[威士忌20]威士忌抗疫

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
正解。而以我所知,clynelish 用嘅barley 係連技術上都係unpeated,已經可以話同感官無關。
So far出到黎個效果係好,因為macallan 之後,一般非威友講得出既威廠就係glenmorangie 同Highland park,因為劈場推過依兩枝。

建立巿場品味係要時間,而喺個巿場有品味之前品牌exposure 係好緊要。
Google 下 Clynelish 14 review
原來又真係會將佢形容為"coastal and peaty"喎...
似乎係地理問題多過釀製問題
呢樣真
都係嗰句,理解左所謂peaty/non-peaty嘅原理,再了解Clynelish 嘅做法,就會明白,不能只靠人地提供的資訊
現行Clynelish 可以coastal, maritime, smoky, 以上特點同佢地理位置有關係;但不是peated, peated 與否與地理無關。
飲過Clynelish 14, 唔多覺peaty. Smoky 就有
製作單一麥芽威士忌,得先讓大麥發芽,釋出存在大麥細胞壁中的澱粉。這時候要注意不能讓大麥發芽過頭,否則胚芽生長消耗過多澱粉,在發酵時可是會損失不少酒精產量。所以接下來要用烘烤麥子,讓大麥停止發芽。而在蘇格蘭,隨手可得的泥煤就成了烘麥的最佳燃料。

泥煤(Peat)泛指含水、含泥量高、炭化不完全、介於泥與煤之間的土壤,蘇格蘭人在使用泥煤烘麥時,就把泥煤中的「酚」類化合物帶進了麥芽,造就了蘇格蘭威士忌特殊的風味。

還有一種方法也會產生泥煤味,那就是橡木桶的影響。橡木桶決定了威士忌60%~70%的風味,所以如果酒液在裝過泥煤威士忌的橡木桶中熟成,也會讓威士忌沾染上泥煤味。

google完 學到嘢
早知信自己條脷
本來飲唔出, 又唔肯定而走去查, 又見到寫peaty
真係要睇多啲汁
我留意到幾個外國賣酒網都寫peaty,咁真係唔怪得會錯,好多時一google 就係彈嗰幾個網出黎先 而家連威士忌都要日日fact check
出糧買番支黎飲先
何解成日係ib標上面見到d Highland廠後面會加 -glenlivet 特別係Cadenhead’s
歷史問題,以前打過官司,大概係一方覺得”glenlivet” 只係一個地方概括性描述,如同”Islay” “Highland” 一樣,所以喺該地區嘅廠都有權用,而註冊商標時都加上 -Glenlivet;咁Glenlivet Distillery 當然係唔happy,最後打官司都係不了了之。至於點解CA 特別多,佢作為非常老牌嘅IB,可能覺得跟翻歷史命名襯翻本身佢地品牌定位掛。
好多時酒廠命名就係單純地以地區做考慮,你見到Glen Elgin 嘅full address 有成4個常見「廠名」(Glen Elgin, Glenlivet, Longmorn, Glen Moray) 其實都係該地區嘅鎮/河谷/郡/市⋯等等嘅名稱黎
一講Cadenhead諗起Sestante Import粒花生 好想知結局
每隔12個鐘就有新發展
唔OK。
日威都overpriced, 同樣價錢可以有更好飲蘇威。
8xx買NAS寧願揀阿伯烏干達/漩渦。
Clynlish14完全飲唔出peat
平既響無年份只信 blender's choice,但要一千左右
我自己覺得同blue label 比較各有風味,算無overpriced
講真外觀係比較難分,主要都係睇cork睇seal,開左飲一啖就最快知真假。

所以唔熟威既最好搵啲可靠既source 買
師兄,入邊嗰支係響既Japanese Harmony 喎,八折左都唔算平,仲要唔好飲

我上邊講緊好飲既係響既blender's choice ,你可能要望真啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞