DBS 剥削員工

782 回覆
1144 Like 52 Dislike
*們
*你地
咁你拉到落大陸講就乜都無價值
總之一牽涉大陸,咩規則都唔會守
黑錢照洗,妖股照上,法律都可以隨便搬龍門
有咩事報去JFIU咪又係黑警
都係個句喇,呢樣野本身係有價值,只係制度同人淪落左啫
阿清高又清醒又唔係打手嘅, 開人英文名犯左邊條法呀?指教下好冇?我咁有禮貌問你咁多次你都當睇唔到呀?
做咩咁睇唔開入呢個位
我已清楚指出點解我認為係借刀,現在再重覆:

1)樓主發洩冇問題,但佢並冇講出事實的全部。

如果情況真係如樓主所說,點解要負全責的上上司都唔buy 佢的建議。俾著你係上上司,而家爆大獲,而有個好似好盡忠手下提供一個解決方法。
點解上上即時ban
(假設佢同上司係有私人恩怨,但上上司冇乜理由都同樓主有私人恩怨)

如果佢的上司,上上司都on9, 只有樓主最醒。
樓主更加應該辭職。無謂浪費樓主這個人材

2)公事還公事,樓主因為公事就將同事的資料放上網。行為非常缺德,這就是我點解留第一個言的原因。

3)係唔係借刀都好。
我決定寫投訴信去DBS, 直接投訴樓主上司,樓主上上司及樓主3人(缺德),以及樓主部門管理混亂

你有你發脾氣,兼爆粗
我有我指出樓主係借刀。

連燈不嬲都係噤。

你唔喜歡
已block 傻西
希望你砍掉重練後,可以提出更多有point 既理據反駁,而唔係不斷重覆無意義既說話
算啦 上面果個,不論點“解釋”都好。點都係Google到,臭朵架喇
我已清楚指出點解我認為係借刀,現在再重覆:

1)樓主發洩冇問題,但佢並冇講出事實的全部。

如果情況真係如樓主所說,點解要負全責的上上司都唔buy 佢的建議。俾著你係上上司,而家爆大獲,而有個好似好盡忠手下提供一個解決方法。
點解上上即時ban
(假設佢同上司係有私人恩怨,但上上司冇乜理由都同樓主有私人恩怨)

如果佢的上司,上上司都on9, 只有樓主最醒。
樓主更加應該辭職。無謂浪費樓主這個人材

2)公事還公事,樓主因為公事就將同事的資料放上網。行為非常缺德,這就是我點解留第一個言的原因。

3)係唔係借刀都好。
我決定寫投訴信去DBS, 直接投訴樓主上司,樓主上上司及樓主3人(借刀及缺德),以及樓主部門管理混亂。

利申:我唔係銀行業,
但我有自己的公司,以及我係DBS的客戶
你咁樂觀?我會估成team 比人雞

雞 team lead 都係要搵人接,空降未必做得到,掉人又空左另一度,成team 雞re org 之後外判或者拆返出來最合邏輯

內部問題網上解決只會出現癌細胞式一刀切治療,未必壞事,不過唔係個個人想咁,但你咁做只會推向這方向
知唔知有人做whistleblower報過上Sfc, hkma, 勞工處?

最後都係無野發生!

無論DBS 同DBS VICKERS 都係有好大問題,而次次都無事!
我決定寫投訴信去DBS, 直接投訴樓主上司,樓主上上司及樓主3人(借刀及缺德),以及樓主部門管理混亂。

3個人一齊炒。

難得你有新內容,就覆下你
作為management,應該要係有問題出現果刻就諗方法解決
而唔係由得個雪球滾大先諗點解決問題
依家樓主就係指出,management 無係問題出現既時候,執行有效既方法去解決,而到最後就用最差既方法-迫同事ot 去嘗試解決問題
作為行內人我可以話你知,要解決overdue 有好多方法,而唔係單單迫同事做
一隊出色既士兵無一個出色既將軍帶住,都係唔會打贏場仗
你一直話樓主無講全部事實出黎
你又話自己唔係局內人 點解可以一口咬定?
既然你聲稱自己唔係銀行業/ dbs
就唔應該話樓主無講真相囉
再者,如果management 無聽到樓主和樓主同事既意見下,提出左另一個更有效既解決方法而成功解決問題,我深信今日d 同事會好尊重佢地
而現在樓主開post, 就係因為management 既長期無能,導致最後要迫同事用私人時間去做公事
如果management 依家提出既建議係within 工作時間內做既方案,樓主係唔會開post 屌

到底你明唔撚明?
你鐘意做乜都好, 唔關我事
(不過你又唔係當事人又冇details 所有野睇返嚟...我又好好奇你憑乜嘢要人哋接你個投訴)

我淨係想學野, 點解開人英文名係犯法? 仲有成個po邊啲屬於個人資料? 我好好學架 教下我啦
屌你個hi啊,呢啲一早就人工已經包咗既啦,第一日出黎做野啊!?
人工包一至五 朝九晚六,依家叫你返埋星期六冇錢claim呀…… 你真係第一日出黎做?
上pb 應該好d
唔駛再拗。

我而家寫緊投訴信去DBS, 直接投訴樓主上司,樓主上上司及樓主3人(借刀及缺德),以及樓主部門管理混亂。

3個人一齊炒。上司,上上司令問題出現,兼請左樓主呢種缺德小人,抵炒!

你有權可以say no唔返架,咁你最後選擇咗返就係你自己嘅問題啦屌
訓撚醒未?星期六都要返都話人工包埋,你第時一日做足24粒鐘一星期返七日都唔好出聲,人工包埋呀屌你個hi
你係DBS fans so what?
成個post都講緊內部嘅亂象
真係想知你呢個行外人係到做咩打手?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞