[校園純愛]《有一種鍾意,係我鍾意你鍾意我。》/《初戀2000天》

1001 回覆
144 Like 3 Dislike
我唸起曾經都有個人為我付出好多(佢自認為) 佢情感上亦都好關心我 雖然果陣我地個關係好好 但係...我就係對佢冇鐘意既感覺 性格上都有啲唔岩 拖左好耐到最後狠心拒絕左佢都覺得有啲唔好意思

果陣你地曖昧緊?真係少少好感都冇??
要加文啊樓主
旁人覺得我地曖昧緊 而且佢d frd都睇得出對我係有意思 但我對佢雖然係有少少好感 但朋友成分居多

吸引力同感覺呢樣野好奇怪 有時係解釋唔到既
frd成日問我點解我兩個唔一齊 但我居然冇聯想過同佢一齊 佢性格唔差我又唔反感 只係真係唔知點解一齊唔到
因為你只享受曖昧既感覺?
我有諗過 既係又唔係 唔識答

果時後來我同左另一個(暫且叫做B)一齊
我同B都係日久生情既 雖然關係冇佢咁熟
而且真係計付出既話 B係比佢少好多
但我最後都係選擇左B
如果我真係單純享受曖昧就唔會同B一齊啦
果陣B都有追我 我都好快應承左
其實冇feel就係冇feel 冇得解
好心痛咩,從來無代入過佢嘅角色諗過
真係鍾意就鍾意,唔鍾意就唔鍾意,好難由唔鍾意變鍾意,所以不嬲Frd開,已經當咗對方係朋友嘅時候,就好難愛上對方
有無諗過對方會有幾大心理陰影
其實我都有陰影架
諗住一大班人去玩點知俾人賣得返兩個人
打完太攰,遲啲先搵歌呀下
--------------------
第九章(1)

「今次考試會直接影響你地來年嘅分班同選科,想繼續留係精英班,揀到你地想讀嘅科,就要努力啲考好今次試。」班主任Miss Yip對着全班說。

春來秋去,時間一晃來到了六月——考試的季節。每到這個時候,都會有兩種人:一種是為着能提早放學,可以回家打機而高興的,另一種則是為了溫習而忙得焦頭爛額的。依個性來看,很明顯地,James是前者,Jessie則是後者。

本來他們河水不犯井水,你打你的機,我溫我的習,可這次不一樣。

「你開始溫書未?」從前這句總是由Jonathan對Jessie說,今天Jessie竟變成說這句話的人。

「好問題,⋯⋯都算開始咗嘅。」James支支吾吾道。

下學期開始了不久,從來以不變應萬變、怕麻煩的Miss Yip竟然主動提出調位,並讓上學期考第一的Jessie率先選位置。

不知是心有靈犀,還是緣份,James和Jessie竟在對方不知情下,剛巧選了對方旁邊的座位,成為了彼此的鄰座,經常眉來眼去的,漸漸的,不僅是同學,連老師都知道他們在一起了,心中泛起同一個疑問:Jessie為甚麼會和James在一起,而不是和Jonathan呢?

當發現Jonathan與Jessie他們日漸疏遠,人們好像都找到了答案。

「咁你溫咗啲咩?」

「um……電腦。」James露出他的招牌笑容說。

「姐係未啦。」Jessie反了James一個白眼,「今日放學,跟我去自修室啦。」

「吓,唔好啦。」Jessie的話讓James的腦海浮現自修室的書卷味,嘔心得快要吐出來。

「反正你返到去都係打機。」Jessie理所當然地說,「跟我同埋Andy、Chloe佢地一齊去溫書啦。」

很明顯這是一句命令句,而James還是垂死掙扎道:「唔好啦,你地三個去好啲嘅,我去咪盞阻住晒。」

「唔得,如果我地下年仲想同一班,你就要考好今次個試。」

你放過我啦⋯⋯James心想,卻找不到拒絕的理由,無奈地嘆了口氣。

放學後,一行四人來到學校的圖書館,在登記表上填上自己的名字後,便進去了裏面的自修室。

自修室的空間並不大,分別在房間的左邊和右邊各放了三張長桌,每張長桌的兩端各放了兩桌膠椅。雖然座位不多,可也從未爆滿過,因為在這學校會讀書的人根本就不多。

而在這無人問津的自修室,他們竟遇到了正在努力溫習的Jonathan和Ivan。

「咦,你竟然會係到嘅?唔洗趕住返屋企咩?」Chloe看着坐在房間角落那張桌子的Jonathan問道。

由於這時使用自修室沒有其他人,Chloe直接便對着Jonathan喊了出來。
「Ivan話未黎過,我咪陪佢黎下,你地呢?」Jonathan問道。

「借問聲黎自修室除咗溫書仲可以做咩呢?」Andy拉開椅子說。

「問下姐。」Jonathan笑着說,看上去不再是之前那副頹喪的模樣。

「你溫到邊?溫咗後日就考嘅Chem未?」Chloe問道。

「溫咗啦,你呢?」

「你唔係覺得我開始咗溫書呀嘛?」Chloe反問道。

若按勤力程度來排名的話,Jonathan和Jessie絕對是第一,而從不會主動拿起書的Chloe則和James差不多,能成功包攬最後兩名。

「咁你加油。」Jonathan微笑道。

明明當初和Jonathan最熟稔的是Jessie,可今天他們看見對方後,竟一句話都沒有說過,像陌路人似的。

就這樣Jessie他們坐了在Jonathan旁邊那張桌子,剛好Jessie和James坐的位置在Jonathan和Ivan的對面,隔着Andy和Chloe的頭,能看到對方的一舉一動。

剛從書包拿出溫習的材料不久,James才剛開始翻開Chem的筆記,眼皮便開始變得沉重,不消一會,更已宣告淪陷。

「喂,唔好訓啦。」Jessie見狀朝正打瞌睡的James的手臂輕拍了幾下。

然而,James還是沒有醒來,再過幾秒,他的雙皮還是緊閉着,唯獨嘴唇漸漸嘟了起來向Jessie索吻。

「溫書啦你。」Jessie甜笑地看着James說。

「好嘔心呀你地,黃牌!」Andy拿起黃色的Memo貼說。

「你唔抵得人地咁Sweet呀?」Chloe替Jessie反擊道。

「唔玩啦,快啲起身溫書。」Jessie沒好氣地看着James。

撒嬌攻略不行,James只好努力睜開眼睛,拿起鉛芯筆,正式開始抄寫Jessie借給他的筆記。

既然James借了她的筆記,Jessie只好拿別的科目來溫習,猶豫了一會,最後決定先做一下英文的Reading卷。

然而。當她看到第一題的選項中,竟有三個都是她不會的字,便開始後悔了。

「喂,你識唔識依啲字?」Jessie朝旁邊昨James問,而過了一會James也沒有反應,Jessie這才抬起頭看James,發現他竟抄寫到一半也能睡着。

有無咁攰呀?Jessie心想,伴隨而來的是無奈和失望。

「喂,你識唔識依幾隻字點解?」Jessie轉而向英文底子不俗的Andy求救。

「A我知,係抑鬱,C同D就⋯⋯Miss講過架,好熟口就面,但⋯⋯我唔記得咗,哈哈!」Andy尷尬地說。

「咁點算呀?唔止依題,我後面幾題都有字唔識,咁唔洗做啦。」看着與她糾纏了快十分鐘的字詞,Jessie變得煩躁起來。
第九章(2)

「問Jonathan囉,佢英文最叻架啦,人肉字典黎架嘛。」Andy提議道。
問唔問佢好呢?Jessie糾結起來。

自從Jonathan毫無預兆地疏遠他們後,Jessie其實有點生氣,氣他怎麼突然去找Ivan他們玩,拋下相識多時的他們,卻沒想過自己才是最先拋棄對方的那個。

「做咩仲坐係到發呆?快啲去問Jonathan啦,再唔係問Ivan囉,佢兩個英文都好好架。」Andy說。

係喎,可以問Ivan,Jessie心想,拿起Reading去了找Ivan。

「er……我唔識喎,Jonathan你知唔知依隻字點解?」Ivan把Jessie的Reading遞到Jonathan面前。

「依個係焦慮,着急咁解,之前咪解過好多次比你聽,咁都唔記得。」Jonathan對Jessie搖搖頭說。

「咁我英文廢呀嘛。」

「第三題嗰隻字,你都應該唔識啦?」這麼多年來,Jessie有甚麼不懂的英文生字,都會第一時間找Jonathan,像智能手機,用久了它便能算出你的日常生活習慣一樣,每次收到英文功課或試卷,Jonathan已能猜到Jessie有哪些題不會做了。

「咁係點解呀?」Jessie問道。

「不如你坐我個位啦。」Ivan站了起來,拿起書本和筆,坐了在另一張椅子,把Jonathan旁的座位讓了給Jessie。

Jessie卻有點猶豫。

「坐啦。」再次聽到Ivan的話,Jessie才終於坐了下來。

「拿,其實你就算唔識依隻字都可以解到依句嘅⋯⋯」Jonathan竟耐心教授地Jessie作答技巧來,Jessie也認真地聆聽他的話,就像回到了還未有James的時候。

這時,坐在一隅的James醒來了,抬頭便看見Jessie正坐在Jonathan的旁邊,專心地聽Jonathan說話。

看見這樣的畫面,James內心有種打翻了七味瓶的感覺,像回到他們還未在一起時,每當他回過頭偷看Jessie時所看到的畫面。雖然現在和Jessie在一起的是他,但一種不安的感覺卻油然而生。

「哇,James你竟然會黎自修室溫書?」突然一拍聲音喚醒了James,抬頭一看,竟是Miss Lui。

「點解你會係到架?」James錯愕地問道,沒想過竟在這也能遇到Miss Lui。

「你唔好理。點呀,溫到邊?」

「佢呀?佢黎咗咁耐就訓咗咁耐。」Andy說。

「唉,真係唔明點解Jessie會同你一齊,你睇你,唉⋯⋯你學下Jessie同Jonathan啦,無眼睇你呀真係。」說畢,Miss Lui在自修室的書架上拿了幾本雜誌後,便離開了自修室。

本來心情已不太好的James聽到這句話後,像是被激勵了似的,竟拿起筆記真地抄寫起筆記來。

經過一段悠長的暑假,他們終於升上了中四。經過Jessie每天放學後,都揳而不捨地把James抓去圖書館,加上沒日沒夜的嘮叨後,James終於如願地升上精英班。然而,精英班卻有兩班,而James正正就是分到了沒有Jessie的那班。

Jessie還為此鬱悶了整個暑假,因為不僅James,連Andy和Jonathan也分到了那班,只剩Jessie孤身一人進了這班沒有朋友的精英班,這班還是她最討厭的英文老師做班主任。

「唔好唔開心啦,我可以小息黎搵你架嘛。」James對還在鬱鬱不歡的Jessie安慰道。

不願進入課室的Jessie故意在樓梯間放慢腳步來走,結果竟走了五分鐘還未走到課室。

「係咪架?」Jessie懷疑道。

「真架,我應承你,每個小息都黎你課室搵你。」

「勾手指尾呀。」Jessie把她的尾指遞到James面前。

成個小朋友咁,James心想,還是乖乖地遞出他的尾指,勾着Jessie的尾指,再用彼此的姆指蓋了個章。

「喂,Lemon佢地話不如星期六一齊join學校個BBQ,你去唔去?」剛巧路經的K哥朝James問道。

「仲有邊個?」

「好似仲有同你同班嘅Kelly、Hannah、Ben⋯⋯嗰啲,你黎唔黎?」

「呃⋯⋯我遲啲覆你得唔得?」

「快啲喎,就Deadline。」

「OK。」

「咁熱你地仲行得咁慢,我行先啦下。」說罷,K哥便三步拼兩步地消失在二人眼前。
----------------
真係你的回應我的反應,今晚出咗超長嘅文
正評都係咁少,希望可以有多啲正評同留言啦
明天會有Hannah,記得正評+留言!!我先會出長啲文架!!
有文睇完可以去瞓了
好多文
好正呀咁多文
Jessie有冇試過分手之後唔小心send錯嘢俾James
唔知係唔係真係 皮膚有你的指紋 刻得太深
隻手唔知點解不受控制咁send錯人
柒到飛起
更柒嘅事發生了
唔記得加密
Jessie 宜家藍心過得好嗎
點會無試過,仲試過扮send錯野添
放心,依到無乜人睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞