[校園純愛]《有一種鍾意,係我鍾意你鍾意我。》/《初戀2000天》

1001 回覆
144 Like 3 Dislike
有掛
一於加比你
有啲野整定嘅
所以Timing好重要
第六章(2)

「誰正與你一起 便承認我很妒忌
像望見當時 懂得感動又何必
錯過你先知愛你」
〈錯過你〉

捱了整個上午,終於來到午膳時間。由於學校不允許學生外出吃飯,所有學生只能訂飯,或走到天台的食堂買飯吃。

「我落一落校務處,一陣上黎搵你地,幫我拎個餐具盒上去呀。」Jonathan匆匆忙忙地把餐具盒放到Jessie桌上,未待反應遲鈍的Jessie反應,已離開了課室。

「佢落去校務處做乜?」Andy看着Jonathan的背影問道。

「點知佢。」Jessie回答道,「啱啦,你幫佢拎埋餐具盒上啦。」

「你呢?你唔自己幫佢拎上去?」Andy問道。

「我今日唔上去食呀。」

「吓,你都要落去搵老師咩?」Chloe好奇地問道。因為這些年來,除非約了老師或被罰,不然每到午膳時間,他們都會四個一起上飯堂吃飯。
「唔洗呀,我今日跟佢地訂咗樓下小食部。」

為免午膳時段太多人,不少班別都會有同學負責集齊所有人的訂單,然後提早在小息時拿到小食部,再在午膳時找人下去拿,那就可以避開長長的人龍了。

「咁你落去攞上Canteen食囉。」Andy提議道。

「我⋯⋯」Jessie不想告訴他們,其實她約了James一起吃午餐,便找了個藉口,說:「琴日仆親懶得郁,你地上去食啦,我坐係到等野食得啦,食完仲要趕埋啲功課,唔係又要拎返去做。」

「定我地拎個餐落黎陪⋯⋯」Andy還未完說,Jessie已打斷了他,激動地說:「唔洗!」

「我對你咁好得登拎落去陪你食都拒絕我?算啦,我地絕交啦。」Andy說。

「好啦,拜拜。」

不知是他們未長大,太幼稚,還是友誼真的太深厚,竟經常把絕交掛在口邊,可往往早上絕了,下午又和好了,比女人的心情還善變,所以Jessie一點反應都沒有,只意思意思地敷衍Andy。

「呀,你竟然咁冷淡。算,Chloe我地行,唔好同啲咁嘅人講野。」說罷,Andy拿起Jonathan的餐具盒,然後拉着Chloe的手離開了課室。

呼,好彩佢無堅持要同我食,唔係就死!Jessie心想,這才鬆了口氣。

「麗姐!」Jonathan走到校務處旁的工友休息室門前喊道。

「麗姐,有學生搵你呀。」一位年紀老邁的工友喊道。

「有學生搵我?」麗姐疑惑地放下剛吃了幾口的飯盒,走到門口。看到Jonathan那張熟悉的臉,麗姐馬上咧起一臉笑容,說:「原來係你!搵我做咩呀?」

自從那天黃昏時分,Jonathan替腰骨不太好的麗姐搬過幾盆盆栽後,麗姐便把他的臉刻在腦海裏了。

「無呀,之前Open Day,我見義工小組整咗好多去瘀膏黎賣,你都好似買咗幾盒,想問你仲有無多,我想同你買盒咋嘛。」

「我拎晒返屋企,無係手喎,你急唔急呀?唔急我聽日帶返黎比你。」
「但我想今日要⋯⋯」Jonathan搔了搔頭髮,露出一個尷尬的笑容說道。

「咁呀⋯⋯呀,你去搵關Sir呀,佢負責義工小組,應該有多嘅。」

「係呀,咁我上去搵佢呀,唔該晒你呀,麗姐。」

「唔洗客氣。」麗姐微笑道。

於是,剛從五樓下來的Jonathan,又跑了上一樓的教員室找關Sir。剛巧,關Sir去了洗手間,於是Jonathan又在教員室外等了接近十分鐘,才等到他回來。

「咦,Jonathan,唔洗食飯咩?搵我咩事?」關Sir問道。

「我搵埋你就食架啦。其實我係想問上次義工小組啲去瘀膏仲有無剩?我想買一盒。」

「有嘅,但⋯⋯我擺咗係義工小組間房角落嘅其中一個箱,但我一陣趕住開會,你要嘅話我可以比匙你,你自己搵,搵完再鎖返門,比返條匙我,OK?」

「無問題!」從來都品學兼優的Jonathan輕易地從關Sir手中取得會室的鑰匙後,馬上跑到四樓的會室。

打開門,裏面除了有幾張開會用的椅子外,走到房間的盡頭,還有一堆用紙皮箱裝着的雜物。

關Sir講嘅應該係依到,但邊個箱先係呢?Jonathan看着眼前十多個的箱子猶豫起來,唉,唔理啦,再諗就無時間食飯。

於是,Jonathan開始把這些像層層疊般被堆起的箱子翻了個遍。

然而,不消五分鐘Jonathan便已渾身都是汗,而當他走到電掣櫃,準備按冷氣掣的時候,才發現黏上「壞」的字樣,而房間因為不大,也沒有裝冷氣,還僅有一扇窗可以悄悄透一透氣,卻還是未能改善房間侷促的事實。

Fuck,今次仲唔係你死就我亡?Jonathan有點絕望地閉上了眼睛,可不消五秒又張開了,不顧身上的汗水,走到那群又重又多的紙箱旁,開始仔細地翻找起來。
------------------
有無人睇緊!!仲要唔要睇落去!!
想睇👍🏻
我比較想知Jessie個視覺係點知番曬Jonathan為佢付出既事 仲可以形容得咁細緻
btw想睇
大家咁快手就繼續加更
——————-
第六章(3)

「哇,你買咁多,食唔食得晒架?」Jessie看着足以擺滿整張桌子的小食,包括有司華力腸、滷水雞翼、咖喱魚蛋、雞軟骨串、墨魚丸、撈面、甜筒和烏龍茶,驚訝得張大了嘴巴。

午膳時段,大部分學生都去了天台,或是下面的小食部吃東西,課室便只剩下寥寥數人。

「落單嗰陣唔記得問你想食咩,佢地又趕住落去訂,我唯有咩都訂啲,唔緊要啦,都唔係好多姐,食得晒嘅。」James邊說,邊把袋裏的保溫壺拿出來。

「吓,你仲帶咗飯,姐係依到啲野食全部都我一個食晒呀?我食唔晒架喎。」Jessie突然感到有負擔起來。

「食唔晒我食囉,唔洗擔心喎,你食啦。」James把一包撈面遞到Jessie面前,才開始打開自己的飯壺。

「呃⋯⋯我唔食公仔面架。」Jessie不好意思地說。

粢飯同撈面,二份一都撞唔中,早知唔聽Lemon點!James心想。

「哇,係咪龍蝦伊面黎架?好吸引!」Jessie看着James的飯壺咽了咽口水。

「你鍾意食呀?同你交換呀,我食撈面,你食伊面。」James拿走那包撈面,把自己的飯壺放到Jessie面前。

「真係嘅?會唔會唔係咁好呀?我剩係食其他小食都飽架喎。」

「唔緊要喎,我媽成日都整嘅,我都食到厭,你幫我食啱晒。」James沒待Jessie說話,便開始吃起那包全靠味精調味的公仔面。

「咁⋯⋯我唔客氣啦。」饞嘴的Jessie口裏說不,身體卻很誠實,馬上把壺裏的伊面夾到嘴裏,好吃得她張大了眼睛,讚嘆道:「好好食喎,我日日食都唔會厭!」

事實上,這是James其中一道最愛的美食,他從小吃到大從沒厭倦過,James故意那樣說,不過想Jessie趕緊吃,沒想到單純的她竟輕易相信了。
「好食就食多啲啦,幫我食晒佢。」

「好呀,你媽咪手勢咁好,以後你有咩唔食我都可以幫你食喎。」Jessie高興道。

「好呀。」James看着Jessie那饞嘴的模樣,眼神裏盡是寵溺。

「係咪熄咗部冷氣?點解好似好熱咁?」開始冒汗的Jessie不禁拉起了手袖,那兩條瘀黑的傷痕在潔白如雪的肌膚上格外明顯。

「你隻手⋯⋯痛唔痛?」James心疼地問道。

「依兩條?OK啦,唔掂佢就無事。」

「真係咩?」說罷,James輕輕按了按那道瘀黑的傷痕。

「呀!你做咩學埋Jonathan啲衰野?」Jessie瞪着James說。

「Jonathan禁得我就唔禁得嘅?」聽到Jonathan這名字,一種莫名其妙的不悦感油然而生。

「痛呀大佬!」Jessie氣得眉頭都皺了起來。

「又話OK,OK就唔會咁大反應啦。」James擔心地看着Jessie說,「你有無啲咩去瘀膏呀?擦下好啲喎。」

「唔洗啦,佢自己會好返架啦,由細到大都係咁,無事喎。」Jessie用力地吸了一大口伊面進口,還咬了一口司華力腸。

「唔得,放學一齊去買去瘀膏擦。」

「唔得呀,我今日要練波。」

「你琴日仆到咁應仲練波?你唔痛咩?」

「OK掛?痛嘅我係一邊練下射波囉。」看着這樣勤奮的Jessie,James實在無法理解。

「就算你隻腳得,你隻手都傷得好勁,練少次啦。」

「唔得呀,就比賽啦,都唔係好傷姐,我頂得順喎。」

看着這樣倔強的Jessie,James突然拿走了她掛在桌邊的一袋球衣和球鞋。

「你做咩呀?」Jessie不解地看着他,防備意識極低的她手上還拿着一串雞軟骨。

「收埋佢,等你無得練。」

「比返我。」Jessie這才放下手上的美食,雙手還抱放在胸前,不爽地看着抱着她那袋球衣的James。

James卻沒有歸還的意思,Jessie伸出手,打算從他手上奪回那袋球衣之際,他竟站了起來,說:「除非你應承我今個星期抖下唔練住啦。」

Jessie沒有理會她的話,也站了起來,再次嘗試從他手上搶回來。可惜,即使她用力地往上跳,還是不及James舉的高,然而,她卻不願放棄,一隻手繼續使勁地按着James肩膀,另一隻則努力把手臂往上伸。

看到這樣的畫面,額角還在流汗的Jonathan捏緊了手上的去瘀膏,一種不知怎形容的奇怪感覺在心底油然而生。
——————
好眼訓,發現上篇打錯字,係空間太細無風扇先啱最近成日都會打打下就眼訓到唔知自己打緊乜,甚至直接訓着
聽日仲想繼續睇就留名+正評啦
聽返黎,同埋想表達嘅其實係jon對jessie都幾好,所以有啲位都有改篇以求達致目的!至於細緻,因為某啲位係真嘅,腦有畫面就易寫啲
愈見到james對jessie咁好 就愈諗起上個故做過既野
然後幾sweet 都覺得唔開心
Jonathan 應該係真心對Jessie 好
不過相信佢係Jessie 有James 之後
應該好快可以搵到第二個女仔值得佢付出
後來聽到James 所作所為嘅佢唔知又會點諗
係覺得搶咗佢心愛嘅女仔嘅人竟然冇好好珍惜
定係覺得Jessie 冇揀佢抵死
我又唔覺得係抵死既 當初冇人知會搞到咁
如果Jonathan真係”對”的人
我相信Jessie總有一日會同佢一齊
我真係信緣份
應該話對的人都會配埋對的時間係埋一齊
都啱
係佢嘅話 最終點都會一齊返
其實我一路睇 都開始覺得James唔單止係錯timing 而且係錯的人 如果James天性係要揀出軌 咁Jessie幾時同佢一齊都係會分開

當然唔知Jessie係咪都咁唸啦 我好難接受到另一半出完軌之後繼續係埋一齊 雖然真係有人做到...
我就覺得 如果果真係愛佢
出軌一次我會選擇原諒 會等佢改
有第二次就即斷
係咪對的人真係得個天知
咁可能James係過左好耐之後變番對的人
出左黎做野原本對感情既唸法都會唔同
話唔定會變番專一(?)
然後又用另一種形式同Jessie係對既timing重遇再一齊呢
James係咪已經兩次
一次係同Kay
另一次係上一篇結尾部電話到
不過佢冇交代果次係咪出軌
更重要係 只要真心愛對方
就可以將錯嘅時間同人變返啱
Hannah
哇 好似俾個 “氹”自己踩咁
我真係唔敢對出軌既人有期望
尤其James氹左Jessie咁多次
佢就算講真話仲會唔會有人信
如果又loop多次 真係不了
*呃左Jessie
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞