[威士忌20]威士忌抗疫

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
幾千款喎,好難咁樣介紹
你有無啲咩廠/風格自己本身係鍾意?
筆直係幾多?
Ob定ib定無所謂?
我揾左支bowmore ib $1800左右
想買一支sherry 的cask strength
Within 1000蚊有無推介?
aberlour a'bundah ?
整highball除左角瓶仲有咩選擇
唔好介紹bowmore black
白州NAS
有無ching熟glendronach 1993咩cask no.正
試過用wolfburn langskip 沖

沖完個木質感同雲呢拿都好出幾好飲

可能因為係cask strength
1993 batch 16 #127睇review 好似幾正
Plantation Original Dark $188
有冇ching有留意今年twa?
試過Arran 幾好 Ben Nevis 睇評價話係神級
想入依兩支
一支難求
今年TWA真心癲
Bar賣單杯都好似唔駛兩個星期就無哂
一係外國癲價一係得一千零一千轉眼即逝
上年同上上年你地冇留意ge

都係兩星期內清哂 年年都係咁
諗住twa 飲完先諗住買就基本上等定下年個堆
枝arran我覺得麻麻
secret highland 我幾鍾意
Littlemill 就冇驚喜
大家好推talisker, 想請教talisker distillery edition 2008 好唔好飲?

未飲過佢distillery edition
新手入門想問下
飲過 ballantine21, 多納18 同 laga12
我見第一頁有推介laga16 12同16大家鍾意邊隻多d?
如果想再試下多d唔同風格既話 有咩推介 價錢1500以下就ok
新手想問吓
有啲咩$1000左右嘅威係唔錯
想試吓
頁頭入門款都係幾舊水/支
1K不直smoky peat可以試laphroaig 10 cs / port charlotte mrc/orc (個人喜好)
或頁頭幾間廠的IB
laga只飲過16, 性價比真係幾正; 12聽講都唔錯
試風格的話落吧試吓頁頭其他廠普款
1.5K起碼試到十幾款, 好過買一支有排飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞