[威士忌20]威士忌抗疫

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
nosing palate finish 都會較複雜有層次,單桶酒精度會係cask strength 已經直接影響味道表現

另外單桶係網上唔難搵到風評/討論,好多時某幾桶特別出色嘅都搵到人點形容佢嘅flavour profile,跟住黎對下自己preference 都少機會有落差
都補充翻一句單桶作品唔一定係cask strength 裝瓶,只不過絕大部分時間 (包括上面講嘅Glendronach OB single cask) 都係咁做
我都買左未開
沖可樂用Ardbeg 10果啲好似抵屌啲
個人覺得佢溝嘢幾好

淨飲好難飲
如果買馬沙 我情願正正經經買支London dry飲

之前飲過支Kew Organic gin 三舊幾水
爆晒花香
今日行citysuper 見到鬼佬gwei-lo又出左支gin
做乜呢排咁鬼興?
相對地呢排威士忌真係靜左好多
唔駛陳年、製法相對易d 又平d

酒體light d 花香又容易接受

可能又好似威咁又興起一波跟住一街都有得賣
其實外國已經係咁 只係香港未流行
舊酒存量少,賣住gin先
炒咗一排啦
唔係邊得嚟咁多「本地」氈
想買枝whiskey 孝敬吓老豆
佢好鍾意hibiki,但21年真係好貴,其實係咪真係咁好飲?
我有睇過枝suntory special reserve,唔知呢枝又算唔算ok?
唔搞依啲啦

一千蚊左右想試日威揀 Hibiki blender's choice
係咪好飲? 係。
係咪對得住價錢咁好飲? 唔係。同價有好飲過佢。
有得揀真係要揀其他。
同價買蘇威唔止21年.....
Btw uncle有無研究先?
蘇威$2000蚊都已經有選擇,如果用響21個價嚟買蘇威......
應該可以買靚過響21好多嘅威
有冇黃whiskey store介紹
又做下grammar nazi先,依個post主要討論whisky,好少傾whiskey
都唔係嘅....irish whiskey間中都有討論
好少啦,不過最近有師兄開左愛威fb group ,我都入左去學嘢
佢又冇乜研究。。。
我budget around 1000-1500...
有冇好介紹?
如果真係無乜認識,買枝blue label 啦,佢一定會開心
一來佢識個牌子,二來印象中係貴嘢
同意, 冇飲開買支佢眼中貴而好睇就得
有剩既錢自己買支岩既比自己就仲好
我以為d人唔係好識威士忌既應該買macallan 添
都可以,但1000至1500唔夠買啦
呢個係spelling nazi唔係grammar nazi

咁有冇黃whisky store介紹
classic cut 囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞