屌 點撚解呢間「黃店」唔係食緊人血饅頭

1356 回覆
148 Like 1051 Dislike
泛登仔真係走唔出連登,以為連登就係世界
正垃圾,黃店都係咁講,食屎啦
提咗啦,條撚樣bk 枱 就覆,一叫幅圖有問題就唔理,一話就話人批鬥,食屎啦
同個老闆做過野合作過,人係黃,但好撚自我中心
例子呢,大把。
大把小店都做得住,好境過之前
你都on9,做錯就要改嫁啦
你先on9,黃店點可能有錯?錯嘅係提出問題嘅人
完全over左

我po埋圖,啲人都係扮睇唔到,繼續屈人無提個老闆
咪臭係,真係咁唔好景就唔會咁多人標榜自己黃店啦
條友用博物館黎類比餐廳宜家唔撚想理佢
快快手貼埋個樣上碟肥牛樹,一班冷氣深黃大軍趕住黎望住張遺照打邊爐飲啤猜枚
好呀,最好時鐘酒店整埋羈留室theme,等人爆房嗰陣都唔好忘記女義士俾黑警性侵
問米

有人血,唔驚!
笑撚左
想拍套新屋嶺av 等啲人唔好忘記
明顯大家都覺得冇問題,你就係到話連登唔代表全世界 似足藍絲沉默大多數思維

上黎連登開po諗住可以圍爐,點知俾人一面倒反攻,之後小學雞到話連登唔代表世界,我係你呢就死返上facebok開post啦,咁咪全部人都支持你囉
【媒體懶人堂】搞黃圈,也要講場合。

如果,有同路人在婚禮播721,在喪禮播肥媽。那不是鬥黃,單純是不適合。

有火鍋店開業,裝修與設計集中於抗爭畫面與死難者。

爭議在網上引爆,除了典型的「是否人血饅頭」問題,還有更深的矛盾。

黃色經濟圈,消費享樂與抗爭的衝突,會隨時間浮現。

如果那間是民間博物館,很多爭論應該就不會出現。但當食客大叫,小二要多碟手切肥牛,湯底的浮煙之後,卻是離世周同學的笑容。

難以下嚥,也是人之常情。

黃圈,本質是用錢撐起同路人生活,同時在商界保障表態的自由。

但消費在於產品與服務的價值,黃圈某程度上,把核心價值放在「黃」,對於品質比較包容。

說到底,黃只是一個主觀概念。以此為根,並且追求鬥黃,才會把黃圈變成內鬥的現狀。

什麼叫黃,並沒有劃一定義。而黃到將文宣變裝修,事實上又食唔落飯,合照笑笑口,背後卻是死者的大頭。

消費者追求黃,是很危險的。而更高風險,是商家迎合這種風氣。

舉例,如蘋果變成手足報紙,逢抗爭必盲撐,部份黃絲會開心。但若黎智英搞一個612主題的逃出密室,又會被罵人血饅頭。

黃圈順利持續發展,除了大集團,普及是勢不可擋。愈多黃店,品質就愈重要。

我住那區的有幾家黃店十分參差,其中一間態度惡劣至極,不是派文宣補救得到。

專注產品和服務,才是本業,才能長遠。當抗爭者犧牲越多,現實愈殘酷,消費行為的政治化就會愈來愈敏感。

例如,若有飯店推出「831黑招手打肉丸」,幾可肯定會變公關災難。

商業行為與政治亂局,總有一條界線。不論本心如何,就算真手足越了線,負面結果也是在所難免。

黃圈要壯大,買方要接受賣方有錢賺。而賣方做好本份之餘,也得明白,很多事件並非黃藍之分。

純粹就是人情。好黃好黃,婚禮的成長片段播721鬧警暴,賓客都很難開心祝福一對新人。

消費行為,被當成消費災難,那就是黃絲與經濟的界線。

討論支持該店家與否,開始演變成「係咪又要鬥黃」,其實也是一種迷失。

有時,根本並非黃不黃的問題(這不該是個問題)。就是場合而已,支持者很難笑著對背景打卡,也不想哭著打邊爐。

願黃圈努力求質素,人心常變,唯味覺永恆。

黃圈加油。
/
一日一篇,看時事,學媒體。
緊貼【Terry的媒體懶人堂】

訂閱Patreon:
【媒體研究懶人包】逢二、四、六更新,每周一Live。
https://www.patreon.com/terrylazyclass

YouTube頻道:
https://www.youtube.com/channel/UCpLd9cNn1Ib_HlrHG-3Xfvg
你鐘意啦,自己有手有腳迫到你咩

普通討論下都可以提伯母,睇你都同樓主一樣咁小學雞嫁啦
我又唔覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞