[校園純愛]《有一種鍾意,係我鍾意你鍾意我。》/《初戀2000天》

1001 回覆
144 Like 3 Dislike
加更加更
https://www.youtube.com/watch?v=9ONRnrCE9qo
---------------
第七章(3)

「我共你去到最遠 也只是友情
如現實是場玩笑 一早清楚內情」
〈好好戀愛〉

當Jessie在發呆的時候,Jonathan終於回覆:「煮緊飯,咩事?」

比起Deborah的話,Jessie更期待收到Jonathan的回覆,頓時把剛才紊亂的思緒都拋諸腦後。

「你有無今日份英文Reading嘅Part A係到?我唔識做。」其實Jessie的英文並非真的那麼差,即使那次Jonathan答應了替她做一星期功課,最後大部分都還是她自己完成的。這不過是她找他的藉口。

她想知道,他為甚麼要刻意疏遠他們?

「無帶返黎。」可他的回覆卻是這樣的斬釘截鐵。

做咩小器咗咁多,明明以前問親你都肯借,想到這裏,Jessie竟有點不快。

「做咩Lunchtime唔同我地食飯?」

「廢時阻住你地。」

Jessie想起,有些時候,她會帶上James和Andy、Chloe一起吃飯。

是因為James嗎?

「如果我唔帶James上去一齊食飯呢?你會唔會同返我地一齊食?」

「我慣咗同Ivan佢地食啦。」

「有乜可能,明明你咁多年都係同我地食。」

「連你都有可能同James一齊,仲有咩無可能?」

「我同佢一齊有咩問題?」

他們在一起有甚麼問題?Jonathan曾經也這樣問過自己,後來才發現,有問題的不是他們,而是他。

他不喜歡看到James黏着Jessie,不喜歡James和Jessie在課室眉來眼去,不喜歡看到Jessie為了James而笑⋯⋯

「我無話有問題。同Ivan幾啱傾,咪一齊食Lunch。」

「咁你叫埋Ivan同我地一齊食。」然而,單純的Jessie還是不明白Jonathan的用意。

「我地咁多人,邊夠坐。」Jonathan繼續找理由推塘道。

「你以前都唔係咁,你最近有啲古怪。⋯⋯你係咪唔開心?」

你終於發現啦咩?Jonathan心想,卻口是心非,回覆道:「無呀,係無你咁開心,有James陪姐。」

「你都唔差呀,有Christy、Deborah,仲有Anna⋯⋯有把人選啦你。」

Jonathan濃密的眉毛下,是被深邃的雙眼皮、修長的睫毛包裹的眼睛,深啡色的瞳孔埋像埋藏着冰山,唯有在嫩紅的薄唇抖咧起的時候,才會融化,化成一口整齊潔白的牙齒。

不僅是班上,級上也有不少女生試過開發這座冰山,可都不成功,唯有Jessie、Chloe和Andy他們才可以。

沒想到,現在Ivan、Christy、Deborah、Anna⋯⋯都可以了。

可只顧着拍拖的Jessie沒發現,那不過是她的錯覺。

是Jonathan沒再把所有時間花在她身上,他們才多了和他說話的機會,而他臉上的笑容卻是一天比一天單薄,薄得再也看不見了。

「我唔似你。」

「似我咩?」Jessie不解。

似你咁隨便,寜濫勿缺,Jonathan心想。這時候,她的妹妹卻打開了他的房門,喊道:「喂,你煲緊啲咩?做咩有陣燶味?」

Jonathan這才想起自己正在煲青紅蘿白豬骨湯,只留下一句:「唔講住,我去煮飯。」便關掉了MSN,跑了去廚房。

關掉爐頭,打開煲湯的瓦煲,那股燒焦的味道更形強烈,稍為攪拌一下,黑黑的焦塊已在湯面浮現。

「老貓燒鬚喎你,最近搞咩呀你,成日炒餸唔係炒到啲肉老晒,就係煎到舊三文魚都未熟就上咗碟,今日仲煲燶湯。你一定發生咗啲事,」Jonathan的妹妹Janice站在廚房門,看着努力把焦塊舀去的Jonathan,突然想通了,瞪大雙目,驚訝地問道:「唔通係失戀?」

「借問我幾時戀過?」Jonathan抬頭看了看Janice那張像是發現新大陸的臉反問道,瞬間潑了她一盤冷水。

「咁你做咩咁神不守舍?唔係我八卦呀,係你繼續係咁我就唔洗食飯架啦。」

自從得知James和Jessie在一起,一天比一天甜蜜,而Jessie也不再像往昔一樣,經常在他身邊打轉,他的世界便變得不正常。常常想事情想得失眠,甚至在卷上寫上Jessie的名字,現在連炒菜、熬湯都能燒焦。

難道真如Lemon所說,是因為Jessie嗎?若是的話,是從甚麼時候開始,Jessie變得這麼重要了?

他不過喜歡看冷傲如霜的她笑,喜歡看沒帶腦袋的她忘了做功課時那慌張的樣子,喜歡看她不耐煩地聽他分享生活的瑣事,喜歡和好勝的她爭第一⋯⋯難道這就是代表他喜歡她了嗎?

「你有無試過為一個人唔開心?」Jonathan終於把焦塊清理掉,舀出一碗清徹的湯來。

Janice想了想,說:「有呀。」

「吓,你都有?係邊個?點嘅樣架?佢做咩搞到你唔開心?」對妹妹格外寵溺的Jonathan無法想像,那個自小就跟在自己身後的小巧的Janice有天竟也會有喜歡的人。

「Justin Bieber拍拖嘅話我會好傷心,做咩咁問?」Janice認真地說,Jonathan卻無奈地搖了搖頭,心想:點解我會期待佢答到我?

「無野啦,飲湯啦你。」Jonathan不敢把湯碗熱呼呼放到Janice手上,索性親自捧到客廳的飯桌上,「你飲住湯先,我去沖涼,等呀爸呀媽放工返黎就開飯。」

走進只有Jonathan一人的浴室,拿起手機準備播歌的時候,目光忍不住停留在那張掛着四張笑臉的桌布上。

那是在運動會上拍的,那時四個人來了一場輸賭,誰跑贏了1600米的長跑比賽,剩下的三人就要請他吃一頓放題。

結果,四人都跑輸了,Andy還在跑完後,衝往洗手間吐了一番。而這張照片就是他剛吐完,三人嘲笑他的時候拍下的。

Jonathan突然懷念起那時的他們。

他單純地以為只要繼續這樣相處下去,他們的友誼就真的能走到老,比終有一天會分手的愛侶關係還要長久,才沒細思他對她的感情,原來早已在友達以上。

可惜一切已經太遲了,Jessie的世界已有James了,而他的存在只會顯得多餘。

既然如此,他只好選擇離開。

只要James是真心待她好。

想到這裏,Jonathan按到設定的頁面,把屬於四人的運動會桌布刪除掉,重新換回他和妹妹小時候的合照。
----------------
可以WFH+無得出街,就可以瘋狂打文
終於可以講返依句:每日出文嘅長度視乎大家嘅反應
記得正評+留言!!!!
IG:jessie_lann
LINK: https://www.instagram.com/jessie_lannn/
世界Bitch何其多,能夠識到同一款都係我地嘅緣份
見到Jonathan真係愈睇愈sad
緣份太奇妙,唔止係隻bitch,連Jonathan 都同我一個朋友好似
sor係跌波 唔係踢波

打錯
其實佢係咪重等緊你?
其實佢係咪重等緊你?

YEAHHHHH!就快到我可以WFH!!!!!
可以瘋狂打故!!!想睇Jessie同James嘅後續,就要多啲留言等我可以瘋狂加更完咗依個故佢
有無人睇緊,要今晚加更??

乜原來樓豬係正苦公墓員?
可而wfh...
可能係
內疚係咪有故事聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞