[校園純愛]《有一種鍾意,係我鍾意你鍾意我。》/《初戀2000天》

1001 回覆
144 Like 3 Dislike
放心,有Jessie係到,藍心過得好好,除咗性格有啲奇怪
第九章(3)

「我去唔去好?」James問道。

「唔得,唔比去。」Jessie嚴肅地說。

「吓,點解?」

「講笑咋,你想去咪去囉。」

「有女仔喎?」

「所以呢?」Jessie反問道。

「你唔介意,唔擔心咩?」James竟有點希望Jessie會介意,彷彿這樣能彰顯他在她心中的價值。

「點解我要擔心?」

「萬一有其他女仔愛上我咁點算?」

「哈,」聽到這句,Jessie捧腹大笑起來,說:「哪來的自信呀吳生?笑死人咩?」

「笑笑笑,萬一真係有呢?」

「我可以點?你鍾意嘅,咪同佢一齊囉,只要同我講聲,我OK架喎,我會笑住咁祝福你地。」Jessie認真地說。

「哇,咁大方?」

「咁唔鍾意就係唔鍾意架啦,有咩辦法姐?我都無預過我地會永遠一齊,有過美好嘅回憶咪夠囉,死纏爛打咪仲難睇。」

James驚訝Jessie面對他們之間的愛情竟能如此坦然,坦然得他開始懷疑她是不是真的喜歡自己,卻不知那是因為Jessie還未意識到自己已漸漸習慣有James的世界。

而當她發現的時候,已經太遲了。

「Jessie,有人黎搵你呀。」班上的男生朝Jessie大喊道。

「喔,我黎啦。」Jessie連忙在功課上寫上最後一個字,匆匆走到課室門前。

「你掛住做功課得架啦,唔洗理我啦。」James故作不高興地說。

「明明你前兩日都無黎搵我,仲好意思話我?」Jessie說。

剛開學的時候,James確實還會堅持每天、每一個小息都來找她,可隨着日子漸漸過去,他來找Jessie的次數逐漸減少了,而他卻不自覺。

「係咪有咩誤會呀?最多我請你食糖啦。」James從褲袋掏出一堆檸檬味的二寶糖來,是Jessie最喜歡的味道。

「哇,咁多檸檬味嘅?」

「我買咗幾筒,特登食晒你最唔鍾意嘅橙味,留返啲檸檬味比你架,係咪好好?」

「算你啦。」Jessie打開了一顆二寶糖來吃,甜甜的檸檬味在口腔洋溢,頓時忘記剛才的抱怨。

「係啦,我今日放學要去Re-quiz,同唔到你一齊走啦。」

「吓,又Re-quiz,你最近成日都要Re-quiz嘅,今個星期已經三日無同過我一齊放學啦,啲Quiz真係有咁難咩?成日都要re-quiz⋯⋯」Jessie突然覺得再多的二寶糖也不足以補償她。

她實在想不懂,那不過是幾道再簡單不過的數學題,James怎麼可以每次都不合格?

「我都唔想架,係佢次次未教就測,鬼識做咩?」James無奈地說。

「咁你可以預習架嘛。」只要失敗過一次,Jessie便會馬上找方法改進,不容許自己有第二次失敗的機會,所以她不可能明白James的想法。

「未過教喎,點會識?擺明係佢教法有問題啦。」

「你覺得有問題嘅,咁你努力啲升上第一組囉。」

中、英文都是分班授課,唯獨數學科會把兩班精英班拆成三班來上,而Jessie所在的組別是成績最好的第一組,James則是不上不下的第二組,偏偏這一組由Miss Yeung任教。

「我跌落第三組會快啲囉。」

「你可唔可以有返啲上進心?」

「我講嘅係事實,我根本無可能升上第一組。」

類似的說話在Jessie要James考上精英班的時候也聽過,但他最後還是成功考上了精英班。Jessie以為自此以後,他就會改變他想法,沒想到他還是這樣。

她還是未能改變他。

「懶得理你,我返去做功課。」Jessie以為James會挽留她,沒想到James卻說:「好啦,拜拜。」然後頭也不回地走了。

有無搞錯?回到座位上,Jessie竟生起悶氣來。

「請問你知唔知藍樂同學走咗未?」門口突然出現一位穿着白色衣服,拿着一張點名紙的年輕女士。

下課後不久,同學已走了,課室獨剩手腳慢的Jessie還在執拾書包。

「藍樂?我咪係藍樂囉,你搵我?」Jessie疑惑地回應道。

「太好啦,你仲係到。我叫Queenie呀,你報咗個活動,今日係簡介會嘅日子,你係咪唔記得咗呀?」Queenie溫柔地說。

Jessie像失憶的金魚,努力搜索失蹤的記憶。

「啊,係喎,係今日咩?」Jessie驚訝地問道。

「係啊,開始咗啦,你快啲落黎啦,係102室。」

「喔,你等我陣呀。」Jessie連忙背起背包,跟着Queenie跑。

來到102室,簡介會早已開始,當大家都快被講者催眠時,Jessie的進來才稍為喚醒了他們快蓋上的眼皮。

「同學,遲到要坐第一排呀,快啲坐低啦。」Jessie本想坐在最後那排,好讓她可以安心睡覺,可那位講者卻指了個第一排的位置給她,她只好硬着頭皮走過去。

眼見Jessie終於安頓好了,講者才繼續說:「啱啱講到我地依個Programme每個月都會有活動,而最近嗰個係今個月尾舉行嘅2日1夜露營,仲有唔到三個禮拜姐,係為咗Build up你地嘅Team spirit嘅,所以個Camp⋯⋯」

吓,要入Camp架?Jessie心想,看太多恐怖故事的她對哪些渡假營沒有好感,總覺得那些地方真會有些甚麼可怕事情發生。

「好耐無見過你,你都Join咗依個Programme呀?」Jessie這才發現,旁邊的人是久違的Jonathan。

唔係我係到做咩?Jessie心想,回答道:「係呀,咁啱嘅。」

「佢啱啱話要分組,不如我地一組呀?」

Jonathan很久都沒主動和Jessie說過話了,久得她都快忘了他們曾經是最要好的,無所不談的好朋友。

看了看四周,沒有一張臉孔是Jessie熟悉的,只好回應道:「喔,好呀。」

「係呢,你有無去過露營?」

「無喎。」Jessie絕對是個話題終結者,每句說話都只有幾個字,還都是句號收結。

「我都未,聽佢講好似要咩好多野,又要孭帳幕、睡袋嗰啲,仲要帶埋煲啦,⋯⋯」Jonathan滔滔不絕地說着。

Jessie突然覺得眼前的Jonathan好像有點不一樣,但又說不出有哪些不同,但她還是高興,這位曾經的好友終於重新和她說話了,那種感覺就像回到從前,他們還是彼此的鄰座的時候。
-------------
頹頹地無乜心機打
Jessie做乜咁晏瞓又頹
Jonathan係咪放低左
唔知點解好唔鍾意Jonathan呢個人 成個第三者咁
佢幾時有搶過Jessie
中、英文都是分班授課,唯獨數學科會把兩班精英班拆成三班來上,而Jessie所在的組別是成績最好的第一組,James則是不上不下的第二組,偏偏這一組由Miss Yeung任教

跌波華小姐先成個第三者咁囉
「咁唔鍾意就係唔鍾意架啦,有咩辦法姐?我都無預過我地會永遠一齊,有過美好嘅回憶咪夠囉,死纏爛打咪仲難睇。」

最可怕嘅事係佢令你相信你地會永遠一齊,然後離開你
夜深人靜嘅時候就好易頹
No 依家先係啱啱開始
可能你太鍾意James
哇我地係究竟係幾有緣
最好唔係真係識
我會嚇到瀨屎架
咁岩啫咁岩啫
可能要叫返Jessie 一聲師姐
嗨東哥
第十章

放學後,James再次來到熟悉的地獄101,掃視了整個課室一眼,所剩的座位並不多,他最後坐了在Hannah旁邊的位置。

「你又Re-quiz呀?」Hannah不是101的常客,只是間中沒溫習,又欠缺一點運氣,才會來這裏。而每次來這裏都會可到James。

佢究竟有幾多份Quiz要Re? Hannah心想。

「唔通黎探你?」

「你點樣做到份份都要Re架?」

「以我嘅資質,有乜可能,我只不過想見多陣Miss Yeung先特登失手。」James自信地說,沒有一絲猶豫。

「哇,」Hannah那句讚嘆虛假得很,「估唔到原來你咁愛Miss Yeung喎。」

「我跟咗Yeung姐4年,我地嘅感情唔係你諗咁簡單。」

「Hannah,出黎拎返你份卷。」聽到Miss Yeung叫自己的名字,Hannah便走了出去拿卷。

「點呀走得未?」James對剛走回來的Hannah問道。

「我爭一題咋頂!」Hannah說。

「姐係未得啦,仲話我『你點樣做到份份都要Re架?』,你咪一樣。」James模仿Hannah的表情說,醜得使人看了都想揍他。

Hannah反了一下白眼,再之掏出筆記來溫習,希望能盡快離開這鬼地方。

時間一分一秒的過去,Hannah已做了同一份卷幾遍,還是沒能逃出生天。

「其實你係咪落咗降頭?我發現見親你都有排Re,硬係會錯啲唔知咩低B問題。」

這問題不僅Hannah問過,Lemon和Jessie也問過。

「咁都有得賴?」James一臉冤枉地看着Hannah,心想:明明我咩都無做過,「唔通係我太靚仔?」

「Ok,我當我無講過。」聽到這句,Hannah懶得和James再說下去。

就這樣,接近六時,Hannah才終於合格,可以拿起背包離開了。

以後Re-quiz都唔可以比James坐我隔離,Hannah心想。

「喂,等埋我,我都走啦。」

「你搞掂啦咩?」

「你係咪誤會咗啲咩,竟然覺得我會有搞掂嘅一日。」

「咁你仲走?」

「聽日繼續啦,再Re落去我會猝死。」James也拿起背包,跟着Hannah一起離開了地獄101。

來到學校門口,已是黃昏時分,夕陽的餘暉灑落在球場,打在籃球隊隊員的身上,把汗水曬成了一顆顆珍珠。

Hannah站在鐵欄前,再走一步便可離開學校,而她卻回頭,目光駐足在球場上的男生身上。

「搵你條仔呀?」一旁的James問道。

Hannah最新那任男友是籃球隊隊長,兩人都是學校的風頭躉,郎才女貌,所以當大家知道他們在一起的時候,都毫不意外。

「散咗啦。」昏黃的光線照射在Hannah身上,為她添了幾分落寞。

「吓?又散咗?」James驚訝地問道。

「唔洗咁驚訝喎,分手依家野,好閒姐。」說完這句,Hannah終於挪動她的腳步,踏出校門。

咁又係,你拍過咁多次拖,經驗豐富,James心想,卻還是忍不住好奇地問道:「好地地做咩分手?」

「唔啱Feel咪分手囉。」Hannah嘗試把一切說得雲淡風輕,還是無掩語氣裏的傷感。

「唔洗唔開心喎,仔死仔還在,下個更可愛。」

「我無野喎,係我同佢講分手嘅,我無事喎。」

不論是誰提出的分手,還是難免傷感,畢竟誰也沒想過,當初讓你心動的,如今竟會成為陌路人,從此你與他再沒一絲關係。

「吓,人地籃球隊隊長喎,咁好條件你都唔要?」

「你知啲咩呀。」Hannah想起他手機裏的曖昧對象,心還是有種不舒爽的感覺,「我決定⋯⋯」

「決定咩?」

「我決定我以後要搵個有錢嘅男朋友。」

「點解?有錢一定好架啦咩?」雖然James早已知道Hannah是個不折不扣的港女,可沒想到她還是個拜金的港女。

「係呀,有錢唔一定好架,但無錢嘅都唔見得好好。既然到最後都係會變心,點解我唔揀個有錢嘅?起碼最後我都有啲揸拿呀。」

「係你未遇到好架姐。」

「例如?」

「例如⋯⋯」James想了想,說:「Lemon囉,夠專一,再唔係我都OK架。」

「哈,你自己知自己事。」Hannah冷笑了一聲,沒有把James說破。
---------------------
其實Hannah真係醒目女,講得都幾啱
今日要加更嗎?
加啦加啦!

Angel放假?會唔會出現下,雖然以前無咁fd
加更  依排多文可以睇好爽
加更
加啦加啦
自己知自己事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞