[校園純愛]《有一種鍾意,係我鍾意你鍾意我。》/《初戀2000天》

1001 回覆
144 Like 3 Dislike
多謝你
過多幾章先Joey唔算係超靚嗰種,但對眼真係好大,同埋好平易近人
懶呀嘛
Joey同James會開始傾計其實因為Jessie

我最初仲以為Joey係會撩人條仔果啲女仔黎添
你放心,現實生活都有類似嘅八婆角色,仲杯過Jessie
推推推
繼續推
第三章(3)

「如有點情迷意亂 讓我許個願
轉注地眷戀 而恒心亦不耗損」
〈終身學習〉

距離學校旅行日還有兩天,這天Jessie如常地到籃球場練習,隊友早走了,只剩她一個還在收拾,最後接近七時才踏出校門。

在這不久前,天文台剛掛起了一號強風信號,悶熱的天氣成了即將來臨的颱風的預告,熱得臉頰微紅的Jessie拖着緩慢的步伐踏出校園。

時正九月,灰白色的校牆被鮮紅色的月季劫持,染得一片紅,儘管日色已暗,還是無法遮蓋她的嬌美,輕易地吸引了路人的目光。

Jessie也不例外。

她走到月季旁,深呼吸了一口氣,卻嗅不到半點花香,只聞到自己陣陣汗臭味,還有⋯⋯一點雞蛋仔的香氣。

邊到黎嘅雞蛋仔味?Jessie好奇地四處張望,回過頭,發現身後站了一個人,正拿着一底剛出爐不久的雞蛋仔。

「啱啱出爐嘅雞蛋仔,啱唔啱?」James把手上香噴噴的雞蛋仔遞到Jessie面前。

蛋香味比月季香濃郁得多,瞬間竄進Jessie的鼻腔,誘惑她的每吋神經。

飢餓的Jessie忍不住咽了一下口水,雙眼牢牢盯着那底雞蛋仔,口裏卻說:「唔洗⋯⋯」

沒料到,Jessie還未說完,James已掰了一小塊的雞蛋仔放進她微微張開的口裏。

饞嘴的Jessie驚訝了半秒,便抵受不到美食的魔力,開始咀嚼起來,嘴角甚至不自覺地往上揚。

「見你咁鍾意食,分一半比你啦。」說罷,James把本來圓圓的一底雞蛋仔分成了兩半,手裏拿着一半,用紙袋裝着的另一半則塞到Jessie的手裏,然後徑自往前走。

Jessie連忙追在James身後,問道:「咁好?」

「我不嬲都好好架,係你唔鍾意咋嘛。」James目光仍舊看着前方說。
這簡單的一句話,卻輕易使Jessie尷尬起來,接下來的路也再沒說過一句話,只默默吃着手中的雞蛋仔。

儘管如此,James還是享受這過程——至少他能看到她這張饞嘴的臉,很是可愛。

直至走到車站時,James竟不是往平日的方向走去,而是跟着Jessie來到707巴士站。

「你唔係搭開34架咩?」Jessie問道。

「都未有車,咪陪你等下你架車囉。點解你鍾意打波?仲要係籃球,唔辛苦咩?」

這時等車的人不多,與早上上學時段的繁囂嘈雜形成強烈對比。雖然這份寜靜,拌了點Jessie的汗臭味,卻竟比夏日的涼風更讓James感到愜意。

若那時的Jessie知道的話,大概會覺得James是個神經病。幸而,她不知道——說準確一點,是她沒興趣知道。

「你Requiz辛唔辛苦呀?」

「辛苦呀,要好辛苦咁逼自己唔好望你練波,集中精神做份卷,真係好辛苦。」James盯着Jessie的臉蛋說道。

這時Jessie剛好轉過頭,對上James的目光,便忍不住問道:「你做咩望實我?」

Jessie總覺得自己的臉很大,所以平日都喜歡用長長的瀏海修飾自己的臉型,唯獨練波的時候,Jessie才會把瀏海全夾到額頭上,以免遮擋到視線,影響發揮。而這時候往往是Jessie最沒信息的時刻,因為她總覺得這樣的自己很醜。

「今年旅行日你會唔會去?」然而,James卻沒有回答Jessie的問題。

「去又點,唔去又點?」

「其實點解你成日都唔去依啲活動?」

也不知是怎樣的一段對話方式,一條接一條的問題竟成了二人對話的方式。

「點解要去?又曬又熱,又無聊。」Jessie嫌棄道。

「不如你今年去啦,都無幾多年可以去啦。」

「咁咪好囉,唔洗再去就最好。」

「咁樣你會錯過好多野。」

比起上課天,James和K哥他們最喜歡這些活動天,可以不用讀書,只管盡情嬉鬧。

「例如呢?」

「例如⋯⋯」James遲疑了幾秒,續說:「我親手整嘅菠蘿腸!」

點解我會講出菠蘿腸啲咁低B嘅說話?才剛說出口,James便後悔了。

「你整嘅識飛架?菠蘿腸咁簡單,我都識整啦。」Jessie對此嗤之以鼻。

「姐係有識飛嘅腸你就黎?」

「你整得出咩?」Jessie懷疑得眉頭都微微皺了起來。

「你黎到咪知。」

「車,整唔整到又點,我又無好想食。」

「真係無興趣?最多用你鍾意食嘅芝士腸整啦,」眼見Jessie還是無甚反應,James又說:「面頭再鋪層芝士,再加芝士粉,無敵爆拉絲。」

「你唔係唔鍾意食芝士架咩?」Jessie問道?

「估唔到你仲記得。」James竟得意起來。

「我⋯⋯咁啱記得咋嘛。」這時,Jessie忍不住掏出手機看時間,心想:過咗咁耐都仲未有車架?

Jessie開始懷疑究竟是手錶壞了,還是走了一班車,然而,事實卻是她到的時候剛走了一班車,要等十五分鐘才有下一班,而現在才剛等了約五分鐘。

明明只是五分鐘,沒耐性的Jessie卻覺得很是漫長,儘管雞蛋仔的香氣還在口中蕩漾,齒頰留香,還是無法阻止她的臉開始黑起來。

「再唔係,你去嘅話,以後你練完波,我都買定底雞蛋仔接你放學,免費架,有無好吸引?」

「無喎。」Jessie表面板着一張臉,內心卻正不斷對James的提議瘋狂點頭。

只要幻想到以後練習完,都有人在等自己,還要拿着自己最愛的、外脆內軟、又香又甜的雞蛋仔等自己,就讓Jessie很是心動。

可惜,那時笨拙的James還未看穿看似聰明,實際上卻是頭腦簡單的Jessie。

「你做咩咁想我去姐?」Jessie問道。

「咁一齊去開心呀嘛,而且唔想你第時諗返起一片空白姐。」

「空白又點?」

「到時先後悔就太遲。」

「我意思係就算我後悔又點?你又唔會因為咁少忽肉⋯⋯」

「我唔想見到你後悔,見到你唔開心。」James的眼鏡框滑到鼻樑中間,目光越過眼鏡,使他看Jessie的目光似極了金魚佬。

「點解?」Jessie尋根究底地問道,卻沒想到卻是把自己推到尷尬終端的最後一步。

「因為見到你唔開心我都會唔開心。」James頓又頓,續說:「我鍾意見到你笑,你笑嘅樣好好睇。」

Jessie被直白的James的話堵住了嘴巴,本來已熱得泛紅的臉又紅了點。

點解會有人可以咁大言不慚講啲咁嘅野?⋯⋯Jessie心想,恨不得掘個洞跳進出,逃離這快將把她凝固的、僵硬的氣氛。

然而,James還是一樣樂得自在,倒是覺得害羞的Jessie很有趣。

這時,James的巴士來了。

「就咁話啦,如果你去呢,我就請你食雞蛋仔,如果你無去到呢,就係你請我食⋯⋯」James突然靠近Jessie耳邊,續說:「仲有你張醫生紙⋯⋯」

自那天起,James不時也會找Joey聊天,向她請教追女生的秘訣。有一次,Joey不小心漏了點口風,聰明的James便馬上猜到Jessie的醫生紙大概有不見得人的秘密。

我張醫生紙⋯⋯?Jessie沒料過James會知道這件事,一時還未反應過來。直至她反應過來時,James已跳了上車,正隔着窗對車外無奈的Jessie揮手。

唔係真係要去吓嘛?大欖郊野公園,又熱又曬,媽呀!站在火爐似的巴士站,沒耐性的Jessie心情本已不太好,現在內心的她更是在吶喊。
---------------------
雖然少咗好多人睇
不過我都會繼續努力打落去!
多謝仲睇緊嘅大家請繼續幫推!希望聽日更到!!
條腸識飛
我諗起條撚識轉彎
sor 我睇到呢度都唸錯隔離

到底Jessie讀書嗰區d嘢係咪真係特別正
push
想當年網上流出嘅布吉島愛情動作片,男主角嘅圓月彎刀!
默默關注中
呢類古好好睇 放鬆得嚟有有少少sad

LM樓豬加油

等你呀樓主!

唔開心都好
睇Jessie嘅故都會識笑
樓主加油 我會繼續睇
多謝大家留名,為咗仲睇緊嘅你地,今晚好勤力咁打咗成晚!!
----------------------------
第三章(4)

下午三時多,下課鐘聲剛響,Jessie正忙着做剛才老師派的數學功課,這樣回家就不用做功課,也不擔心自己會忘了。

這時,Joey、Tina、Andy、Chloe都背着書包走了過來。

「喂,行得未呀?成村人等你呀。」Andy對還在執拾書包的Jonathan說道。

「我等緊Jessie做埋題數咋。」Jonathan說。

「Jessie唔係唔去咩?」

「我都想唔去。」Jessie抬起頭,臉上掛起一個難看得可以的假笑,然後低着頭,繼續埋頭苦幹,藍色的墨水在白紙上龍飛鳳舞。

「唔想去你又去?聽日旅行日你去咩?」

「我緊係⋯⋯」Jessie以堅定的目光看着Andy,可語調很快就變得氣餒,無生氣地說:「去啦。」

「哇,世界變,你竟然話去,你對上嗰次去係幾時?兩年前?定三年?」Andy驚訝得雙手拍在Jessie的桌子上,完美地掩蓋了功課上的問題,使Jessie無法做下去,只得無奈地盯着神情誇張的Andy,說:「你依家係咪好唔想我去呀?」

Jonathan的嘴角微微上揚,卻不知Jessie令Jessie改變主意的會是James。雖然二人曾在一起過,但Jonathan知道這對Jessie而言,不過是一段她努力想抹去的Puppy Love,他還怎可能影響到她?

「你去就啱啦,你整野食咁叻,一於整啲甜品去食。」Andy說。

平日Jessie最愛做甜品,蛋糕、心太軟、泡芙、布丁、班戟⋯⋯無一不曉,而每次Jessie也會把製成品的相片放上Facebook。

「係喎,不如整泡芙呀?我係你Facebook見到好吸引!」Joey高興地說。

「但我屋企無焗爐喎,有無簡單啲架?」Chloe問道。

「一係整木槺布甸囉。唉,整咩都好啦,你快啲比我做埋題數先啦!」Jessie撥開Andy的手,繼續她未完成的運算。

「啱啦,咁你負責整木槺布甸,Jonathan負責整菠蘿腸同壽司卷,Joey、Tina你地就負責整燒賣,Chloe你就整魚蛋啦。嗯,就咁話!」Andy發號施令道。

「咁你呢?」Tina不滿地問道。

「我負責做監工囉,仲負責最後試食,幾偉大?」看到這樣大言不慚的Andy,Tina和Joey都禁不住反了個大不眼。

過了幾分鐘,看着還在做數的Jessie,Andy終於按捺不住,把她的文具都塞進筆袋,又把功課都塞到抽屜,完全沒有理會因為被人打斷,而氣鼓鼓的Jessie,說:「做做做,聽日返黎先做又唔會死嘅,行啦。」

「聽朝邊⋯⋯」未待Jessie說完,Andy已拿起她的書包,半強逼地拉着她離開了課室。

「好,終於買好料!你地快啲開工啦,唔係無時間架啦。」剛到Chloe家,Andy還未脫下鞋子,便已開始發施號令。

Chloe的家並不大,但間隔卻很實用,正方形的客廳放了一個電視櫃和沙發,而飯枱則是能摺疊的那種,所以剛脫下鞋子,Chloe便忙着把飯桌拉出來,以便大家工作。

「擺係到啦,你地去洗手先啦。」Chloe一邊忙着遞拖鞋給他們,一邊忙着把Jonathan他們手上的那堆沉甸甸的膠袋都放到長方形的飯桌上。整理好後,Chloe馬上跑去打開冷氣和電視,又從雪櫃拿出冰凍的飲料來給大家消暑,沒有停過下來,還補充道:「雪櫃仲有雪糕,你地鍾意就自己去拎啦。」

這大概就是Andy喜歡來Chloe家玩的原因,因為貼心的她總會把一齊準備好。

「有無雪米糍?」Andy問道。

「有呀。」

「係咪抹茶味?可唔可以拎比我?」

「你黎過咁多次,明明知係邊,自己去拎啦。」Chloe雖然嫌棄,但身體卻自動走了到雪櫃旁,把Andy最愛的抹茶雪糕遞到他手上。

「都係你屋企最好,次次都有我最鍾意嘅抹茶雪米糍,你要唔要試下?」Andy把包裝撕開,用裏面附贈的膠叉把其中一糰遞到Chloe眼前。

Chloe嫌棄地別過頭——Andy又忘記了,Chloe其實不喜歡抹茶味的東西。

「我又要,有無雲尼拿味?」剛洗好手的Jessie從洗手間走出來問道。

「無喎。」Chloe說。

「乜你咁偏心架,次次都有Andy鍾意嘅抹茶味,但就無我鍾意嘅雲尼拿味。」Jessie不爽地看着Andy。

「Chloe屋企無人食雲尼拿味咪無囉,有得你食仲嫌三嫌四。」Andy把冰涼的雪米糍放到嘴裏。

「Chloe屋企無人食抹茶味架,明顯係特登買比你啦。」

「係咩?抹茶咁好味都唔食?咁奇怪。⋯⋯Chloe下次繼續買返依隻牌子呀,好味過上次嗰隻喎。」說着說着,Andy很自然地就把頭靠在了Chloe的肩膀上。

特登買比你仲話我奇怪?Chloe心想,便故意聳聳肩,使Andy的頭從自己肩膀上滑下來,說:「咪搏我懵呀你。」

「鬼得閒搏你懵,係都搏Jonathan啦。」Andy壓低聲亮說,唯恐其他人聽到。

「邊個嗌我?」這時,Jonathan也從洗手間走了出來。
----------------------------
仲有無人睇緊,仲想睇多啲?留名話我知,我再加
你地諗咩
個街市係正架,不過已經翻新咗了,但聽聞翻新咗仲多咗野食,但貴咗,都無咗嗰種人情味
咩料乜黎架
點可以默默耐唔耐都要留下言架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞