[威士忌20]威士忌抗疫

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
新手留名

第一枝入坑既酒係lagavulin 16
本身唔太飲酒,試過唔覺得特別好飲
但係朋友屋企飲完,過咗幾日就開始掛住
早幾日終於買咗人生第一枝whiskey

睇完第一頁既入門教學
Lagavulin 16算係比較smoky同rich
請問應該點樣試落去?
咪撚聽啲kol鳩噏啦
同廠就可以試吓12yo special relase / feis ile/ jazz festival
其他廠就可以睇返頁頭個map試附近
點睇RED BREAST
Feis ile and. Jazz fes
個價對新手嚟講可能有啲卻步...
幾時先肯取消烈酒稅
想買 Octomore 8.3 但身家得雞碎
想請教下laphroaig25係咪除左黑label之外,其他都唔太對得起個價?
幾好
取消就難
但以abv收都仲有可能
不過首先係有人想咁做
Glenfiddich 12 $400就貴咗啲,Around $350就差唔多
通常我都係上Price.com格價,睇下邊間抵就買邊間
角瓶係唔會就咁飲嘅,通常都係整Highball嘅
btw角瓶我冇記錯嘅話係Blended malt,Glenfiddich 12 係Single malt
我建議Ching你都係買bundle,一嚟新手可以試多啲唔同嘅酒,二嚟價錢都會比較平啲
其實冇話指明邊種係攞嚟溝嚟飲,飲酒依種野又係好隨意嘅
響17緊係好飲,可惜出邊炒價太貴
係個event黎?咩價位?
無人咁講過,jw blue label以上/響依啲都係blended,都好適合淨飲
blended同single malt又無話邊個高邊個低
如果係當年出品一般都要千幾到幾千,過左當年就多數開始升值,貴起上黎過萬都有
係每年islay嘅節日限定
Lagavulin Jazz Fes 2019 21年頁頁某舖website賣緊$6800

新手應該唔會考慮,除非有有錢新手
應該話係event限定準確啲
睇下有無個唐唐二世中意飲烈酒咪會取消囉
係真,唔係blend唔blend嘅問題
係一分錢一分貨嘅問題
響都唔係款款好飲,市面流通嘅NAS好似得blender choice好飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞