DBS 剥削員工

782 回覆
1144 Like 52 Dislike
我哋而家喺DBS 嘅 一個部門叫 Centralized CDD度做。因為department head同senior management嘅無能令我哋而家面對緊大概1000多隻case overdue。
但當然出現呢個情況之前我哋已經多次同team heads 及 department head講過其實咁多case會overdue同進度慢嘅原因係因為冇一個standard workflow同太多無謂嘅case種類要做。可惜,佢哋覺得我哋冇理冇knowledge先講呢D原因,所以唔會改。
結果,佢哋而家要我哋喺星期六都返工趕case。但好笑嘅係,有人問即係個個星期六都要返?佢哋話,唔會,暫時係大概呢兩三個月,之後會補假俾我哋。
事實係,因為佢哋D standard成日都搬龍門,令我哋勁多back and forth, 工序又異常複雜 (因為我哋個個都喺其他銀行做過,知其他銀行 CDD workflow, procedure同standard係點), 令到一日最多只可以交兩隻case。咁講法我哋呢度大概得20人做野,假設咁好可以一日全部人總submission係40隻。1500/40=37.5,即係我哋要OT 37.5個星期六先有機會搞掂之前積落嘅overdue case, 我哋重未計6,7,8,9月一直都有新case assign落黎,咁咪即係無底深潭?如果星期六都搞唔掂咪隨時要返埋星期日?!返足7日?!
我哋有表達過唔希望返,但得出嘅答覆係:咁你唔係好啱喺呢度做。同埋我哋都知呢句係個department head嘅意思。
一開始又話recommend我哋返,點知得出呢個答案。D contractor都收到agent通知話返星期六係mandatory, 唔返會被炒。佢哋知而家個市咁差,我哋一定搵唔到工,所以用呢D方法迫我哋OT。
個department head叫Addy Chan,但個executive director都唔係正常,department head有呢個決定佢一定知,個executive director叫Eunice Tsang。
另外,D checker好興喺non-working hour要人開會,我哋working hour去到6點,佢哋就偏要喺5點半甚至6點開會,開到7點。
我地知我地只係一小撮人,冇乜廣傳或報導價值,但我哋希望盡力俾外面D人知呢間銀行係幾差,我哋被壓迫得有幾勁。希望有少少機會都要反抗
唔好意思 借位一用

[全人類請入] 投訴蘇文隆 唔好再俾條粉皮害手足
https://lih.kg/2068154

有人會話法治已經死咗好撚耐
做呢啲嘢有撚用咩

我唔知道做咗又冇用
我淨係知唔做就一定乜嘢都冇

之前情操高尚嗰條粉皮暫時都冇得再審政治案件
都係多得各位手足堅持寫信投訴

如果唔想香港好嘅社工越來越少
如果唔想香港未來
得返一啲淨係識得幫新賤民呃公屋嘅社畜
如果唔想香港未來
未成年手足被藍屍社工出賣

唔該一人一信
保護一個為咗愛我地而失去左一年光陰
為咗愛香港而冒着釘牌危機都要行出嚟

千祈唔好懶
依家輪到我哋愛佢了
DBS根本垃圾銀行黎, 入面勁多師奶呀叔老屎忽, 去到管理層就個個靠關係, 見星加坡高層就係度奶
幫推
見到個rm係師奶黎
PUSH 推俾其他人知
加油呀巴打
我之前係D濕鳩(保安,貴貨往來)公司做都係咁
日撚日都要OT OT完仲要冇錢補
D貨又唔係多 但係on9 system搞到勁複雜
人工就得個一萬頭 一日要返足十二三個鐘 仲要覺得準時走係有問題
我既話都係勸你換其他公司 當然市道咁差都難搵
但係永遠你唔去試就一世嫁啦
我個陣走左轉左宜家呢間公司
一個月之後升職加人工 之後3個月一次review人工職位
機會就係咁黎 所以如果仲年輕 Why not?
出去博一博
加油!
入面OFFICE仲撚多師奶, 日日係度傾佢D仔女點點點
都係得辭職一個方法架啦
推一推銀行同業
咁垃圾仲做轉bank啦
但師奶唔係多數唔肯ot,要準時放工?
我地個個都有搵工, 但個市真係奇差. 走唔到要焗留
但始終要生活, 個市又咁差, 好難搵工
準時走,唔會蝕比你,做野絕對唔會做多,唔關佢事一定唔會理。
Dbs, 渣打出名閪
睇個名都知係閪人
巴打篇文又中又英又一大段,下次隔返行啦,真係睇得有啲辛苦

Btw幫推!!!!!
坡狗,港資,台資 3閪老世
幫推
其實都無得搞 一係quit 一係準時走唔OT搏炒攞佢一個月通知囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞