[威士忌20]威士忌抗疫

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
我未飲過,但係直覺覺得gin 作為一款原料配方主導嘅烈酒,反而用熟成做賣點好似有些少奇怪咁;可能要思考下價錢有幾多去左gimmick 度
新手留名
唔好以為小輕就一定好,前幾日先飲到支麻麻地
Casky飲過支gin係bowmore cask matured真係peat peat地 幾好飲
睇下點aged法,如果入桶兩三個月覺得係gimmick 多,但如果以年計既,可能maker真係想試啲嘢,無論最後出品好唔好飲。
咁真係要等熟gin 嘅ching 講兩句
留名學野
https://www.masterofmalt.com/gin/dictador/dictador-premium-colombian-aged-gin-treasure/

飲過呢支覺得純飲唔錯
但氈本身蒸餾完出嚟香味同味道都好足夠
再拎去陳年好似有d畫蛇添足嘅feel
季之x系列覺得有少少吹大咗
支酒雜味好重
Ardbeg 依間垃圾狗廠出埋支垃圾Blaaack
上網搵完 發覺季能 每個edition都係入桶幾個月 然後就限國家賣 最後就升幾倍價 fat fat
大家對blaack評價麻麻喎
peat野唔啱飲的話用黎溝可樂我覺得幾正架
上次去間日式Bar佢溝左一杯peat+蘋果俾我飲
味道竟然出奇地夾同正

利申:blaack買左未開

搭單問下gin
之前馬莎出左幾款唔同花味的gin
好似3百幾一支幾靚咁
有無師兄試過得唔得?
記得上個po有師兄問過roku

e支自己幾鐘意,柚子香氣為主,有d 山椒,尾段有茶香,夏天gin tonic 真係好夾

我自己有浸開冷泡茶,earl grey tea +roku+荔枝汁or 荔枝liquor +soda都幾好飲
無飲過,但英國gin一向有一手,平平地可以試下
嘩你杯野諗起都爽
新手想問下近排有咩scotch推介下,3000~4000左右
有無偏好風格/廠/口味先
sherry or bourbon 都想試下
近排飲過下枝白州12,枝t8未開
主要想develop 下自己啲testing profile
睇你描述嘅款式似乎未有一個 “textbook” 現代sherry 例子
如果照你講3-4k budget 可以買到好唔錯嘅 Glendronach single cask 90年代蒸餾單桶 頁頭舖頭都會有
Sherry咁啱尋日有師兄推介枝Aberfeldy 1993 24yo G&M,話有陣桃味幾特別

Peat既可以買枝Laphroaig 小紅標,買少見少值得擁有
之前都飲過Glendronach 21普款
單桶range 會做得更複雜,更體現到重sherry influence 嘅特性
即係nosing會有多啲層次?
因為我個人感覺枝21普款其實都幾直接
睇下啲review先,之前完全未接觸過Laphroaig
咁我又唔建議你一嘢上去小紅,如果有唔少廠都未試過,不過拎住4千分幾次落bar,試下唔同地區/廠既風格先?
普款黎講,每款半shot應該都試到30款以上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞