[校園純愛]《有一種鍾意,係我鍾意你鍾意我。》/《初戀2000天》

1001 回覆
144 Like 3 Dislike
我都想知
我估common frd應該就仲有嘅
有,佢仲有睇個故事添。如果仲有後續故,會交代
期待後續故
To James

知自己想要乜好重要,唔知嘅話,就唔好做決定,如果唔係嘅話只會不斷咁傷害自己同其他人。

同Joey傾計想放棄Jessie嗰陣如是,同Jessie一齊如是,同Kay一齊如是。
James, 唔知你會唔會較咗追故mode睇唔到,不過都想同你講啲嘢
其實未睇後續故,我都唔知你哋之間最後係因咩事分開
不過以上個故嘅結局嚟推測,我估係你又因為第二個女仔而hurt到Jessie
其實你有冇諗過點解自己會對其他女仔咁好,係你同情心太多?定係你覺得咁樣冇乜嘢?
如果你係一個有女朋友嘅人,你應該要知自己有咩係唔可以做,Kay 又好Hannah 又好,你為咗其他女仔去呃自己女朋友,你真係覺得冇問題?
你有冇諗過,自己心入面最愛嘅人係邊個?
唔好話咩唔知點解就咁做咗,你都唔想,你控制唔到自己,搵藉口係冇用架,有錯係要改先得架
如果你講完對唔住之後又繼續咁做,咁句對唔住有咩用?
認真,追咗咁耐故,我好肯定Jessie 心入面仲有你,如果你返嚟又再hurt多佢一次,我真心唔希望見到
如果你仲愛Jessie ,我會支持你,我希望見到你係Jessie 對的人,亦都俾一個好結局呢個故事
但係前提係,你要知道自己想要乜嘢,只要有愛呢個condition,我相信一切嘅障礙都唔係問題
你點知佢有睇

突然覺得好恐怖 我究竟睇緊d乜野
但好似已經無乜人睇了,可能未必寫了
做咩變咗To James的信上個故佢有睇過下,但睇睇下已經無睇落去了,可能因為愧疚感?所以你地寫嘅野佢應該未必睇到
唔好啦,我日日都等你出文架
第十一章

不久前,James用了四年的手機壞了,終於迎來第一部智能手機,是二千多元便有交易的Samsung。而到手的第一件事,當然是下載旁人都在用的Facebook和WhatsApp,MSN的時代便隨之告終。

「登!」當James如常地打機時,手機響起了一則新信息,是Hannah的回覆:「你顧掂自己先啦。」

自那天BBQ後,James、K哥、Lemon、Hannah、Kelly等所有出席了的人組了一個WhatsApp群組,經常有一搭、沒一搭的聊着。也是從那天開始,James有了Hannah的電話號碼。每當看到Hannah心情不好的日子,James便會忍不住關心她。

若問他為甚麼要關心Hannah,他也說不出原因,只知道自己不喜歡看見別人愁眉苦臉的樣子。

這天,James又留意到Hannah刻板的臉沒有過一絲笑容,還整天掉東掉西的,心不在焉。

是發生甚麼事了嗎?James好奇,更想逗她笑。

於是,他發了一則有趣的網絡文章給Hannah,勸她放下上一段感情,偏偏這樣的說話正是Hannah最討厭聽到的。

她怎可能放不下那個花心的他?他又憑甚麼讓她放不下?他不過是她那芸芸前度裏的其中一人,如7-11一樣隨處可見,不要說留戀,她根本不屑一顧。

她總是這樣告訴自己。

咩顧掂我自己?James不懂Hannah話裏的意思,只發了個問號作回覆。
這次Hannah很快便回覆了James:「你唔驚Jessie會比人搶走咩?」

「點解Jessie會比人搶走呢?」

「Jessie咁叻,點會無人追。」

「例如?」

「Jonathan。」

每當聽到Jonathan這名字,James內心都會溜過一絲不安的感覺。

「點解咁講呢?」James回覆。

「係人都睇得出啦,你唔係唔知吓嘛?」

雖然James不擅長讀書,但這並不代表他是個笨蛋,男人的直覺告訴他:Jonathan對Jessie有超出友誼的感情。可是,他和Jessie一起不久後,Jonathan便自動疏遠了Jessie,他也就沒再留意他和Jessie的事了。

「佢兩個都無點接觸,點追?」

「你唔係唔知佢地一齊Join咗個Programme,上星期仲一齊去露營呀嘛?」

Programme?咩Programme?點解Jessie無同我講過?James心想。

未待James回覆,Hannah又傳了一句:「佢地仲一齊睇星,不知幾浪漫,羨慕死幾多鍾意Jonathan嘅女仔。」

確實,還未把暗戀Jonathan的算進去,光是明戀他的已有三數人,不時在他身邊打轉。即使Jonathan常常忙着課業或莊務以致分身乏術,可也總能微笑以待那些來找她的女生,燦爛的笑容便成了捕蝶網,卻比它更厲害,不用刻意揮動已能把女生的芳心牢牢捕獲。

「係咩,你又知?」James嘗試裝作不在意。

「Jonathan同Jessie喎,咁大粒花生,點會唔知。」

即使Jessie已和James在一起一年多,她和Jonathan那段過氣的緋聞還是不時會被人提起,更不要說他們一起去露營了。

「其實你有無擔心過Jessie會比Jonathan搶走?佢又識彈琴,讀書又叻,對人又好,樣又唔差,仲要A0⋯⋯」

「講到佢咁好,你好似都好冧佢喎。」

「佢?佢咁緊張成績,我依種學渣同佢邊會有話題,同佢一齊一定好悶。」

「可能Jessie都因為咁,所以無同佢一齊呢。」

「Jessie唔係都學霸黎架咩?佢點會嫌悶,分分鐘夾過你同Jessie。」

雖然James不想承認,可Hannah說的都是事實。

每當測驗、考試的時候,Jessie總喜歡問他開始溫書沒,除了把他拉去自修室,晚上還會突擊打給他,問他有否在溫習,還是在打機。起初,他還覺得甜蜜,竟有人比自己還在意他的成績。可是,當日子久了,一種壓迫感油然而生,關心成了嘮叨,嘮叨成了負擔,讓他想要逃避。

「你咁得閒八卦人地啲野,睇黎你無事啦喎。」James回覆。

「我不嬲都話我無事架,係你話我有事咋嘛。」

「無事就唔好成日乸口乸面啦。」

「唔笑唔代表我唔開心囉,OK?」

「咁我點知你係咪唔開心。」

「我開心又點,唔開心又點呢?」

「你唔開心,有人見到都會唔開心架嘛,你知你幾多兵架啦,娘娘。」
面對James的調侃,Hannah發了一張舉中指的相片作為這夜對話的句號。

對話完結了,可Jonathan的名字還是不斷在James的腦海浮現,使他無法集中精神打機,而當他正為連續輸了好幾局而煩躁時,Jessie打來了。
-------------
有無人睇緊呀?睇緊嘅可以留個言嗎?等我知仲有人睇緊會有動力啲打
新讀者
一入黎就有文
梗係睇緊啦
有問過佢如果寫出黎擺連登得唔得,佢話好,佢會做我最忠實嘅讀者,結果咪又係無睇落去
像張沒有署名的支票,他的承諾總是無法兌現。
佢冇睇埋落去...

唔好 我睇啊
睇梗
我都識有個男仔 同個女朋友其實都穩定 感情好 拍拖由中學拍到大學grad埋
又係會讚/串 其他女仔係女神
認真我覺得咁樣太flirty 唔係好接受到
好彩唔係當事人
lm Jessie加油
新讀者留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞