[校園純愛]《有一種鍾意,係我鍾意你鍾意我。》/《初戀2000天》

1001 回覆
144 Like 3 Dislike
唔使急 等樓主
好耐冇㩒入嚟了
終於一次過追咗幾篇

樓豬加油呀有人睇緊㗎!
我會勤力啲留言㗎啦
多謝你,為咗我嘅忠粉,訓少啲都要出文
好頹
多謝你仲肯等我
多謝你,出文了
https://www.youtube.com/watch?v=ycmPZgtCctc
第四章(2)

「夠鐘死心了 當你沉默得高調 當得我歷劫低潮」
〈夠鐘〉

剛踏在郊野公園的草地上,Andy已看中一張靠近山邊的野餐桌,老師宣佈解散後,Andy便一溜煙跑到那張木桌前的長椅坐了下來。由於位近於山邊,視野格外開闊,除了能穿過草叢眺望一片瞭闊的樓景,還有沒有一縷雲的藍天。

太陽灑在肌膚上,很是溫暖,可曬久了卻變得灼熱,若加上燒烤的炭火,簡直能把人蒸熟。

「好彩我醒,無揀到燒野食姐,唔係依家我地就透緊爐!」Andy看着不遠處正在煽爐的同學說。

「計我話好彩有Jonathan係到就真!」Tina盯了Andy一眼說。

當Jessie準備從冰袋裏拿出木槺布丁時,Andy連忙阻止Jessie,說:「等等先!未鋪枱呀!」

「你真係好麻煩,唔鋪都得啦。」Tina對Andy的不滿簡直到了一個頂點。

「張枱咁污糟!膠枱布呢?」這時Chloe從環保袋掏出一卷膠枱布來,正準備鋪在木桌上時,Jonathan連忙接過來,說:「等我黎啦。」

不知是怕Jonathan和自己的對比太明顯,Andy竟也幫忙在桌角綁起結來,不消一會兒功夫便完成了。接着,他們再把食物盒放在白色的枱布上,有菠蘿腸、魚蛋、燒賣、飯糰、木糠布丁、薯片、飲料⋯⋯聽起來很多,拿出來卻半張桌子都放不滿。

「呃⋯⋯原來都唔係好多野食⋯⋯」Joey略帶失望地說。

「琴日都唔夠時間,佢地又唔幫手。唔緊要啦,最多完咗再去食野囉,依啲當墊肚。」Jonathan說。

「再唔係去Jam人地啲野食囉。」Tina指了指旁邊剛燃點起的爐火說。

「我又唔係你,無娘娘你嗰十萬大軍呀。」Joey說。

「邊有咁誇張,明明⋯⋯」Tina顧着和Joey聊天,沒留意到正看着木糠布丁發愁的Jessie,她的話還未完,就被Jessie打斷了。

「啲布丁好似⋯⋯溶溶地⋯⋯」Jessie拿起一個木槺布丁杯在眼前晃動,忌廉的部分已沒今早拿出來的結實,而是像一團濃稠的酸奶,半固半液的狀態,續問道:「係咪變壞咗啦?」

「唔係掛?你比我試一啖。」Jonathan的雙手正忙着把紙碟和餐具拿出來,閒不下來試,Jessie見狀便拿起一個膠勺子,裝上滿滿一大羹放到Jonathan口裏。

Jonathan嚐了一口,過了良久都沒有說話。

「點呀?有無變味?」Jessie問道。

「呃⋯⋯唔知喎,試多啖。」Jonathan說。於是,Jessie又把勺子遞進Jonathan口裏。

Jonathan突然眉頭一皺。

「真係變咗呀?」Jessie失望地問道,不能相信自己昨天花了這麼多心思做的布丁竟壞了。

「你試下。」Jonathan說罷,Jessie馬上把布丁放進口裏。

「你做咩食佢食過嗰隻羹呀?」Andy問道。

「咩年代呀,食同一隻羹又唔會有BB嘅,有咩問題姐,成日都大驚小怪!」Tina像成了Andy的冤家,總是忍不住反駁他的話。

「咩無問題,依啲叫間接Kiss囉,OK?我係擔心Jessie嘅初吻咁就比咗佢咋!」

「我無所謂喎。」Jessie說,然後仔細地品嚐了一會,疑惑地看着Jonathan說:「無呀,都係咁嘅味,係唔夠凍姐。」

「你望下杯野,溶晒喎。」Jonathan嫌棄地說。

Jessie不虞有詐地把布丁杯放到臉前,仔細觀看,豈料這時Jonathan竟乘機把布丁杯推往Jessie的臉上,使她的臉瞬間沾滿忌廉。

一時之間,Jessie還未懂反應,Jonathan已笑得樂不可支地跑開了。

「鄭謙諾,你有病呀!?」Jessie生氣地對Jonathan吼道。

「係呀。」Jonathan回頭對Jessie說。

「你夠膽就唔好走!」Jessie拿起一杯布丁追在Jonathan身後。

郊野公園的面積不少,而且都是平坦的草地,身手靈活的Jonathan輕而易舉的,便躲開了Jessie的追捕。然而,倔強的Jessie卻不願放棄,即使已汗流浹背,還是緊追在Jonathan的身後。

漸漸的,腿長的Jonathan愈跑愈遠,二人的距離逐漸被拉開,Jessie雖已喘不過氣來,卻還是死命的往前跑,一個不小心,便被地上的小石塊絆倒了。

「碰」的一聲,Jessie整個趴在草地上,幸好穿的是長褲,膝蓋沒有傷口,掌心卻被石地磨得脫了皮,鮮血爭先恐後地湧出來。

Jessie嘆了口氣,便默默地爬了起來,盯着掌心上的泥跡和幾條嫩草,還有逐漸穿過皮膚冒出來的血,卻不覺得痛,只覺得很尷尬,因為大家都盯着她。

「你無事呀嘛?」一位女同學走到她旁邊問道。

「無事。」Jessie尷尬地回答道。

「但你流緊血喎。」另一位女同學拿起Jessie的手掌說。

「少事姐⋯⋯」Jessie連忙把手拿回來,尷尬得臉頰通紅。

當Jonathan看到一堆同學正圍着Jessie,便猜到出事了,而當他準備拔腿跑回去之際,卻有人比他捷足先登。
--------------
大家Weekend有咩做?仲想睇嗎?
我Weekend冇咩做
就係等你出文
+1
James實嬲到pk
睇呀!掛住樓主
+2
多謝大家留言,既然大家想睇我就唔儲文了,去文!!
-------------------
第四章(3)

「夠鐘死心了 當你沉默得高調 當得我歷劫低潮」
〈夠鐘〉

「哇,你做咩搞到咁狼狽?成面Cream,仲成手泥。」James問道。

「我都唔想架,你有無紙巾?」

「有,」James從褲袋拿出一包紙巾遞到Jessie手上,續說:「我仲有水,我幫你沖下個傷口先。」James拿了瓶維他的蒸餾水走到Jessie身旁說。

「唔洗啦,我⋯⋯」Jessie還未說完,James已扭開了瓶蓋,然後抬起Jessie的手,開始沖洗她傷口上的污垢,說:「做咩咁唔小心,痛唔痛呀?」

事實上,James的目光一直都沒有離開過Jessie。

「無咩感覺。」Jessie冷淡地說。

「流晒血都無感覺?」

「由細跌到大架啦,打波都成日整親,依啲小事啦。」

更加痛嘅,我都試過好多次啦⋯⋯Jessie心想,腦海裏閃過些零碎她不願想起的片段。

「我去問Miss Yip拎塊啲消毒膠布黎,你等我陣。」

「吓,唔洗啦,好小事姐,沖下水咪得囉,唔洗癡膠布啦。」

「咩唔洗,一陣你唔小心掂到個傷口就弊!」說罷,James便往Miss Yip的方向跑去。

「喂,真係唔洗喎!」Jessie朝James喊道,可現場的一片喧鬧聲完全掩沒了她的聲線。

Jessie看了看正坐在一旁吃薯片的Lemon,說:「你幫我同James講我唔要膠布啦,我返去食野先。」

「你地整咗咩食?」Lemon問道。

「木糠布丁、菠蘿腸、燒賣、魚蛋嗰啲囉,你地呢?」

「我得薯片咋,同你交換啲布丁呀?黑松露薯片黎架!」Lemon把薯片遞到Jessie面前。

饞嘴的Jessie很好奇黑松露薯片該是怎樣的味道,於是吃了一片,驚嘆道:「又真係幾好味喎,成交!」

「真係架?好呀,我唔想再食薯片啦,食到我就嘔。嗰到仲有其他味,咩三文魚芥辣、叉燒飯味都有,任你揀。」雖然還未看到布丁,可Lemon已垂涎三尺。

「哇,咁特別嘅你地,邊個揀架?」Jessie一臉懷疑人生地說。

「特別先要試呀嘛!雖然聽落好伏,但食落都唔差嘅,係我食太多先想嘔姐,你要唔要呀?」Lemon捧了一堆薯片到Jessie面前。

果然係James好兄弟,同James一樣咁奇怪,Jessie心想。

「唔洗啦,你唔夠野食就過黎食啲啦,我地無咩所謂。」Jessie說。

那刻,Lemon突然覺得眼前的Jessie像天使一樣耀眼,好像能夠明白James為甚麼這麼迷戀她。

「行啦。」Jessie回頭對還停在原地的Lemon說。

「你終於識返黎啦?」Jonathan叉着一粒燒賣說,與剛才笑意盈盈的他判若兩人。

這時Andy、Chloe等人早已吃飽,去了找其他人玩,只剩Jonathan正坐在長椅上吃東西,還有剛來的Lemon。

「你仲好講?你搞到我PK呀!隻手仲流晒血,講,你點賠返比我!?」Jessie伸出她那還在滲血的傷口說。

「嗰邊咪有人幫你沖水囉,做咩唔等埋人幫你去問Miss 拎膠布?」任誰也能感受到Jonathan語氣裏的諷刺。

「你咁講係咩意思?明明係你唔啱。」看到Jonathan這樣子,Jessie心中那暫時停歇的火山再次爆發起來。

我話你應該等埋人地塊膠布先返黎!Jonathan心想,卻沒有說出來。

面對沉默又在臉上灑了層灰的Jonathan,Jessie氣得簡直是七竅生煙,說:「OK,以後唔好同我講野,絕交!」

邊有啲咁嘅無賴架?Jessie心想,然後坐在長椅上,開始吃起已溶化的木糠布丁。

吵架的火藥味在空氣中蔓延,幾乎要嗆死坐瑟縮在一角、忙着吃東西的Lemon。

在二人忙着吵架的時候,本來只有幾絲的雲絮在不知不覺間稠密起來,凝聚成一大團烏雲,把灼熱的陽光、僅餘的一點微風都掩埋,只剩下一片灰暗又侷促的的天空。

果然不出所料,很快便下起了綿綿細雨來。

「哇,愈落愈大,我返番去先啦。」Lemon一口氣叉了幾顆燒賣到口裏說。

「喔,拜⋯⋯」未說完,Lemon已一溜煙地跑了回他們的據點。

然而,Jessie只看到雨水,卻感受不到,彷彿她所在的那片天空與別人不一樣,鸕開始疑惑起來:點解我無淋到雨嘅?

抬頭一看,原來Jonathan早已在她頭頂撐起一把粽紅色的傘,她才沒有變成落湯雞,而且傘的一大部分都拿來替Jessie擋雨,Jonathan只留了少許給自己,雨水都打在他的手臂上。

雖然很窩心,但Jessie還是沒有說話,只默默吃着僅餘不多的菠蘿腸,卻不吃菠蘿只吃腸。

「點呀,你隻手點呀?仲痛唔痛?」Jonathan問道。

Jessie繼續把腸仔挑出來吃,看都沒有看Jonathan一眼。

「Sorry啦,唔好嬲啦,你有無跌親邊到呀?」Jonathan又說。

「聽講我地絕咗交啦喎。」

這時雨水逐漸變大,有的同學撐着傘留在原地,有的則跑到涼亭避雨,而Jonathan身上的體育服也逐漸被雨水所佔領。

「你好,我叫鄭謙諾,你可以叫我Jonathan。」Jonathan目無表情地看着Jessie說。

這表情很熟悉,Jessie想起在第一次見Jonathan的時候,他就是這樣子,說話不冷不熱,又沒有笑容,一副拒人於千里之外的表情,那副高傲的神情,使她沒有一點想去認識他的意欲。

佢做咩無啦啦咁嘅樣?Jessie一臉疑惑地看着Jonathan。

「你話絕交呀嘛,咁絕完咪再識過囉。」

Jessie忍不住反了個白眼,說:「幾多歲呀?」

「你幾多歲呀?仲成日將絕交掛係口邊。」Jonathan說。

Jessie本想反駁他,可是看到他半邊身都濕透了,突然坐近他旁邊,以免他為了替自己擋雨而浪費了這把傘、淋濕了他的肩。

「把遮你嘅,你遮自己多啲啦。」Jessie說。

「我要還債呀嘛,我嘅債主,隻手好啲未呀?」

「我不嬲都好好,係心情唔好咋嘛。」想起Jonathan作弄自己,Jessie還是有點生氣。

「最多,⋯⋯一陣請你去你最鍾意嘅Via Tokyo食雪糕啦?」

「哇,你竟然肯同我地去食野,轉死性呀?」Jessie突然眼睛發亮地看着Jessie,因為她從沒看過Jonathan放學後不是馬上回家,還主動請她吃雪糕。

「我⋯⋯姑姐考慮下原諒你啦。」事實上,Jessie已馬上原諒了他,卻還是口硬。

「多謝你肯考慮下喎。」Jonathan看着眼前的吃貨笑了笑,續說:「點呀?隻手廢咗未?」

「痛呀,下星期功課你幫我做晒佢呀!」

「哇,你依家趁火打劫呀?」

「呀,我隻手好痛呀。」Jessie的臉突然麻花似的扭成一糰地說。

這技倆Jonathan早已看破,卻還是配合道:「好啦好啦,幫你做埋啦,藍小姐,滿意未呀?」

早知唔整鬼佢啦,要付出咁大代價⋯⋯Jonathan心想。

「勉強算係咁啦,下次你再串我同James我就真係同你絕交!」Jessie認真地說。

「你唔感動咩?你一整親人地就即刻出現幫你淋水,又幫你拎膠布。」

「感動?呃⋯⋯你講起都有少少嘅,但⋯⋯我真係唔想癡膠布!不過點都好過你,都無出現過!」Jessie抱怨道,卻不知這題有標準答案,而她的回應正與正確答案背道而馳。

James終於拿到膠布,回到本來那位置,可Jessie卻已走了,還下起了雨來。

「人呢?」James不禁問道。

「人?你講Jessie?翻番去嗰邊啦。」

「你又知?佢有無遮架?開始落雨啦喎。」James擔心地說。

「你少同佢擔心,人地已經有Jonathan幫佢擔遮啦。啱啱佢地仲係到你一言我一語咁打情罵俏,睇到我雞皮都豎起晒。」Lemon邊說邊搖頭。

原來係我阻住咗佢地⋯⋯James心想,右手突然握緊手心裏的兩片大膠布。
---------------
百忙之中都偷時間打文,應該夠補返之前無打嘅,夠有誠意啦掛
想睇落去就請繼續留名+正評!!!
Jonathan簡直係電視劇嘅男二

Jessie依家同Jonathan仲有冇聯絡?
好彩香港人依家有逃生門,有bno可以去英國,無就可以去澳洲或者加拿大。
我都想知
Sweet到我傻咗
啲呷醋嘅酸味出哂嚟~~
Jonathan真係好好仔!
點解我中學遇唔到呢啲

推!
有,都幾Friend~
Jessie無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞