[威士忌20]威士忌抗疫

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
有冇巴打試過redbreast 12?
新手想買支黎試
幾鐘意Oban 14YO, 有冇其他款推介?
同埋大家點睇Aberlour 18YO
同oban好唔同喎,如果相近既試下dalwhinne啦
咁Tamdhu之前係Macallan既原酒供應商黎既
乜鳩呀,你意思Tamdhu OEM俾Macallan貼牌?
咪撚玩啦
Tamdhu 2011年以前係 Edrington Group subsidiary黎喎師兄.
同group同oem有咩直接關係你估blended咩

師兄有無source,無source真係唔好亂咁講
可能我表達得唔好啦..Tamdhu之前定位係Edrington group 入面做blended既..唔一定係比晒macallan既
問題係Macallan又唔係blended廠,要佢啲酒做乜?
一係就OEM,咁就真係爆炸大新聞,消費者俾咁多溢價去買,原來枝酒係Tamdhu,咪撚玩啦一定告到佢破產
對Macallan完全無研究,我撤回我既言論
唔止係Macallan,任何廠都係
唔通Laphroaig問Bowmore拎酒入樽咁呀?大家Islay same same la

用下common sense都知唔撚work啦,成個brand臭撚晒
咁 Blended whisky 係會用唔同酒廠既酒黎blended既..你咁講又岩唔晒
大佬,乜Macallan係blended廠咩?
全世界最知名既single malt whisky喎,你會咁都搞得錯呀嘛?
Single malt 廠緊係..
不過師兄講緊"任何廠"
大哥你玩捉字蝨我就同你玩,明明你知我講緊single malt
apple to apple,講blended既咪blended 廠對blended廠

響會唔會問jw拎酒貼牌呀?
ballantine會唔會問chivas拎酒貼牌呀?

定係你講緊支那假酒廠呀?咁我就真係唔夠你講
咁小弟whisky年資只係新手。
真係唔知我之前聽番黎既野岩唔岩。
"blended廠可以用其他廠既酒黎溝"呢個concept有可能係我錯呢

師兄唔洗咁燥底對號入座既
咁就唔好咁實牙實齒話A廠提供原酒俾B廠啦,簡直毀人清譽
唔單止係唱衰間廠,人地無fact check信左直情以為成個威士忌產業行頭係咁換酒,因為market leader都係咁做。你過意得去咩?

仲有Macallan唔係blended根本就係whisky 101,你嗰句"blended廠可以用其他廠既酒黎溝"關你話Macallan係貼牌酒咩事?
呢個我咪話講錯撒回
首先錯字,撤回
第二你撤回原因係唔熟Macallan,依個原因根本唔valid,成個蘇格蘭出single malt既廠都唔會咁樣換酒貼牌。

你估支那人求其入啲屎水就貼茅台咩
首先,我唔熟Macallan你以為佢有出blended。見到有triple cask 同 double cask
第二,我已經唔似某首長死唔肯認錯,拖半年先肯撤回。我都即刻認錯收番仲想點,係度為屌而屌。
首先,我唔熟Macallan以為佢有出blended。見到有triple cask 同 double cask
第二,我已經唔似某首長死唔肯認錯,拖半年先肯撤回。我都即刻認錯收番仲想點,係度為屌而屌。
你唔止以為佢有blended喎,你係好撚肯定Tamdhu俾酒佢,仲要問我知唔知佢地同group,大把insider news咁喎?

第二,退一步睇到double triple cask就以為係blended,你唔係唔熟Macallan,你根本就唔識威士忌
是的,小弟完全唔識Whisky,純粹係度鳩up。
無資格出聲,講錯野亦無資格認錯收番
自己柒左講到我逼害你咁,我指出返任何廠都唔會有咁既操作以正視聽,你仲要走黎捉我字蝨話“任何”唔啱喎乜乜乜,都唔知你做乜鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞