[威士忌20]威士忌抗疫

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
你肯飲1shot我買一枝
為左睇你買垃圾我犧牲少少算得係乜
1 shot 70cl?
留名學野
之前係山崎酒廠飲過響30年 好掛住佢
有無巴絲介紹可以啲似味道嚟頂下癮
你仲狼過山崎san
無,響個味好獨特
兩個選擇一係就儲下錢買30(支持)
一係就買返響17 21平有平飲
30個餘韻 好撚正
如果買返17 21 我諗我都係買其他試試佢算
3萬有找其實又唔係真係可望不可級,不過我就覺得overpriced
一係就落bar飲,千幾蚊應該都有半shot
我見Macallan Edition No.3,4 都係呢個range。如果世伯鍾意牌子,或者可以考慮吓
No. 1,2就得,之後都係為出而出
但No. 2都過左二千,No. 1直情上到6
上網見到枝hand filled Cask #5086
其實hand filled 有啲咩特別
暫時我試過幾隻,以風格黎排
Glendronach 21 > Ardbeg 10 > Hakushu 12 =Clynelish 14 > dalwhinnie 15>>>>>>Macallen 12
如果揀啲smoky都好似幾多選擇?
多納handfill 純粹 酒廠限定咁解
不過好多時貴過d 名店包桶同出名既single cask
所以冇乜人留意
你既順序都係鐘意sherry or 有peat 既多
不如試支ardbeg uigeadail
sherry cask 比例高過ardbeg 10
頂我上次去京板miss左
外國成幾個貨架都係gin
香港得hk liquor store 似d樣
香港人少home party,變左vodka gin rum 依啲賣得無外國咁好
不過多咗本地gin 都係好開始
感覺同craft beer一樣,一窩風咁出就開始有啲係博大霧
事實係
只不過喺廠自己入樽,味道上唔係特別保證。事實上Glendronach 好多handfilled 俾人彈不外如是,買佢嘅single cask 出品主要都係留意國際版(batch 幾多)或者特別包桶(人/舖頭),同埋留意風評
想飲93多納

2020 release
Distillery Manager 引退作品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞