dog https://lihkg.com/thread/2049871/page/1
好耐之前in過,好彩冇請到
DBS kyc真係好朝令夕改
你老細跟本唔識做kyc,sale屎出身,個位跟本係靠奶鞋底奶返黎
最低20萬
Details?
搵工會?
建議巴野爆比HKMA 聽
如果唔係一直都唔會有改革 係要比人罰下先識改
Dbs不嬲仆街
CDD 是什麼?
返工係咁架啦
集體resign威脅啦 過department 30%就ok架啦
市道其實無你想像咁差
你又唔會餓死 唔好益左呢d賤公司
你地成dept人走晒佢仲驚
dbs 呢間銀行真係好垃圾
哇屌伏到咁 幫你推
推,垃圾銀行,比蘋果報一報
無錯 而家係公司需要人多過佢地需要公司
如果佢以為可以好似m記咁搵人番黎取代條team 咁佢咪試下炒哂你地
如果唔係星期六要人番 一定要有compensation 唔好做爛市
我想講 間間做 CDD 都好差 尤其是 Fixed Term Contract
Compliance 唔係做ger基本上就係慘過做奴隸
好多銀行個internal control environment 都差 唔明白CDD甚至整個compliance 嘅重要性 為做而做 resources 自然少 最唔明嗰班一定係Front Office 覺得你阻住做生意 tension 自然大
又學唔到嘢 滿足感又冇 神憎鬼厭 兼飯碗不穩 外加人工低 做到你懷疑人生
所以珍惜生命 遠離CDD 遠離compliance
customer due diligence
其實20個有幾個就夠
如果15個知道有幾個要走 會感受到壓力 要做更加多野 會有骨牌效應
間接迫佢地歸邊
樓主係咪做private bank?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞