[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#44

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
一直都唔明要144做乜

https://youtu.be/OX31kZbAXsA
Mon Post之前唔係有個台灣巴打開咩,定係我記錯
yes

少咗上黎了
都唔知RTX 3000推唔推到
1063b打4k lol?
你首先換display card先
點解會有 limited range?
本身用緊隻1080P144嚟打FPS
而家想買唔太貴隻有HDR 嘅32吋4K moon 嚟平時上網睇戲打下啲休閒game 有無邊隻好推介
bandwidth 唔夠
EW3270U
300nit 用hdr 唔會唔夠光咩
當然會
想好D就PA32UC 1000nits+FALD
行貨1萬有找(當初2皮野)
我係澳洲呢邊買要成皮五港紙
如果呢邊有咁平我都唔駛諗嚟諗去
有無啲大嘅450到600嘅,搵嚟搵唔到
CG32UQ
呢隻整體都幾滿意但係VA,想搵IPS多啲
一萬樓下係咪得VA 揀

EW3280U
但HDR食重對比度 正是IPS弱點
IPS我會建議由PA32UC/BM270/PG27UQ/X27起跳
咁其實係同HDR Level 下VA會好睇過IPS?
YES
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a312a.7700824.w4002-22510826515.10.2e6534c9yJnlEt&id=621066222372
昨天看到這邊有台新機叫做 "PA27UCX-P"

大概是PA27UCX的加強版, 跟PA32UCX一樣有1152分區
不過因為密度更小, 應該效果會更好吧
其實144hz tn pannel洗唔洗買2k
同埋TN pannel同ips 個分別係咪好大
因為我都玩開fps game
Thanks
咁我應該會係CG32UQ同 PA32UC 度揀一隻
沒找到PA27UCX-P的官方介紹
但是有PA32UCX-P
P版加入了新技術降低光暈影響 不知道什麼原理
不過電視好像早就有這種技術了
"ASUS Off-Axis Contrast Optimization technology reduces halo effects by 80% and provides a 7X contrast-ratio enhancement for dark parts of the image when viewing the screen from an angle"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞