[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#44

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
有得升正好多
XV253QP就完美解決呢個問題 但係香港仲未有得買
本身用緊1660s
呢排想換mon 本身唔係好識
係咪最多都係2k 60hz
有冇咩型號介紹返
想問下Dell U2520D有無伏?
想買嚟加落用緊個隻U2518D到行Dual Mon
本身顯示卡用緊1660s 
呢排想換mon 本身唔係好識
係咪最多都係2k 60hz
有冇咩型號介紹返 24吋mon
睇左好耐都唔識揀
32" 果隻UCX 張枱擺唔落 差幾mm
UCG嗰框窄啲應該得 但仲高一皆 應該貴到hihi
vg259q睇字有D濛
上連登SET黑底 睇白色以外既字FEEL到俾個MON攻擊緊對眼
上32梗係等x32
我個位 Width 長過71.5cm就唔得
太大了 有冇32 4k144
PG32UQX/X32
不過未上市
換枱
由 27' 1080p 換 32' 4k 兩日感想
ps4 同 switch 繼續 1080p 都無問題,仲覺得畫面大咗色水靚咗更加好睇
睇返以前 down 落嚟啲動畫就算得 720p 都一樣好睇咗
唯獨係睇 youtube 出事,較 1080p 啲片濛到
巴打用緊邊張display card ??
5700xt
之前google都睇到有人話vg259q字會濛 綠色會有D問題
兩隻用同一塊面板 , 但係vg252qp好似無人講有呢個問題
正確黎講係根本搵唔到 vg252qp 既 review
邊隻32吋4k

我反而覺得YouTube 1080p清過console/pc game 1080p
用4K 會唔會好lag? 打機的話
ew3270u
其實 1080p PC / console gaming 望真啲係有少少起狗牙,但自己覺得唔算明顯
youtube 可能條條片質素唔同,但暫時都覺得明顯低清咗,似以前 1080p mon 時開 720p 咁 同埋啲片有少少 lag,啲人郁手郁腳果陣有少少慢動作,但聲音無問題,唔知點解
頭先試咗 GTA 5 同 Witcher 3
前者畫質開到盡得 30-40 fps,後者就 50 fps 上下
所以其實係有啲勉強,都係要自己降畫質 / 解像度
佢用dp綠色係好螢光
睇耐左就慣又冇覺冇乜野
頂唔順可以係nvidia度set 用ycbcr444 or轉hdmi
可能ycbcr444 or hdmi又有分別(?)
如果買黎打機我建議TN算 唔介意濛咪買呢隻
用黎娛樂多可能249q更好?
可能面板分別
我PA32UC 睇YouTube 1080p片 感覺好過1080p mon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞