DBS 剥削員工

782 回覆
1144 Like 52 Dislike
大新一撚樣
上面咪貼左DBS已回答會嚴肅處理本事件

Please rest assured that the matter is receiving our attention and we would investigate the matter seriously.

Yours faithfully,
For and on behalf of
DBS Bank (Hong Kong) Limited
1)任何機構都肯定會有各種類型的問題,
我自己的公司,無論內外都非常多問題
話公司完全冇問題的,噤先至有問題

樓主真身及同黨,無論係出於乜動機:
私人恩怨,存心抹黑2人及銀行,純粹老作玩野

他們指出的問題都應該正視及查證真偽。
而查正的責任落係銀行投訴部或HKMA,
這批人係個個月收人工處理投訴及找出問題

2)
我已通知左DBS,
而DBS 只花了2個工作天
就回覆我會嚴肅處理事件。
(可見並非如樓主真身及其同黨所講係垃圾)

3)我唔見得投訴係冇用,
最少佢地已知道事件
如真的,會解決問題
如假的,會採取法律行動
當然亦有可能不了了之,噤損失係銀行自己
唔可以比佢沉底
kpmg cdd一9樣 有fd講大陸人manager係大陸centre打落香港係咁屌人 又要鎖係電話locker 富士康
希望有樣野你明白,作為係間房入面既人,你向上complain無人理先行呢條戰線,你作為「客戶」去com先有人理
試問樓主唔通天又點令間野aware個needs to investigate呢,起碼迫到你落file(當真先),風險梗係大,隨時炒魷收warning都係咁,真係犧牲自己架...

都係個句,成件事係咪好熟口面?
ps:花生友做盡,再講無咩意思
再ps:咩公司都千瘡百孔,爭在影響幾多stakeholder
你的邏輯完全錯誤:

1)金管局有近900個員工,各銀行處理投訴的人員亦有幾十人。這一大批人日日有糧出,就係要負責處理投訴,調查問題是否真實,及解決問題。
照你及樓主想法,這一大批人係炒得啦。
而我而家就係用緊正常渠道,不見得現有渠道係唔work

2) 樓主真身及同黨,係完全冇透過專業及受薪的渠道進行投訴,而係直接公開當時人及公司的內部資料。
無論事情係真係假,這班人都對當時人及銀行構成嚴重傷害。這才是樓主真身及其同黨的真正目的
所以我起初已留言 —-這是借刀

3)如冇人企出嚟指控樓主真身。
香港社會運作及香港國際金融中心的地位就真係玩完,
人人都紅衛兵上身,只要唔happy 就公開公司的內部資料,人員個人資料,甚至客戶機密資料,再加一段未經證實的單方面指控,就號召羣眾進行批鬥

4)現在呢單case 已進入調查階段。如果係假消息,DBS及被抺黑的人員好可能會報警 —- 樓主真身及其同黨要負上刑事責任。

如DBS經調查後,乜發現都冇,我會向HKMA投訴
1)Typo 當事人, 唔係當時人

2)HKMA有900人, 每間銀行都有幾十人甚至上百人處理各項投訴,加埋有千幾人

成2000人係日日出糧
唯一的工作就係調查及
處理不合規則和程序的投訴
你真係咁諗就只能話:公關好重要
再講,你講既所有合法channel全部都唔適用係樓主,應該話樓主身為員工,同ma篤灰/上forum都無分別,亦都無internal secret channel去俾人不記名反映意見

你估金管真係自己查咩,都係叫間野查完交報告咋

所以話公關做得好,送中一早過到
都係個句,花生食完,走人
唔係個個做老細可以做到你咁公正開明架
其實有個叫speak up hotline 同channel!

由D記做, 不過都係無用
喂你咩職位呀? 出po 出到似email咁 洗白唔係咁做既
銀行前線幫推... 辛苦了手足
1)我的職位係公司老闆
DBS係我公司其中一個主要往來銀行

2)我而家係按樓主的要求,
要DBS調查事件的真偽
如真,我係要求公司懲罰2個上司,及解決樓主所說的問題

如假,DBS及2個上司非常大機會報警
將樓主真身及其同黨拘捕

洗乜白?
你直接同你對頭既RM/RM head問就可以啦,你係大客佢實理你,做乜咁煩自己打又自己send?
痴線廢老上連登
睇佢用字我以為上錯hkdiscuss

以為自己send個投訴email人哋就會理佢
望咗自己户口幾錢未呀
你唔見樓主同果班同黨/分身話用現有投訴機制係冇用咩?
一定要係討論區開人名,公開部門,公開內部資料先有用。

我而家就係試緊
現有機制係咪真係解決唔到個問題。
同埋想知樓主指出的問題係咪真實存在,
定只係樓主老作

星期二DBS已回答會非常嚴肅調查,
之後俾調查結果俾我。

如3星期後,都冇報告,我會直接向HKMA投訴
樓主同佢班同黨已潛水多日

如調查結果證實係虛構,
樓主真身及其同黨好可能負上刑事責任。
希望你唔係其中一個
我想知我會有咩刑責
就算國安法通過咗我都只係笑你用字同廢老
你呢個戶口係乜記錄都冇的新戶口
只係用分身人身攻擊幾句,
當然冇野可以查到

開題戶口又係冇記錄的新戶口
推題的幾個戶口又係冇記錄的戶口

It is not the first time, and it will not be the last time.
However, compare with hospital admin, banking admin is relatively more easy in my opinion.
咪傻,銀行最驚投訴,唔會理你有無錢
笑撚死
過左半年 有人理9你未
拉左樓主未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞