[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#44

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
牌子無咩所謂, 主要睇下有無需要hdmi2.0/hdr, 最好買隻要插5v電 同有remote 嘅會方便啲。
想買 144Hz IPS 27-32” mon 比較靚聲 會駁switch同ps4 pro 3.5k budget到
睇中隻benq EX2780Q
唔知仲有冇其他推介
Pc用咩卡 玩咩多
switch其實會唔會有機會影響到個畫質
用開1080p廢mon
唔覺有影響
究竟Windows 10個HDR使唔使開架
隻U2720Q又有個Smart HDR
咁我應該兩個都開曬
定開其中一個
用緊GTX1060 3GB, PC就GTA Overwatch,PS4會玩MH 海賊無雙
咁又唔洗追144 要4k仲好
Ow都唔洗144?
睇牌子做人 台灣有出好多呢d 例如ergonomic

唔好買中國牌子 例如 nb
1060 144到咩
WIN10 個HDR 先係 真HDR訊號
本身用緊cq27g1 ,如果諗住買隻打直放買24g2好定買翻一樣大細27g2好?感謝巴打
爬咗文先
但唔係開咗啲色會鋪咗層灰咁咩?
訊號層面係HDR
你自己要配合返HDR content 先係正確輸出
啱啱試咗
要on咗SmartHDR
Windows 10先會有HDR個option
依家兩邊都on曬
顏色好正常
但個mon真係太光
冇得較
我都想問定 win10 個 HDR 係點玩
真係要打機/睇片前自己走入去開,用完就熄返咁?
咁我係 win10 打開咗睇 HDR content,個 mon 又會唔會識自己跳去 HDR mode?
mon 個 HDR mode 又係咪可以長開?

利申:仲等緊隻 ew3270u
win10 HDR介面唔係HDR格式 所以會過亮
你要配合HDR content 亮度先正確
玩HDR GAME/睇HDR片先開
即係要用先開
有D GAME內置有HDR開關就唔需要係WIN10到開
windows 唔識自動判決 所以MON唔會自動跳HDR mode

console 就冇呢個問題
啱啱搵到
喺Windows 10嘅
Display Settings > Windows HD Colour Settings
喺SDR content appearance度可以較SDR螢幕光度
我發現改呢個sdr亮度會影響pot player 播HDR片
而家chrome播youtube HDR片光到痴線
但係同時 其他嘢就係我set咗嘅SDR光度
thx
win10 個設計都幾蠢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞