DBS 剥削員工

782 回覆
1144 Like 52 Dislike
仲有冇睇二句?
你第一日上網?

唔好混淆視聽,呢度邊度有相有電話號碼?
你講到開名就等於公開呢樣嘢,不如你試下搵先啦,定你唔洗搵都知呀?

乜單方面講法?20個人都咁諗又叫單方面諗法?

唔通訪問埋班高層開個研討會再開post呀?

你呢d人一定係開口埋口講沉默的大多數嘅老屎忽
屌你老味,一見你覆d咩就知你唔係留開言啦,又!又成
1)樓主向上司提意見,上司要做的係考慮接唔接受意見。 而家係樓主的上司及再上層都唔buy 樓主的提意!
這是純粹工作上的決策。我唔知樓主的提意係點,但2位上司冇犯錯更無犯法

2)樓主因為2位上司不接納其提意,
就將2人的個人資料放上網

這就是私怨,更加係犯法行為
這亦係我唔企係樓主果面的原因

3)樓主非常不滿公司及上司,其意見亦不被接納,其實應該辭職。佢講到20個同事都不滿,噤佢地忍唔到,都應該辭職。

但事實上係樓主及同事都冇辭職。

原來上司只要唔buy手下的意見
手下就可以將上司的個人資料放上網?
你同樓上果班人
除左講粗口外,仲識講d乜?
1)樓主向上司提意見,上司要做的係考慮接唔接受意見。 而家係樓主的上司及再上層都唔buy 樓主的提意!
這是純粹工作上的決策。我唔知樓主的提意係點,但2位上司冇犯錯更無犯法

2)樓主因為2位上司不接納其提意,
就將2人的個人資料放上網

這就是私怨,更加係犯法行為
這亦係我唔企係樓主果面的原因

3)樓主非常不滿公司及上司,其意見亦不被接納,其實應該辭職。佢講到20個同事都不滿,噤佢地忍唔到,都應該辭職。

但事實上係樓主及同事都冇辭職。
1)樓主講到明個問題,一眾同事亦唔同意上司既意見
上司亦非常不滿唔想改,咁最簡單就係上司自己走

2)原來上司只要唔buy手下的意見,就可以壓迫下屬要瘋狂OT?

利申:非銀行業,只係支持受欺壓既人爭取自己權益
呀Addy/Eunice,成日叫人辭,你哋快啲辭職咪得囉,講咁q多做乜
講乜9犯法,quote條law黎睇吓,咪周圍派卡片呀,俾人知你哋個名title同department 會犯法架
一走了之唔代表問題解決咗,既然有人提出,不如藉呢個機會好好正視同解決問題啦,逃避無用㗎高層
更何況你有以上意見,都反映咗你嘅前提係assume咗management係永遠是對的,有問題都係下屬問題
通常一有類似篤灰post就有打手維穩,同佢嘈多兩句之後就唔覺意暴露真身,嘈還嘈小心自爆

都係個句,唔係護主犬邊等閒同你係forum維護公司利益,收左工拉大佬
收皮啦 講野個tone成個廢老咁 犯咩法啊睇過
同一篇嘢post兩次會有說服力d?

1)你講野咁大義凜然,咁你認為樓主上司逼人週末ot如果唔係就遞信係咪合情合理呀?如此咄咄逼人,就要預左會有反效果啦
剃人頭者人亦剃其頭

2)咁你可以試下寫封信PCDC或DOJ叫佢地吿樓主

3)將樓主所講嘅工作上不合理安排歸納做私怨
而唔係管理層無能

凡有不滿就應該辭職、唔好打算爭取d乜,擺人個名上網係侵犯私隱,令他人安全受威脅呀,你d口吻咁似....?
你係Addy Chan ? 逼你返星期文個高層?
極度懷疑佢就係
十成十係佢啦
勁好笑, 嗰位自稱路過但又會追哂400幾個po嘅, 啲語氣完全唔似連登仔

呢啲銀行po成鬼日都有, 又會認真到咁
擺明高層或dbs打手啦
不過咁努力學上連登都盡咗力架啦
仲有d用字 十足十d廢老打既字
一睇個tone就知平時無留開言 突然上水留言有固定立場 大家知咩事喇
輕輕一推先
咁睇黎 渣兜環境相對好d
搵工會
好L中point, 路過但護主護到咁
啱呀
一睇樓主現實一定廢柴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞