[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#44

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
唔知off 唔off topic
想搵隻 portable display 做sub screen
千零蚊唔知有冇好野
HDR基本要求就係FALD
冇FALD得400NITS 暗位都會過曝 成個畫面都拉光晒
所以低階同中階HDR MON冇FALD唔係意義上的HDR
只係得色域對應到HDR10
FALD可以局部變光 唔會拉到成個畫面光晒
大致上做到高動態範圍

VG289Q 做乜 amazon b&h 好多地方都冇哂貨
上咗榜首,點會唔畀人清晒
外國賣2千幾HKD
4K+90%DCI-P3+adaptive sync+升降
應該係無敵
有冇消息話幾時返,睇見香港賣 4000,外面先 2千尾
Va面版會唔會解決左暗位過暴?
唔會
只係相同背光方案下VA好過IPS
CG32UQ VA側光式LD black luminance 仲有0.17nits
PA32UC IPS直下式FALD black luminance <0.01nits
如果2K 60hz 27'' ips有咩牌子好
定係記得之前有隻144hz既VG272UP好似2千尾好多人買依加仲有冇
想3500內 買黎做副mon 睇片多 有時都會拎黎玩下game
LG 27GL850-B
Asus vg27aq
Benq ex2780q
點揀好?
4000內預算,唔洗4K都得
打ps4多 會駁埋電腦
或者會唔會有其他選擇?
玩ps4 多最好買4K
懋問下依家係咪大部分MON都無內置SPEAKER
我用緊MACBOOK想買個27“mon,但又用緊homepod有時會有delay所以要靠內置SPEAKER
同埋主要用黎睇字同戲,冇無3000左右既推介?
唔該曬大家
玩ps4多,想要兩個hdmi,會插電腦(陳年displaycard 750ti),24吋有咩選擇
如果唔打機,文書+睇戲多,想要25/27' + 2k
買EX2780Q係咪浪費?
差唔多價位有邊隻好?

【情報】這家廠商, 請你停止你的 "類詐欺行為".. 別再偷改規格了吧..
https://forum.gamer.com.tw/Co.php?bsn=60030&sn=2260905

港友也小心點了, 就是有這種廠商在亂來..
嗯 中資都很厲害的
太耐冇追mon 想問依隻4kmon 點解咁平?
入門級4k mon
係香港賣得貴
AOC 永不錄用
俾大家會點揀?
BENQ EW2780U VS DELL U2720Q

好似2隻都好OK

BENQ有speaker 但我唔知幾點
DELL U2720Q好似D色好D.冇speaker 有升降 4500

我都係玩下PS4/5 switch,netflix,影相photoshop咁
搵緊 144hz 4K 32” Curved

搵到呢隻:

https://m.price.com.hk/product.php?p=435132

大家點睇?定係有其他更好選擇
3840x1600*
我會揀U2720Q
玩ps最好CAL一CAL
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞