[校園純愛]《有一種鍾意,係我鍾意你鍾意我。》/《初戀2000天》

1001 回覆
144 Like 3 Dislike
係絕世好嗰隻!
第十三章(7)

回到房間,James關上了門,開始執拾起凌亂的被鋪。

狹小的三呎單人床上,不僅有剛才急着去找Jessie而隨手拋下的耳機,幾件不知是乾淨還是骯髒的衣服,幾本《少年足球》的漫畫,還有幾團用完還未扔的紙巾。

「哇,真係知子莫若母,點解你張床可以咁亂?」Jessie嫌棄地看着這張堪比亂葬崗的床說。

「咩子咩母?」James疑惑地看着Jessie問道,續說:「我依啲叫有個人特色OK?」

「不如你去補一補啲中文啦。」

「係咪你幫我補先?」James一邊執拾一邊說。

「你肯至得架,次次叫你溫書好似叫你去死咁。」

「咁我都唔鍾意讀書。」

「咁你鍾意咩?」

「我鍾意你囉。」James突然抬起頭看着Jessie說。

聽到這句話後,一股暖流流過Jessie的心窩,暖得她的嘴角也忍不住隨之上揚,甜笑着說:「口甜舌滑啦你。」

「咁真係呀嘛,好啦,執完啦,你攰未呀?可以訓先喎。」

「緊係攰,今日返咗成日工,仲要傾Project,簡直攰死我。」Jessie坐在James的床上,打了個呵欠。

「我幫你按下隻腳啦。」說罷,James坐在電腦桌前的椅子上,把Jessie的腿放到自己大腿上,替她按摩起小腿來,說:「力度啱唔啱呀小姐?」

「又幾舒服喎,仲以為你剩係識畫畫添,幾時連按摩依飯都撈埋?」

聽到這句話,James頓時得戚起來,說:「依啲咪聰明囉,唔洗學都咁叻,我認真啲學嘅仲得了嘅?」

「係呀係呀,最醒係你啦。」Jessie故作奉承地說。

這時候,James母親打開了門,探出頭來說:「鋪好床可以訓教啦。哇,你幾時學識按摩架?」

聰明的Jessie馬上聽出來:James沒有替母親按過,就率先提她按了。想到這,Jessie連忙把腳收回,再次掛起她招牌的尷尬笑容。

「啱啱,佢教識我嘅。」James指着Jessie說。

「我無呀,我咩都無做。」Jessie連忙搖着手說,深怕James母親會介意,卻不知James母親不過是開玩笑。

「夜啦,你地都早啲訓啦。係呢,Jessie你聽朝想食咩呀?」

「我?」Jessie懷疑是自己聽錯了,畢竟她願意收留她已經很好。

「佢好為食,咩都食架。」James笑着說。

「好心你學下人啦。」James母親說。

吓,有咩好學?James心想。

「你由細到大食野都奄尖到死,睇下你,又瘦咗。」James母親搖搖頭,續說:「咁你鍾意中式定西式?」

Jessie還未來得及說話,James已替她回答,說:「佢鍾意西式,但佢飲奶會嘔,千祈唔好比奶佢飲。」

頂,唔好再講啦你,Jessie心想。

「竟然唔鍾意飲奶,你咁白,仲以為你平時飲開奶添。好啦,夜啦,你地快啲訓啦,早抖啦。」James母親說。

「早抖Auntie,麻煩晒你啦。」

「唔麻煩,你下次無地方去都可以上黎架。」

仲有下次就弊了,Jessie心想,臉上還是掛着那笑容。

「得啦得啦,訓啦你。」James站了起來,打開門,把母親推進房間,然後又走回房間,說:「早抖啦。」

「早抖。」眼見Jessie躺好後,James便替她把燈關了,而當他準備把門關上時,Jessie卻阻止了他,說:「唔好閂門呀,我想望到你。」

自小Jessie就怕黑,直至長大後才慢慢習慣一個人睡。可來到一個陌生的環境,她心裏塵封的恐懼又再次跑出來了。

你合埋眼訓教,又點會望到我呢?James心想,但還是順着Jessie的意思,沒有把門關上,說:「快啲訓啦。」

「嗯。」
-----------------
跟住會點呢又?大家訓咗未
係,但其實係訓到
未訓啊
單人床攬住瞓仲舒服
換做雙人床隔太遠啦
伯母太好啦!仲要對無屋返ge Jessie無偏見

樓主 雖然你個故唔係建基於創意 但我真係好鍾意你寫嘅嘢

唔矯情唔作狀 寫男仔心境嘅時候 就算唔睇上文下理都知係男仔 反之亦然

我真係好鍾意Jessie
Btw Jessie寫男性心境咁叻 理應好識溝仔 好多男仔fd
但觀乎兩個故 都睇到Jessie係一女性會覺得個好好嘅女性朋友
雖然唔中意James
但佢始終都俾到份安心jessie
睇到呢幾parts
少少覺得自己嗰處境都好似同jessie有啲似
好羨慕James有咁好嘅屋企人
James老母真係好人 飲奶果到笑左
多謝你嘅厚愛不過有啲啲位為咗好睇啲,我係作落去嘅,都有少少創意?(你地應該睇得出),所以其實我好想試下寫個虛構嘅FF故,寫完再返黎寫Jessie同James嘅結局,你地話呢
男人都係咁,主動追你又係佢,令你傷心嘅,最後講分手嘅都係佢,Diu
哇,雖然份人係悶啲,但咁聽好似都幾浪漫,可惜了~不過好正常,青春就係要有啲遺憾,同埋可能一齊耐咗你反而會覺得佢好多其他缺點,咁都算留下美好嘅回憶
參考?
其實我真係好唔想開新Post,但都係要開
睇緊嘅大家記得去留名+正評,
新PO都快啲100 正評就快啲有新故睇

[真人真事改篇]《有一種鍾意,係我鍾意你鍾意我。》/《初戀2000天》2
https://lih.kg/2142925
咪就係囉
睇嚟大家經歷嘅都差唔多
[真人真事改篇]《有一種鍾意,係我鍾意你鍾意我。》/《初戀2000天》2
https://lih.kg/2142925
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞