[校園純愛]《有一種鍾意,係我鍾意你鍾意我。》/《初戀2000天》

1001 回覆
144 Like 3 Dislike
其實原本對呢個名印象唔差
作為一個耶撚,呢個名係我嘅記憶中係女先知底波拉
不過依家變咗bitch名
唔係講笑 個名好作狀
改得啲咁作狀嘅名嘅女人都唔慌係好人!
你地從來無遇過好男人嗎
咁又唔係嘅
父母改嘅唔通改咗佢咩
不過個名真心難聽
或者我表達得唔清楚 我信呢個世界仲有好男人既 差在係咪自己遇到啫 就算真係遇到 我都唔會再好似以前咁易信人 咁呢個冇得怪架喎
經歷造就左一個人既性格 心理陰影呢樣野唔係話遇到個好男人就可以抹得走 如果唔係得把口 咪用行動同時間證明囉

如果下一任係個好男人 佢可能覺得好委屈 但感情本來就係唔公平架啦 你冇可能expect一個受過傷既人每一次都毫無保留咁投入架 我就唔樂觀啦
我識有人每一次拍拖都可以做到好似第一次拍咁既 每次都可以好投入 不過有幾多個人真係做到先?我唔會話全世界男人都係壞 但過去始終都係會改變你一啲唸法再帶落新既感情到 唔會獨立去睇

真心既 我好佩服果啲對感情樂觀既人 覺得「今次遇到個壞男人 下次遇番個好既咪得囉」
如果呢個世界有咁簡單就好啦
咁豁達 樓主都唔使寫呢篇故啦
有你地陪住我,唔會嘅
你講緊我
其實咩係掌心雷
第十一章(5)

「吓,唔好啦,我連扶住你地行都咁難,點會學識。」Jessie難以想像自己竟然不能扶着唯有的命根——欄桿的話,該會多恐怖。

「你咁叻,信我,你一定學到嘅。」Jonathan以肯定的眼光看着Jessie,堅定得Jessie都幾乎要被她騙倒,心想:真係?點溜?

Jessie不再一味拒絕,Jonathan續說:「第一步你放開個欄先。」

「唔放,一放實跌死我。」Jessie把欄桿握得更緊了。

「我扶住你啦。」

「唔要。」

「黎啦,真係好易架咋。」Jonathan再次把手臂伸到Jessie面前,「信我,你跌嘅話我請你食野。」

美食引誘對其他女生不知是否有用,可對Jessie卻很有效,本來堅決不願放手一試的心頓時變得蠢蠢欲動起來。

「拿,你話架。」僵持了半天,Jessie終於把握得掌心都冒汗的手放到Jonathan微涼的手臂上,說:「跟⋯⋯跟住呢?」

「你試下搵下個平衡點,然後膝頭哥微微彎曲,將個重心擺去前面。」Jonathan耐心地說。

Jessie按照Jonathan的指示來滑行,漸漸找到平衡點。

「拿,都話好易架啦。」Jonathan說,Jessie卻還是不敢鬆懈,雙手仍牢牢抓着他的手臂。

當Jessie成功從溜冰場的一端溜到另一端時,Jonathan提議道:「拿,既然你成功搵到個平衡點,咁就可以試下放開手,自己溜啦。」

「吓,唔好啦。」聽到這句話的Jessie連忙緊握Jonathan的手臂,不願放開。

「唔洗驚喎,我會係隔離睇住你,你Feel到唔得嘅話可以即刻扶返住我。」

「真係?跌親咁點先?」Jessie半信半疑地看着Jonathan。

「你只要平衡到就唔會架啦,信我啦。」

「係咪架?」

「真係架。」面對如此優柔寡斷的Jessie,Jonathan幾乎要哭出來。

唉,死就死啦,Jessie心想,終於鬆開了緊握着Jonathan的雙手,嘗試不借助任何外物、倚靠任何人滑過去。

「拿,咁咪幾好,都話你得架啦。」Jonathan不斷鼓勵幾乎快到達另一端,快要成功的Jessie。

就在這個時候,一位小男孩從Jessie眼前以極快的速度滑過,分散了Jessie的專注力,使她一時平衡不過來。當她快要往前仆的時候,Jonathan連忙溜到Jessie面前,趕在她跌到前扶住她。

像是在大海裏遇溺,快要斷氣之際,竟找到唯一救命的救生圈,Jessie緊緊握住Jonathan為她伸出的雙臂。當她抬頭時,與Jonathan僅有幾厘米的距離,嚇得她又把手縮回。

「呯!」的一聲,失去平衡和支點的Jessie很自然地便跌倒在地上。

「你無事呀嘛?」Jonathan連忙把她扶到旁邊的圍欄問道。

「你話呢?」Jessie按着疼得失去知覺的屁股說。

「哎呀,你無事呀嘛?不過你屁股咁多肉,應該無事嘅。」眼前Jessie摔倒,Deborah連忙跑過來湊熱鬧,還不忘冷嘲熱諷兩句。

「啱呀,你屁股咁多肉,分啲比我嘅話,應該無事嘅。」Jessie微笑地回敬道,屁股卻一陣火辣辣。

「唔跌下點會學識溜冰呀,啱架啦,跌多兩次就會識架啦。」這時Ivan也走了過來。

「啱啦,你都係到,Deborah可唔可以幫我地影張相?」Jonathan從褲袋掏出手機,遞到Deborah手上。

呀,你都幾識揀時機架喎,我跌倒你先黎影,Jessie心想。

「Jessie你可唔可以行開少少?」Deborah問道。

「唔係呀,同埋Jessie,我地三個影一張。」說罷,Jonathan再往Jessie身旁靠攏了點。

雖然內心萬分不情願,可Jonathan開口,Deborah還是不好拒絕,只好敷衍地說:「一、二、三,影完啦。」

哇,我都未準備好你就影完,Jessie心想。

「Jessie你個樣真係好閪,你其實係咪唔識笑?」Ivan看着照片裏的Jessie的樣子說。

「你試下跌完跟住影相呀。」Jessie不爽地說。

「唔係呀,幾自然呀。」Jonathan說。

「唔得,腳又痛,屎忽又痛,我地抖下先。」說罷,Jessie又以龜速一小步一小步地往出口的方向走去。

當Jonathan準備陪她的時候,Deborah拉住了他,說:「不如我地幾個都影張相呀。」

「但Jessie行開咗喎。」Jonathan說。

「唔緊要啦,一陣再同佢影囉。」眼見Deborah已拿出手機,Jonathan只好如她所願,眼裏的餘光還是牢牢地盯着Jessie笨拙的步伐。
「哇,Deborah竟然約到Jonathan去溜冰,Jonathan係咪盲撚咗?」K哥看着手機上的Instagram說。

「Jonathan不知幾開心。」Hannah說。

「佢唔係鍾意咗Deborah呀嘛?」K哥驚訝地問道。

「你睇下Jonathan IG。」Hannah把手機遞到K哥面前,照片裏除了Jonathan和Ivan,還有Jessie。

「難怪你今日咁得閒上我到唔洗陪Jessie啦,佢仲要剩係PO同Jessie嘅相,Deborah實嬲到癲咗。」K哥對着James說,沒留意到James看到照片後,臉色都變了。
———————————
多謝大家支持!請繼續留名+正評
IG:https://www.instagram.com/jessie_lannn/
所以真係無遇過 會唔會慘咗d

朋友d故事呢 都係咁灰?

身邊既朋友受過情傷都好正常 各種原因分開 未必係因為第三者
張圖
Feel到James 會嬲到爆炸
「啱呀,你肚腩咁多肉,分啲比我嘅話,應該無事嘅。」Jessie微笑地回敬道,屁股卻一陣火辣辣。

跌小姐係肥閪黎架嘛
我齋睇都嬲到爆炸
James自己攞黎
加油!
佢會呃你唔緊要,你仲有好多忠實嘅讀著
但Jessie都唔係突登
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞