[威士忌20]威士忌抗疫

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
師兄點睇omar
買左支普通single malt bourbon
覺得酒精感好重 飲落覺得同scotch比有差距

想知有冇師兄試過佢隻風味桶
聽落好似幾正
有冇吹大左?
師兄睇返年份先,omar啲酒比較young,你比較嗰時要apple to apple

而事實上睇返個profile佢既出品算可以
我好耐之前買左支桶強波本花香55.6%,一開始飲都覺得酒精感好重,條脷好似比火燒咁,每一啖入口都炸你一野,斷斷續續半擺半飲兩年,400ml之後開始好飲好多,同埋佢d風味評述圖文並茂真係好準確,我睇住佢個盒既介紹搵到曬佢講既味
有冇師兄知依家響17花鳥風月版值幾多錢?
唔錯又抵飲 長期留一支守門口
計埋SHIPPING
唔好買橙果隻就得了
荔枝桶好似幾特別 有冇師兄試過
風味桶台灣機場有酒版Set(波本/雪莉/荔枝/梅/葡萄),試下OK
成枝買覺得會後悔⋯

8年好飲但太貴
新手想問下元朗有咩酒鋪買威會平d
朋友就快生日 朋友鐘意飲威士忌 想買支威1300-1500比佢 (會一齊飲)巴打有無咩推薦? 本人0知識
都係嗰句,唔識唔好亂咁買,無人知你朋友咩口味
如果真係立定心腸要買就買blue label
諗緊 Dalmore 18 定blue label 好 。佢平時飲開麥卡倫,dalmore 12
如果佢都飲開single malt
dalmore 應該都岩佢嘅
不過如果佢鐘意sherry 可以考慮 glendronach 18/21
佢應該係飲開原廠出嘅野,4x% abv嘅野?
Glendronach 呢啲應該無死,有budget可以直接買21yo

又或者用同樣or平啲嘅budget,買啲熱門廠比佢試下
eg. Glendronach 18 + Clynelish 14

islay whisky泥煤味唔知佢中唔中意就唔好搏
有格價嘅話$1500買得曬Glendronach 18同clynelish 14
Glendrona 18/21
There is a new bar in Cochrane street. I enjoy drinking wine 🍷 there.
wine bar? 雖然off topic不過都介紹下
叫咩名?
12年single malt
頭三位各位有咩偏好心水?
你依個問題有啲怪,好似耆齡王加埋一百歲會屌邊兩條女

我估你係想問入門級ob有咩廠比較出色吧?
其實頁頭有講,按你自己口味揀
如果無從入手,又唔想落bar試單杯,就揀sherry嘅Glendronach,多數無死

又或者落頁頭酒舖買酒個陣睇下人地有無普款試飲,當然自己都要識做幫襯人,唔好淨試飲唔買
我覺得Glenrothes 同Bunnahabhain可以一試
Glenrothes
平唔平唔知,但呢幾間都算有啲款揀吓,又幾好傾同埋會介紹吓啲威

drinker house (黃店)
裕豐酒業
紅酒精英
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞