[校園純愛]《有一種鍾意,係我鍾意你鍾意我。》/《初戀2000天》

1001 回覆
144 Like 3 Dislike
你講緊乜
你地真係好可愛
好似大家都一致認為男人鍾意講大話 咁嗰d覺得男朋友誠實嘅女仔 係易呃定on9
你啱,成日撈亂個名,多謝你提醒
應該一百到嘅,已經即刻多咗接近三十個
暴走過,聽到你咁講都有畫面
可能兩樣都有掛 你情我願

如果唔on9點會咁易俾人呃呢 根本係雙向
係,成日撈亂
佢應承你嗰下可能都以為自己會做到
好多女仔都係咁諗
James無約Hannah,只係見到佢唔開心就不斷同佢傾計
第十一章(4)

走入溜冰場,雖是平日,但場內的人並不少,本來已不懂溜冰的Jessie更不敢亂動,只好抓着圍欄看着其他人飛舞。

「唔洗咁驚喎,你睇下我,」Jonathan在Jessie身旁滑了幾個圈,走回她身旁,說:「點呀,係咪好易?」其他人早已散開了,只剩Jonathan還站在Jessie身旁,鼓勵着膽怯的她。

「你識就緊係易啦,我一鬆開肯定跌死。」Jessie緊握圍欄的手沒有半點要鬆開的意思。

「你捉實個欄唔會學識架,我⋯⋯」Jonathan還未說完,Deborah和Bell便走了過來。

「Jonathan你溜冰好勁呀,仲識轉圈!」Deborah說。

「係咩,你都好勁呀,溜得好順呀。」Jonathan微笑回應道。

Deborah有點後悔自己竟然沒學Jessie一樣假裝不會溜冰,好讓Jonathan圍在身邊教自己,卻不知道Jessie這是第一次溜冰,不要說會不會溜冰,連穿上溜冰鞋那種感覺都還未習慣。

「但我唔識好似你咁轉圈,唔會暈咩?係咪要練好耐架?」Deborah問道。

「唔係呀,好易咋嘛。」Jonathan謙虛地說。

「真係架?」Deborah拉着Jonathan的手問道,聲音格外尖銳,「你可唔可以示範多次?」

真係架?正背對着Jonathan和Deborah的Jessie對着圍欄做口型,嘗試模仿Deborah那故作嬌柔的模樣。

「但出面好多人喎。」Jonathan尷尬地推塘道。

「唔係好多姐,況且你啱啱都做過啦,我想學呀。」Deborah不放棄地說。

我想學呀,Jessie一邊模仿,一邊忍不住反了個白眼,不屑地嘆了口氣。

「好啦。」不會拒絕人的Jonathan抵不住Deborah的盛情,只好半推半就地答應了。而剛好這邊的人漸多,沒有足夠空間,Jonathan只好和Deborah、Bell走到場的另一端,只剩下Jessie站在這裏。

太好啦,終於走咗,Jessie心想,比起聽到Deborah尖銳的聲音,她寧願獨個在這握着圍欄,一小步一小步地往前走。

拿,唔緊要架,依家嘅一小步,係你學識溜冰嘅一大步,只要慢慢黎呢,我地一定會學識架!Jessie不斷這樣鼓勵自己。

「你剩係圍住個欄行,咁樣好玩咩?」Ivan走到Jessie面前問道。

「err……你覺得呢?」Jessie反問道。

「我睇你係到行咗就廿分鐘,都行得嗰幾步,慢過啲呀婆,真係睇到我好辛苦。」Ivan嘲笑道。

「我又無叫你睇。」說罷,Jessie又舉步維艱地往前走了幾步,來到這裏,竟沒有圍欄了。

當她正準備回過頭把這段路再走過時,Ivan忍不住說:「不如我扶你過對面啦。」

「咁好死?」Jessie帶着懷疑的目光看着他。

「我對你好衰咩?」Ivan無奈地看着Jessie,還是伸出了手,說:「唔係真係咁難架咋,你只要平衡到就得架啦,況且有我係到,唔驚喎,真係唔會跌。」

然而,看着又凍又硬的地板,Jessie還是不禁猶䂊起來。

「快啲啦,依段路好短咋嘛,捉住我隻手臂一下就過咗去。」Ivan催促道。

Jessie其實也不想走來走去也是這段路,但想起小時候父親說過的話,還是有點害怕,心想:真係要過去?

站在遠處的Jonathan看到Ivan的手臂懸在半空良久,便好奇地從滑了過去,問道:「做咩?」

「佢死都唔肯過去。」Ivan無奈地搖着頭說。

「最多我同Ivan一人扶一邊啦。」這時Jonathan也對Jessie伸出了手,「唔驚喎,我會扶實你。」

Jonathan的話像強心針,Jessie終於深呼吸了一口氣,鼓起勇氣抓着他們的手臂,踏出人生的第一步,小心翼翼地滑過去。

「你覺唔覺我地好似啲太監?」Ivan問道。

「似呀,我係小鄭子,你係小林子,佢係藍貴妃。」Jonathan自嘲道。

聽到他們的話,Jessie其實很想笑,卻不敢笑,深怕一鬆懈便會跌倒,緊張得幾乎屏住了呼吸。

直至她終於到達另一端的圍欄,抓住堅硬而實在的欄桿,她那顆懸着的心才安定下來。

「同你行段路好似行咗成個世紀咁,你都係繼續扶住個欄行啦。」Ivan很快便滑走了。

「你睇,你咁驚,最後咪又係過到黎。」Jonathan說。

「有你地係到先係姐,」Jessie在溜冰場上找不到Deborah的身影,問道:「轉完圈啦你地?Deborah呢?」

「轉完好耐啦,佢同Bell去咗廁所,做咩?」

「無,問下姐。你唔同Ivan去溜冰?」Jessie問道。

「其實你繼續捉住個欄都無咩意思,不如我教你溜冰啦。」Jonathan提議道。
--------------------
今晚仲要唔要加更
係好撚on9

做人真係唔好咁易信人
我都覺得係咁
啱啱追完幾版又有新文睇
時間啱啱好

雖然少咗留言但我都追緊㗎!!
好想睇後續故呀jessie bb

要加更!
btw依家見到有人叫跌波華即刻自動歸類咗佢係個bitch
我覺得我俾人呃咁多次仲信先係一個on9閪
不枉我周圍種票掌心雷
Same 俾人呃一次兩次都情有可原 但再多真係自己攞黎
「其實你繼續捉住個欄都無咩意思,不如我教你溜冰啦。」Jonathan提議道。

拖手仔,攬住溜

今晚仲要唔要加更

我對大家嘅影響都幾大喎
唔知呢度有冇人叫跌波華,放心,我唔會歧視你架
唔緊要 佢可能嚇到即刻改名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞