DBS 剥削員工

782 回覆
1144 Like 52 Dislike
咁撚正常既野講到係閪野
唔講以為你係佢個客
agger, 佢哋唔會識解決問題, 因為佢哋本身就係嗰個問題
root cause 通常都係高層無能, 去投訴, 然後班高層就攬返高層, 然後解決提出問題嘅人
internal 有冇escalation process?
不過都常都係好19
老屎忽就話JE, 如果後生仔新入黎做咁唔helpful比老細都唔好
個師奶仲要態度差到仆街, 應該比人投訴過無數次, 只不過佢老細仲垃圾比個師奶食住
我武肺前去咗讀書 如無意外仲有排讀 係咁借政府錢交學費做社會寄生蟲 (但讀兩年就已經借盡咗 要再諗辦法班之後啲使費 睇嚟之後要炒下散)

我自己呢其實就唔知compliance 類工出路係點 不過呢 以前啲同事轉行做呢都係入咗中層嘅 好似就OK 所以呢就係要捱過contract 得到permanent position然後pt進修下再上咁樣? 如果有親身經歷過嘅Ching可以講下

另外而家呢個時勢 如果唔係個袋有錢 唔好諗裸辭搵工 世道艱難 而且工係幾難搵 有工俾你轉都隨時係伏 所以唔好輕易喺呢個時間take risk 忍一忍過兩三年又係好漢
其實點解要畀人知你結左婚生左仔
銀行同業幫推
雖然我覺得CDD同compliance都係冇用
但都幫你推下
唔知就係唔知架啦屌
我最多叫佢問下我team d人/幫佢問一問等佢地自己搞
佢唔係唔知...而係果種 你條友唔知頭唔知路問我野? 我知都唔答你LA
果種心態...
東亞銀行都係 垃圾
講真, 唔係你直屬上司要對你負責, 幫你係人情
睇開啲, 依個社會就係咁
以前做過
的確係西銀行黎
入面D高層又同D女下屬成日有不倫關係
咁你知D二奶幾咁意氣風發架啦
野又唔識又唔做
早走早著
人工又低
但人地問野係關同TEAM另一個同事事AR MA, 如果第二條TEAM完全唔關事你梗係唔使理佢LA, 咁果條友比個師奶耍走左, 轉頭問一大輪原來係搵坐師奶隔離果個, 咁呢D就變左唔係人情, 而係搞9人
More
番全日星期六無錢收?仲要番幾個月?可唔可以拎份contract同工司嘈
所以呢D咪老屎忽文化其中一種, 新一代香港人少好多呢種人出現
都係你幻想到個D
二奶就一兩年升一次, bonus例牌最多
日日就痴住個老細食lunch
放工會撞到佢地係附近前後腳走

最痴線係兩個都有家室
其實唔止兩個
都好幾pair
resign 囉
又無人迫你做
新加坡必需死
開名!
oie?
想知後續係點?
Moreeee
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞