[威士忌20]威士忌抗疫

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
見有人問響順便問下有冇師兄知響master select 同 響blender's choice分別?
其實而家堆響就真係幾麻麻下,自用嘅完全唔建議⋯
搭單問呢度d師兄有冇上過調酒course
Google見到有兩間 係咪差唔多
定係靠youtube學就夠
興趣only 唔係為搵食
就算為工作都唔使上堂
為興趣更加唔使上堂
飲多d 整多d自然得
要睇就睇外國d channel
我覺得blender’s choice似17
大家有冇用過啲薄身既櫃, 放威士忌可以介紹一下
呢d咪睇牌子先敬羅衣後敬人嘅人
少見有人buy wine cask soapy Bowmore
住緊台灣
台灣買酒真係抵到爛
建議大家開番關來拖番幾支走都好
台北有冇邊幾間買酒推介
我去開酒條通
分店多,佢地一板板咁番貨可以壓到好低
但只限中低價位酒,高價位酒難講
咁你咩人都唔識又想拎到靚價買到原本貴價酒其實都冇咩可能
2支都係垃圾
Lm推
二千幾蚊有冇咩好sherry single cask選擇?
想問下新手入門budget 600推介邊支,個人想試吓啲易入口既款先,唔好太重泥煤味住
Clynelish 14
Ben Nevis 10
想special d 就springbank 10
多納1993果堆應該二千幾買到
學生哥 $200樓下易入口Teacher’s highland cream係唔係無敵
爬文見巴打話,springbank淨係飲12 cs就夠。
10 同15 都唔值得試,想知多d, 點解既?
Sherry cask黎計 po頭寫既多納18同Glengoyne 18邊支會岩新手飲?同有咩分別?
如果真係咁無筆直不如平到盡,Mcdowell 印度blended,去南亞鋪買一舊水有找
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞