[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#44

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
睇畢直做人啦
4000內
HDR1000+FALD接近HDR10標準
但好多MON支援HDR10但未必達到HDR10標準
基本上HDR400-600意義不大 背光能力太差 光得黎暗位都拉光埋
HDR最好係用OLED
OLED自發光 唔受背光限制 可以做到光暗次層分明
Ex2780q 個HDR 算唔算可以
有 HDR 400 睇落都幾靚
有DCI-P3色域用HDR色水會靚D
但唔好有太大期望
HDR400要求其實低痴線
想揀個好少少mon都幾難
用黎到時ps5 4k同埋而加睇下野無HDR 係咪都唔掂水
我覺得動畫上到60hz 以上睇落硬係有啲怪咁
但係打鬥場景係爽好多
張檯得 600 深,如果跟足 standard recommendation,觀賞環境亮度係 <5cd/m2,真係有 1000 nits 而距離得 600mm,Inverse square law ,盲都似
benq EX2780Q vs aorus AD27QD
考慮緊呢2款
呢2款點睇?
都想考慮埋護眼 2款都係抗藍光 同 防閃爍 同有tuv 認證
有睇過HDR content(非demo片)就會知 1000nits區域但持續時間都唔會長
一套HDR電影大部分時間可能得4XX-5XX NITS以下
張檯得 600 深,如果跟足 standard recommendation,觀賞環境亮度係 <5cd/m2,真係有 1000 nits 而距離得 600mm,Inverse square law ,盲都似
有睇過HDR content(非demo片)就會知 1000nits區域持續時間都唔會長
一套HDR電影大部分時間可能得4XX-5XX NITS以下
Ad27介有貨咩
唔知 聽日要問問
ad27qd 開心使用中
一般 Full white nominal alignment 係 100-200 nits,nominal 都咁高 headroom 會壓縮

確實,屋企環境係唔同
但 chur 到咁高其實同落 compressor 一樣

諗下其實十足以前 loudness war 咁
有高有低
高唔係盲目chur高
800蚊執咗隻二手eizo fg2421 嚟玩
budget ard $2k 打機睇片用
asus vg249q/viewsonic xg2405?
感謝
想問4k mon睇戲,會suggest幾多觀賞距離?
正常4k 32最佳視距係80cm
不過呢度啲巴打會話近既望得多就慣
見隻cv27f $2300咁抵 google site個144Hz list最經典固定組又有佢份狗衝左
點知返到黎有死點即刻跛D QC真係 都唔知幾多年未撞過mon有死點
想問問用緊FI27Q-P
開左WIN10 HDR 個解析度會糊左咁
係OSD又搵唔到HDR呢個SETTING
有冇師兄可以指點下
我用cv27f都有同樣問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞