[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#44

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
新好
想問新出果隻Samsung Odyssey G9 點樣用Display Port 1.4行5120x1440既240Hz?
https://www.displayspecifications.com/en/comparison/a2ee11ef45
想問下點解CV27F仲會貴過G27QC 幾舊水??
兩部都係curved mon, 佢張圖樣衰
我都諗緊AW3420DW 同34GN850 21:9 呢兩隻邊隻好
產品等級不一樣, CV27F是Aorus系列, G27QC是Gaming系列,
Aorus系列有ANC, PIP/PBP功能, 還有RGB燈光效果.

CV27F也是當前最強的FHD VA 144Hz款型,
400亮度, 且有極少數螢幕才有的 Freesync 2 HDR (3%以下)

G27QC規格比不上XG27WQ, 亮度只有250這個有點不及格.
另外CV27F是台灣瑞軒組裝, G27QC就是冠捷了.

GAMING系列本來就是省成本, 拚CP的產品.
而Aorus是最頂的系列, 規格給到最好.
巴打我想換mon

紏結買LG 隻 5k 2k 好,定買隻21:9 3440x1440 g sync

定有無乜嘢推介?
呢排隻mon 用用下會無啦啦係到閃

閃幾下之後 會有啲綠色點係到閃

想問係咩問題 轉咗hdmi就咁

之前dp都好似冇事

用緊ad27qd
呢排個moon 成日black screen
提醒我係時候換新mon 了
會黑moon既巴打 試下用DDU刪display driver再裝新
早排個moon又係咁黑 換左moon又成日黑
後尾刪左driver 再裝無事
如果係N卡既睇下driver setting入面g sync 第3個唔好剔 顯示特定的設定
剔左都有機會黑moon
1080P 144hz黎講 MSI G24C4 / MSI G241 / ASUS TUF GAMING 其實大唔大分別
膠巴不是在用4K 5K嗎?
34WK95U好像也問題蠻多的呢 光是PWM調光這點就不怎樣了.

https://www.rtings.com/monitor/reviews/lg/34wk95u-w
Flicker-free : No
PWM Dimming Frequency : 240 Hz

微星還有一款PS341WU, 那台也許是DC調光?
不過可能也還好就是了, 兩台也都沒有Freesync.

有錢的話, 當然PG35VQ/X35之類的也很不錯吧, 特別是有碰HDR的話吧.
還是要看到底這次要拿來幹嘛的就是了.

21:9 3440x1440 Gsync現在比較能選的就AW3420DW吧.

後面還有些 37.5" IPS 3840x1600 HDR600, Freesync 的新機就是了
像 38GN950, 38WN95C 之類的, DELL好像也會發一款新機叫 AW3821DWF,

37.5" 3840x1600 現在 Gsync 只有 38GL950G 跟 X38 吧

5K2K就想要高畫素吧 不過素質也許也沒這麼好.

感覺有玩遊戲, 有看影片, 又碰HDR
還是有 FALD 的 PG35VQ/X35 全面性最強就是了.

玩競技遊戲, 會遠看, 影片也少看點, 不太碰HDR,
AW3420DW, 38GL950G 也OK吧.

我猜 PG35VQ/X35 並不會有後續機了,
應該很大機率看不到 PG35VQX
34GN850 入手 $98xx, 第一次玩21:9好正

正啵 本身想買AW3420DW
出咗呢隻 諗緊邊隻好 巴打而家買包唔包零死點光點
問左唔肯包,好彩開出黎暫時睇無事。
換MON 想買呢隻
https://www.acer.com/ac/zh/HK/content/model/UM.HX2CF.P01
打機同繪圖用 請問O唔OK?
如果想買來執下相剪片
Dell UP2516D 係咪算性價比比較高嘅款?
我見Price.com睇3000幾蚊左右
唔該哂
唔包 冇問過第二間?定係其實間間都唔包
其實想試21:9好耐

但4k 21:9太少選擇,又無sync,所以先諗1440p

但本身隻5k 未壞所以遲遲出唔到手

好苦惱
買野都要睇運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞