[威士忌20]威士忌抗疫

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
唔識飲 想送枝威當父親節禮物
送皇家禮炮21年好唔好
好似牌子大路
貓14是咪偏向peat嘅感覺?
係peated, 但個人唔太搵到呢個tn。fruity+waxy個印象太強
我印象中得好小peat
如果佢飲開覺得好飲就冇所謂。
同樣blended比多少少買走路藍牌仲好飲。
hkd1k 一支時飲過兩支,呢個價我覺得質數唔錯,貴過呢個價就真係唔多值
你老豆識唔識飲先? 識飲就唔好買呢d

唔識飲就乜都無所謂,心意啫
喺香港講whisky有個奇怪現象,總會有一班人衝出嚟係咁講日威,或者係咁講 macallan, blue label, Royal salute. 但一講 Scotch Single Malt 就靜晒 (除咗Macallan)

唔係話呢d唔掂,而係天下武功出少林,而whisky 少林寺正正係 Scotch Single Malt

即係話俾人知識飲紅白酒,但連 Bordeaux / Burgundy 都未飲過....
傷肝
唔溝開野飲
不過應該都係同我一樣係飲feeling
應該同我一樣飲feeling
買呢d大牌因為佢可能會影比d老粗fd曬下命
大路d,佢d fd都知係咩
雖然唔知千蚊野有咩好值得曬
咁買啦,反正唔係著重酒質,重心意啫。老人家開心咪得囉

如果千蚊,又要有派頭,又要質數唔錯,又接受到creamy 同較甜sherry cask, 可以考慮 Glenmorangie Signet. 樽身特別,飲落有層次,body 比較 full,一般人都會鍾意
好,決定買埋呢枝比佢飲
一直都想學飲,借d意買埋黎飲先
近年好左好多啦,主要都係推廣未普及啫

其實飲single malt 嘅潮流都係近十鬆年,blended dominate 左個巿場幾十年。
舉個例Black bowmore 九幾年出,當時賣幾千港紙仲要無人肯買,係去到大概2010年打後個價先開始上,到依家十幾萬一枝

十年間既新潮流,唔認識都唔奇怪既,有心咪推廣上帶下佢地入坑
Clynelish unpeated 喎,樓上幾位ching 要fact-check 呀新手見到會誤會
Clynelish 14 is unpeated
我認同,但某程度我係慶幸當年日威炒賣潮嘅出現,因為呢個現象其實令到唔少利益動物香港人開始接觸威士忌,10個本新想搵快錢嘅人有1/2個最尾真心鍾意左威士忌我都覺得係對整個威士忌圈子嘅增長,多左人就係多左人。
你要計blended scotch先係大宗師
飲到中間有小小
真係小小咁多嘅peat
signet淨係個包裝盒都已經夠照
夠晒grand
支酒本身又有質素
不過個價要千中
咁講啦,出廠ppm 全部有量度,0就係0,可能某些味道你認為係peat 吧,但technically 係unpeated 就係unpeated
我係咪畀masterofmalt fake左
佢介紹寫peaty
記得5-6年前去唱K
個promoter 女女竟然sell Glenmorangie 10 同12年
仲要資料錯晒話支lasanta 係12年全sherry桶
然後又總有人懶型咁開支single malt然後溝呢樣溝o個樣,最後都係用黎劈
成件事錯到離晒譜
不過,LVMH多謝都黎唔切啦理得你識唔識飲
亦都見過連VSOP都一樣係咁sell

不過我其實好少去K/club, 唔知而家情況係點呢
係喎,你啱,自膠咗
有人睇到個原材料啲barley係peated,下意識就覺得枝酒都會係peated,當左某啲味係peat,而事實上唔係

枝酒有幾peated,最直觀就係量度枝酒有幾多ppm。而低過某個數(唔記得係10定5)就會當係unpeated,因為人類已經分辨唔到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞