[校園純愛]《有一種鍾意,係我鍾意你鍾意我。》/《初戀2000天》

1001 回覆
144 Like 3 Dislike
等你出文呀
https://www.youtube.com/watch?v=fnMj-38nMbI&loop=0
第三章(6)

「如有點情迷意亂 讓我許個願
轉注地眷戀 而恒心亦不耗損」
〈終身學習〉

聽到這句話,Jonathan手上的動作再次停了下來。

「做咩咁問?」Jonathan回過神,把手上的食物倒進一個大碗裏。

「見你地頭先咁Close,真係好似情侶,忍唔住問下姐。」

「你唔似咁八喎。」

Joey和Tina在班裏就像隱世避俗的高人,從不過問世事,Jonathan不太相信Joey竟會對他和Jessie的事有興趣。

「好啦,其實我都係幫人問。」被識破的Joey只好和盤托出。

「邊個?」

Joey默默把餅乾碎和忌廉一層一層地鋪在膠杯裏,沒有回答Jonathan的問題。

「唔係James吓嘛?」Jonathan猜想道。

「你點知架?」Joey驚訝地看着Jonathan。

「我隨口估架咋。」Jonathan 把罐頭菠蘿的糖水隔去,然後倒進一個大碗裏,再用牙術把腸仔和菠蘿串起來。

「所以你知James仲鍾意Jessie?」

「唔知架,不過佢成日擰轉面望Jessie,都估到啲嘅。」

「咁⋯⋯所以⋯⋯你地倒底咩關係?我要返去交功課架。」

「無呀,咪普通朋友囉,唔係你覺得我地咩關係?唔通捉住佢手沖下水就等於一齊咗咩。」Jonathan微笑道。

從Jonathan的語氣,讓Joey感覺自己好像問了一條很白癡的問題。

「但你地平時都好Close喎。拿,依句就唔係我講嘅,係有好多人咁講,我複述返一次姐。」

「睇唔出你都幾八卦,仲以為你同Tina同其他女仔唔同添。」

「唔係我八返黎架,係James自己講架。」Joey連忙澄清道。

「我講笑姐,但真係無關係呀嘛。可能咁啱佢坐我隔離,你地先咁覺得姐。」

「你⋯⋯真係無鍾意過Jessie?一秒都無咩?」Joey追問道。

我有無鍾意過Jessie?Jonathan在心底裏反覆問自己。可是,他尋遍了整個心房,還是找不到答案,因為他根本不知道喜歡一個人是怎樣的感覺。
即使Jessie總嫌他煩,常常一大清早就說個不停,可他還是喜歡把所遇到的一切有趣的新鮮事與她分享。她說她喜歡海綿寶寶,於是他回家把一百集的海綿寶寶都看了一遍,好融入她那幼稚的世界。她喜歡考第一的滋味,於是Jessie都要考的科目,他都會溫得滾瓜爛熟,好和她角逐第一名的寶座,卻同時會擔心她會不會忘了溫習,然後忍不住提醒她是時候複習了⋯⋯

細思了一遍,Jonathan還是覺得他們不過是志趣相投的好朋友。

「無、呀。快啲整埋啲木槺布甸啦,我趕住返屋企食飯呀。」不知不覺間,原來Jonathan已把菠蘿腸弄得七七八八,魚蛋和燒賣也都放進了盒子,續說:「我拎啲魚蛋、燒賣出去先。」

當Jonathan正準備把一個個食物盒搬出去、撥開簾布的時候,卻撞上正站在簾布前的Jessie。

「你做咩企係到呀?」差點打翻食物盒的Jonathan抱怨道。

「點解你唔答我地有野姐?」

「吓,無野做咩要扮有野?」Jonathan想了想,驚訝地看着Jessie說:「定係⋯⋯你想同我有野?拿,Jessie,雖然你⋯⋯」Jonathan端詳了Jessie一番,續說:「都唔差嘅,但係我⋯⋯」

「我只係想James唔好再繼續搵我,不要想太多。」Jessie對於Jonathan的自作多情反了個白眼。

「其實點解James仲會鍾意你,你明明成日都西住塊面。」

「我點知姐?知就唔洗煩啦。」Jessie說,「唉,算啦,同你依個戀愛白癡講都係廢話,等你依舊木識鍾意人再同我講啦吓。」

晚上九時多,Joey拖着疲憊的身軀回到家,洗好澡後已十時多了,才緩緩打開電腦裏的MSN。

屏幕馬上彈出一則信息,是James傳來的一句「嗨」。

「嗨。」

「今日做咩咁晏?」

不知道從甚麼時候開始,James不時都會找Joey聊天,而且次數日漸頻繁,由起初只是有一搭沒一搭地聊着,到後來,幾乎只要Joey上線,James又剛巧沒有打機,都會和她打聲招呼。

「整聽日旅行日啲野呀嘛,你唔洗整咩?」

「我地食薯片同啲零食咋,啱啦,你地整咗,聽日就可以黎Jam你地啲野食。」接着,James又打了一句:「係呢,Jessie今日有無去到?」

「又真係比你講中咗,佢真係去咗,你係用咗咩法寶呢吳生?」Joey還未意識到是自己漏了口風給James,才逼得Jessie不得不去。

「用我嘅美色。」可是,James並不打算說出來。

「嘔死。」

「依兩日Jessie都無點覆我。」James終於把重點說了出來。

「緊係啦,人地有Jonathan啦嘛。」Joey想起今天在廚房,Jonathan拉着Jessie的手去沖水的畫面。

「係喎,之前叫咗你幫我留意下佢地,佢地真係一齊緊?」

「你覺得呢?」

「唔知呀,⋯⋯呃,⋯⋯係掛?」

「如果係你會點?係咪即刻放棄?」Joey竟沒立刻把事實說出來。

這次James沒有馬上回覆,而是過了幾分鐘才回覆:「我都想我可以放棄。但每次就放棄嘅時候,都忍唔住比佢吸引咗。」

「其實佢有咩咁吸引你?」

看到這問題,James腦海第一秒浮現的,便是Jessie那不溫不熱、不帶一點感情的臉,即是西臉。

「可能⋯⋯鍾意佢夠西掛,同你一樣囉,唔笑嗰陣好似個世界得罪咗你咁。」

「唔好攞我黎同Jessie比,我同佢唔同OK?正如你鍾意佢嘅西面,但你唔會鍾意我。」

「你唔比我鍾意你嘅?」

James這句話嚇到了Joey,使Joey過了近十分鐘都沒有回覆,James才察覺自己的口不擇言,改口道:「講笑咋。就算Jessie鍾唔鍾意我,我諗我都會繼續鍾意佢。」

「點解你仲要堅持?」

「我無特別堅持架,只係我都無辦法控制自己。而且⋯⋯可能有一日我真係打動到佢,佢會回心轉意呢?今次佢都為咗我去旅行日啦,仲肯食我買比佢嘅雞蛋仔⋯⋯」James一五一十地把那天的事告訴Joey。

「都話我條橋Work架啦。」Joey得戚地回覆。

「係呀係呀,Joey姐最勁啦。」

「洗乜講,你打算點報答我?」

「最多我免費教你打機啦,其他人我收錢架。」

「我都唔打機嘅。」

「你試下啦,好好玩架。」

「咩Game呀?」從來不打機的Joey對此半信半疑。

James傳送了一條連結給Joey。

「拿,你打開依條Link,Down咗隻Game先,槍Game黎嘅,要組隊玩,不過無得邊玩邊用Msn,⋯⋯不如一陣我打比你?⋯⋯」

就這樣,Joey聽了James的話,下載了人生第一款槍Game,還展開了和James傾電話的第一次。
------------------------
歡迎新讀者留言,本來想唔打,但為咗報答大家,依篇放工捱夜打架,要繼續留言加正評呀!!!下篇應該係第四章了
IG:https://www.instagram.com/jessie_lannn/
有Jessie 仲同第二個女仔咁好傾
就算依家分咗手都好
點都會覺得唔開心啦
佢搵Joey做打探啫 感覺Joey會鐘意Jonathan多啲
Joey應該鐘意牙占屎
但係上個故有話Joey 同James 表白
希望冇記錯啦
我記得係掉轉 類似d咩true or dare玩game嗰隻

今日唔係好開心 希望有文睇啦
可以同Jessie做朋友嘅都唔會係八婆嘅
Yes 好記性
唔緊要 大家都唔開心 等心情平復再打啦 就算你依家打左我都冇心情睇
今晚臨急打,又太攰,歌都未揀,出住篇短嘅先,大家要繼續加油
-----------------
第四章(1)

旅行日多設於上學期,是因為它的本意是想乘着秋風剛起,天氣稍涼這好時機,讓學生暫時放鬆一下。可惜,香港天氣愈來愈熱,即使已九月,過了秋分,天氣還是熱得如初夏之時。

Jessie、Jonathan等人拿着重甸甸的環保袋,裏面裝滿盛滿食物的膠盒,還有一些飲料,還未走到目的地,已被太陽蒸得大汗淋漓。

「比我拎啦。」看着走在隊尾的Jessie,Jonathan伸出手從她手上拿過環保袋。

「唔洗啦,講好一人拎一袋架嘛。」看到拿着兩大袋東西的Jonathan,而自己則手空空無一物,讓凡事講求公平的Jessie感到不安,伸手想要奪回環保袋。

「你行啦,一陣跟唔切蘯失路就弊!」Jonathan側了側身,避開了Jessie的手。

Jessie雖然還未稱得上是個路癡,但即使拿着Google Map,還是能在目的地附近繞好幾個圈才到,常常因此遲到。

「你兩個係嗰度做咩呀?行快啲啦。」走在前面的Andy朝二人叫道。

「你行先。」Jonathan對Jessie說,不敢讓她走在最後。

面對Jonathan的堅持,Jessie只好放棄,兩手空空地往前走。

「你話,旅行日有咩好玩呀?又熱又曬,都唔知啲布丁溶咗未。」Jessie用手遮擋着陽光抱怨道,白色的體育衫都被汗水浸濕了。

「咁都無辦法架啦,可能一陣好玩呢。」Jonathan安慰道。

「如果唔係你亂講野,我就唔洗黎啦。」Jessie想起醫生紙的事,便後悔起來。

明明你唔黎佢都唔會報串,你係真係驚佢報串,定係你自己根本就想黎?Jonathan心想。

「行快啲啦,慢到死!籃球隊喎。」Andy又在前面催促道。

好勝的Jessie最討厭被人看扁,馬上往前跑,影子在熱辣辣的馬路上飛過,不消幾秒就追上了Andy。

「哇,你咩都唔洗拎嘅,有無搞錯。」Andy拿着一袋裝滿紙包飲品的環保袋說。

「係佢嫌我行得慢,拎走咗我啲野咋。」Jessie無辜地說。

「Jonathan真係好,成日都咁Gentle。你就衰啦,人地幫你拎埋咁好,你竟然唔等埋人。」Andy搖搖頭說。

「哇,明明係因為你係咁催催催我先跑上黎,依家又話我衰。」

「你緊係衰啦,啲野比晒我拎,你就一個行係前面,我真係慘。」Jonathan突然出現在Jessie身後說。

事實上,腿長的Jonathan剛才不過為了等Jessie才刻意放慢腳步,現在不用等她,不用跑已快追上他們。

「鄭謙諾,你講咩話?」Jessie突然停下腳步,使緊跟在她身後的Jonathan一個不小心撞上她的後背,往後退了幾步。Jessie回過頭,看着剛穩住腳步的Jonathan說:「比返啲野我拎。」

身手敏捷的Jonathan輕易躲開了,可是這次Jessie卻沒有放棄的意思,繼續追着他,說:「比返我呀。」

「講笑咋嘛。」Jonathan繞過Jessie,往前走了幾步,回過頭說。

「唔好笑。」Jessie板着臉說,再次追着Jonathan說:「我自己拎。」
「你追到我咪比返你囉。」說罷,Jonathan又往前跑。

好勝的Jessie最經不起別人的挑釁,竟追在Jonathan身後。

Jonathan和Jessie的體能都不俗,很快便跑到隊頭,班主任Miss Yip看到你追我逐的二人,不禁皺起眉頭來,說:「你兩個跑咩呀?依條斜路黎架,隔離仲要係車路,一陣有車經過點算呀?玩少陣得唔得呀?」

Jessie這才停下步伐來,尷尬地走回Miss Yip身後的隊伍,Jonathan也自討沒趣地慢下步伐來。

而在一切都被James看在眼內。
跟住落黎就好睇啦
如果你係女主角,會唔會自殺?
大家要繼續加油

識貨
可惜最近比較忙,日日都OT,今日都更唔到⋯⋯聽晚我會爭取時間打文!!!
唔會!既然係靚女轉型算數
極度Depression!上年之前都無諗過2047會咁快到
Jessie 加油
順便推一推
係咪學另一個有片流出嘅地產女agent Belle Ma咁,轉行搞youtube channel?
有邊個香港人唔係?除咗港豬同藍絲。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞